Vine iarna. Află cum poți să economisești energie

Advertorial
Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 18:06
3159 citiri
Vine iarna. Află cum poți să economisești energie
economii FOTO: freepik.com

Iarna este un anotimp dificil pentru toată lumea din prisma consumului de energie electrică și gaze naturale care cresc proporțional cu venirea mai rapidă a serii și cu scăderea temperaturii de afară. Preocuparea pentru economisirea energiei este cu atât mai importantă cu cât prețul a crescut simțitor, însă nu doar din această perspectivă. Conservarea energiei de acasă generează mici economii lunare pentru utilități și reducerea cantității de emisii nocive care sunt eliberate în mediul înconjurător. Astfel, preocuparea pentru acest lucru aduce beneficii pe mai multe planuri.

Consumatorii casnici au o mare varietate de opțiuni pentru a realiza acest lucru.

1. Controlarea căldurii ambientale

Specialiștii recomandă setarea diferită a temperaturii ambientale din încăperi în funcție de timpul petrecut și de activitățile desfășurate, deoarece reducerea temperaturii într-un spațiu cu numai un grad generează o economisire de 5-6% din energia necesara încălzirii. Prin urmare, în camera în care o persoană sau majoritatea familiei petrece mare parte din timp este recomandată o temperatură de 20-22 grade Celsius, în dormitor 18-19 grade, iar în baie 22-24 grade. În zilele în care nu este nimeni acasă sistemul de încălzire poate fi setat la o temperatură medie de 19-20 de grade.

2. Apa caldă

În medie, încălzirea apei dintr-o locuință utilizează peste 12% din necesarul energetic. Dacă o persoană alege să faceți un duș rapid în loc de baie, nu doar că poate economisi aproximativ 50l de apă, ci și energie termică. Astfel, specialiștii recomandă utilizarea bateriilor de baie și bucătărie cu pre-amestec, reglarea temperaturii, para de duș cu pulverizare cu presiune, precum și sistemele de recirculare a apei calde menajere.

3. Încheierea unui contract de energie din piața liberă

Pe lângă soluțiile de mai sus pentru economisire a energiei, la care se adaugă închiderea ferestrelor lăsate deschise prin oscilobatare, înlocuirea consumatorilor învechiți sau izolarea casei, cea mai importantă dintre ele se referă la liberalizarea pieței de energie și alegerea unuia dintre furnizorii. Primul element important în acest nou context este acela că acum există libertatea de a alege și de a negocia contractul pe baza consumului lunar și a beneficiilor pe care consumatorul le dorește.

Dacă nu s-a realizat până acum accesul în piața liberă și unuia din mai mulți furnizor de energie electrică, momentul nu mai trebuie amânat. Într-o primă fază se poate consulta lista furnizorilor de energie din platforma Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). După ce sunt introduse câteva informații esențiale despre consumul lunar utilizatorul va primi una sau mai multe oferte.

Două beneficii importante de care este esențial să se țină cont sunt prețul fix și posibilitatea de a transmite cu ușurință indexul locului de consum astfel încât suma plătită se reflecte exact consumul. Prețul fix al energiei electrice este cel inclus în preţul de furnizare, la care se adaugă alte costuri legate de distribuție, accize, cogenerare sau alte taxe.

Astfel, fiecare persoană are la îndemână mai multe soluții pe care să le aplice astfel încât să țină sub control consumul energiei și bugetul alocat acestor cheltuieli astfel încât să nu fie foarte afectat pe parcursul lunilor de iarnă ce vor veni, mai ales în cazul consumatorilor vulnerabili, cum ar fi pensionarii sau oamenii care au un venit lunar minim.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie energie, #economie, #energie, #iarna , #stiri sociale