Ajutoare pentru incalzire: injumatateste Guvernul numarul beneficiarilor?

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:31
5276 citiri
Ajutoare pentru incalzire: injumatateste Guvernul numarul beneficiarilor?
Foto: Arhiva

Conditiile impuse de Guvern pentru acordarea de ajutoare pentru incalzire sunt menite a diminua cat de mult posibil numarul persoanelor care vor beneficia de acestea, specificand, de exemplu, ca persoana respectiva sa nu aiba drujba sau cont bancar cu peste 3.000 de lei.

"Au un singur scop: sa reduca ajutoarele mult promise, sa injumatateasca cifrele anuntate acum vreo saptamana. De principiu, daca vrei sa ajuti, nu pui conditii. Ce legatura are viata omului de acum un an cu cea de acum? Ajutorul il dai acum, nu acum un an", a declarat, pentru Ziare.com, Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).

Potrivit conditiilor incluse in normele de aplicare a prevederilor OUG 70/2011, persoanele care detin mai mult de o locuinta, terenuri de orice fel (inclusiv pasuni sau livezi), dar si o drujba functionala, un scuter sau motoreta mai noua de zece ani nu pot primi ajutorul de la stat pentru suportarea costurilor aferente incalzirii.

Aceste conditii pun mai multe probleme logistice, potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu.

"Sunt imposibil de verificat. Eu nu stiu cati oameni ar trebui sa se duca sa caute in casa oamenilor o drujba sau sa faca ancheta in sat, sa intrebe daca omul are sa nu drujba. Si pe urma ce face, o probeaza, cand vine, daca omul spune ca nu e functionala", a comentat Campeanu, pentru Ziare.com

"Eu cred ca aceste prevederi sunt facute in mod special ca sa se poata abuza de ele, ca aceste ajutoare sa fie acordate la un numar cat mai mic de persoane", a adaugat fostul ministru al Muncii.

In plus, in normele de aplicare se precizeaza faptul ca, spre deosebire de anii trecuti, vor fi verificate aproximativ 60 la suta din dosarele depuse, pentru a se asigura faptul ca persoanele care cer ajutor pentru incalzire de la stat indeplinesc toate conditiile impuse.

"Cine sa verifice 60 la suta din dosare, cand personalul din Ministerul Muncii a fost diminuat cu vreo 3.000 de persoane, cand salariul a scazut, cand nu se mai fac angajari de trei ani, cand inspectia sociala a fost, de la inceput, subdimensionata si nu s-a mai suplimentat personalul de acolo", a adaugat Mariana Campeanu.

La randul sau, Radu Opaina este de parere ca aceste verificari "fac parte din acelasi scenariu", de injumatatire a ajutorului promis.

Pe de alta parte, Mihai-Bogdan Becheanu, presedintele si directorul general al R.A.D.E.T. Bucuresti, este de parere ca nu este normal sa fie subventionate persoanele cu venituri mari.

"Am un singur punct de vedere: e clar ca nu este normal sa subventionezi oameni care poate nu au declarate toate veniturile, dar totusi au masini de sute de mii de euro in fata blocului. Este ciudat", a precizat Becheanu, pentru Ziare.com.

Ce se poate face pentru scaderea costurilor pentru incalzire

Recent, USL a anuntat ca va introduce o motiune privind eliminarea subventiilor la caldura si ca vor fi organizate dezbateri cu primarii marilor orase afectate de aceasta masura.

Totusi, daca pe cale politica sunt mai mult sau mai putin sanse de obtinere a unui rezultat pozitiv, cu siguranta investitiile in modernizarea sistemului ar reprezenta cea mai sigura metoda pentru a diminua costurile aferente incalzirii.

"Cred ca, asa cum era de asteptat sa se fi intamplat, din momentul in care CET-urile au fost trecute la primarii, trebuia sa se faca un program national de reanalizare si retehnologizare a acestor CET-uri sau trecerea pe alte sisteme. Acestea nu mai pot sa fie viabile, este foarte clar. Ele au fost facute intr-o era a unui alt grad de industrializare, multe dintre ele erau legate de mari colosi industriali, care nu mai exista si, ca atare, aceste nu mai pot sa aiba randamentul la care au fost proiectate", a explicat Mariana Campeanu.

Potrivit spuselor sale, trebuie realizat un alt sistem de incalzire, care sa utilizeze alt tip de centrale termice si alt combustibil, deoarece este imposibil ca un CET construit in urma cu 30 de ani sa functioneze la parametri optimi si cu un cost scazut de productie.

"Cred ca acest lucru se poate face pe linie guvernamentala, printr-un program special. Nu sunt specialista in domeniu, dar, din discutiile pe care le-am purtat cu alti colegi de-ai mei, cred asta este calea", a adaugat fostul ministru al Muncii.

Seful R.A.D.E.T. a precizat faptul ca se fac investitii in automatizari, pentru a inlocui forta de munca si pentru a eficientiza si rationaliza mai bine consumul, folosindu-se aparatura de ultima ora, utilizata si in afara tarii.

"Sunt programe in desfasurare, pe mai multi ani. Datorita dimensiunii noastre foarte mari nu se pot face peste noapte. Suntem, ca marime, pe locul 2 in Europa, dupa Moscova, la egalitate cu Varsovia, ca si marime a sistemului", a explicat Becheanu.

Acesta a adaugat ca pierderile din sistem au scazut la putin peste 22 la suta, fiind considerate "pierderi acceptabile", avand in vedere dimensiunea sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#subventii incalzire, #ajutoare incalzire, #ajutor sezon rece , #subventii