Ziua mondiala fara tutun

Luni, 31 Mai 2010, ora 07:46
4429 citiri
Ziua mondiala fara tutun

In fiecare an, pe 31 mai, in toata lumea se serbeaza "Ziua Mondiala fara Tutun". Organizatia Mondiala a Sanatatii a considerat ca astfel poate fi mediatizat impactul pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

In 1987, tarile membre ale OMS au adoptat o Rezolutie prin care faceau un apel la decretarea unei "Zile fara fumat", la 7 aprilie 1988. Succesul inregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar in ultima zi din luna mai.

"Ziua Mondiala fara Tutun" este marcata in diferite feluri in tarile membre ale OMS. Crucea Rosie Romana (CRR), prin intermediul filialelor teritoriale, foloseste acest prilej, pentru prevenirea imbolnavirilor si promovarea unui stil de viata sanatos, pentru a atrage atentia asupra riscurilor pe care le antreneaza fumatul.

Prin actiunile organizate si prin informatiile pe care le difuzeaza sustine incercarile fumatorilor de a abandona fumatul si ii incurajeaza la abstinenta pe tineri in mod special, mai vulnerabili la reclama agresiva practicata de producatorii de tigari.

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea materna, accidente de circulatie, sinucideri si crime. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la cel care fumeaza, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropiere. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii vecinilor.

In urma cu cateva zile, Comisia Europeana a dat publicitatii rezultatele sondajului Eurobarometru care arata ca o vasta majoritate a cetatenilor UE sprijina luarea de masuri mai severe de lupta impotriva fumatului. Comisia revizuieste directiva fumatului pentru a asigura un nivel mai ridicat de protectie a sanatatii.

Trei din patru europeni sunt in favoarea avertismentelor vizuale privind sanatatea de pe pachetele de tigari si a restaurantelor in care fumatul este interzis. Sondajul indica insa ca aproape unu din trei europeni continua sa fumeze, in ciuda faptului ca tutunul cauzeaza moartea a jumatate din fumatori.

Comisia planifica lansarea in scurt timp a unei consultari deschise in vederea revizuirii directivei 2010 privind produsele din tutun si isi intensifica eforturile de lupta impotriva fumatului, pe cuprinsul UE.

John Dalli, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, a declarat ca in fiecare an, fumatul omoara 650.000 de europeni si numeroase vieti ar putea fi salvate prin reducerea consumului de produse din tutun.

"Sunt foarte preocupat de nivelul de fumatori in randul tinerilor. Europa nu poate sa priveasca nepasatoare cum tinerele generatii isi distrug sanatatea prin fumat! Sunt hotarat sa fac tot ce imi sta in putinta pentru a reduce consumul de produse din tutun in Europa, prin intermediul urmatoarei revizuiri a legislatiei existente privind produsele din tutun si pentru a identifica masurile care pot contribui la realizarea unui ansamblu clar si eficient de norme pentru a proteja sanatatea cetatenilor europeni", a spus Dalli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ziua mondiala fara tutun, #tigari oameni mor, #fara tutun oameni boala , #stiri sociale