Care sunt cele mai cunoscute podgorii din România și prin ce sunt ele renumite

Duminica, 03 Octombrie 2021, ora 04:00
11010 citiri
Care sunt cele mai cunoscute podgorii din România și prin ce sunt ele renumite
Viile de la Dealu Mare, renumite în România FOTO Radu Arbore

România are o suprafață viticolă de peste 180.000 de hectare, în toate provinciile țării, cele mai cunoscute fiind de la Huși, Cotnari, Odobești, Murfatlar, Recaș, Târnave.

Patria vinurilor este Vrancea, care deține cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie, respectiv 22.000 de hectare și unde aproape 80.000 de oameni sunt ocupați în acest sector.

Aici există celebrele podgorii de la Odobești, Cotești și Panciu. Probabil nu este român care să nu fi auzit de celebrul vin Galbenă de Odobești. Un soi pretențios, foarte vulnerabil la boli, de aceea este și mai rar de găsit astăzi.

Podgoria Panciu este iarăşi extrem de cunoscută în ţară pentru vinurile albe şi roşii, cu o aromă specială. Aici se cultivă soiuri românești, precum Plăvaie, Galbenă, Băbească Neagră, Fetească Albă şi Fetească Neagră, dar şi din alte soiuri de struguri de vin, precum Feteasca Regală, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Otonel, Pinot Noir şi Merlot,

O altă podgorie cunoscută din țară este Dealu Mare, din zona Buzău-Prahova, unde vița de vie este cultivată pe o suprafață compactă, de aproape 15.000 de hectare. Aici strugurii sunt mai bine copți, spun specialiștii, pentru că beneficiază de 14 zile în plus de soare. Foarte cunoscute sunt soiurile roșii, precum Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Merlot, dar şi vinurile albe sunt bine reprezentante, precum Riesling, Fetească Albă, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc. Ele sunt produse în centrele viticole Boldeşti, Valea Călugăreasca, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Breaza,Pietroasa, Merei, Zoreşti.

Jidvei, cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic

Și judeţul Alba are o podgorie celebră în țară, cea de la Târnave. Aici există compania Jidvei, cu 2.500 de hectare de vie, fiind cea cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic și printre liderii autohtoni în ceea ce priveşte numărul de sticle de vin vândute anual.

La Târnave se cultivă soiurile Feteasca regală, Riesling, Savignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca albă, Traminer şi Chardonay, Pinot gris, Ezerfrut.

În Moldova, podgoria Cotnari păstrează și azi soiurile deosebite de acum 600 de ani. Vinurile de Cotnari pleacă în toată lumea, în Europa, dar și în SUA, Canada, Japonia, Rusia sau China. Pe cele 1.750 de hectare cultivate cu viță de vie se află soiuri precum Grasa de Cotnari, Frâncuşa, Tămâioasa Românească şi Feteasca Albă, dar și Busuioacă de Bohotin.

În sudul țării ne întâlnim cu renumita podgorie Murfatlar, cu 3.000 de hectare de viță de vie. Solul și condițiile de climă ajută la calitatea deosebită a vinurilor dulci şi demidulci. Soiurile albe precum Pinot Gris şi Chardonnay sau soiurile roşii Merlot şi Cabernet Sauvignon îşi iau dulceaţa din soare, şi aici, ca şi în Podgoria Dealu Mare. La acestea se adaugă Muscatul Ottonel, Tămâioasa românească, Sauvignon, Riesling italian, Columna, pentru soiurile albe, iar pentru cele roşii Pinot Noir şi Fetească Neagră.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#viticultura, #vinuri romanesti, #podgorie , #stiri sociale
Comentarii
Poza Menumorut
Menumorut
rank 5
Bun articol
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
stim astea mama!........nu stim doar cand dreac o sa scapam de....