Cand creezi un obiect, oricat de marunt, cu mainile tale, satisfactia este infinit mai mare decat daca l-ai fi achizitionat pur si simplu. Munca investita, pasiunea, efortul, luatul de capat, toate fac parte dintr-o aventura personala, in care tu si obiectul pe care il creezi sunteti personajele principale.
La final, nu ai doar un sirag de margele sau o bratara, ci o poveste. Zilele acestea puteti sa faceti astfel de povesti, cu mainile voastre, la standul Muzeului Taranului Roman din cadrul Street Delivery.
"Fa o poveste cu mainile tale" este indemnul celor trei ateliere sustinute de specialisti si voluntari ai Muzeului Taranului Roman (MTR) in cadrul evenimentului Street Delivery. In spatiul dedicat lor de pe strada Arthur Verona, ei va invata cum sa faceti bijuterii din margele (coliere numite si zgardane, bratari), obiecte variate din fetru si carti postale din ziare vechi.
"Prima data am participat la Street Delivery cu prezentarea unei cercetari despre minoritatile din Bucuresti. Ne-am gandit ca anul acesta sa propunem ceva mult mai practic vizitatorilor si, credem noi, mai interesant. Avem un proiect numit "Joaca de-a timpul", desfasurat pe parcursul anului cu voluntarii nostri, care ajuta copiii sa invete anumite tehnici pentru a realiza diverse obiecte (spre exemplu figurine din lut sau ornamente din hartie, bijuterii din margele si multe altele). Aceste ateliere, pe care acum le-am adus acum aici, in strada, sunt in conexiune cu sarbatori din timpul anului, de care legam invatarea unei anumite tehnici, pentru obiecte specifice traditiei acelei sarbatori. Acum se apropie Sanzienele, spre exemplu, asa ca ne-am gandit sa incepem prin a face margele, ca sa fim frumoase purtand podoabe lucrate de mana noastra", explica Anamaria Iuga, coordonatorul proiectului si reprezentant al Muzeului Taranului Roman.
Standul MTR este usor de gasit: un cort decorat cu fotografii de la alte si alte ateliere ale muzeului, iar in fotografii veti vedea doar maini care realizeaza diverse obiecte. Tot mainile sunt vedetele atelierelor din aceste zile: voluntarii arata si explica tehnicile de creatie celor care doresc sa invete, iar fiecare isi ia acasa obiectul realizat cu mainile sale.
"Prin aceste ateliere dorim sa atragem atentia asupra faptului ca, pe vremuri, oamenii de la tara, in special, erau inconjurati de obiecte facute de mana lor sau de stramosii lor si pastrate generatii la rand. Fiecare obiect avea o poveste, spunea istoria familiei. Dar omul contemporan ce are? Obiecte cumparate de ici - colo. Cel care traia inconjurat de lucruri facute de el era mai bogat. Plus ca acele obiecte din casa de la tara nu mureau. Doar imbatraneau. Puteau fi refolosite in multe moduri, niciodata nu erau aruncate. Obiectele noastre moderne se strica si gata, facem loc altora", spune Anamaria.
La atelierele MTR important este ca fiecare sa invete tehnica. Puteti incerca si acasa, odata ce ati deprins meseria de la specialistii si voluntarii muzeului. Convingerea lor si ideea acestor ateliere este ca oricine isi poate face, si acum, obiecte frumoase, trainice, cu o poveste de spus.
Citeste mai departe despre Povesti facute cu mainile noastre pe Think Outside the Box.