Raed Arafat, despre lipsa testelor de salivă din școli: „ONAC a încheiat contracte cu prețuri de până la patru ori mai mari. IGSU nu a semnat”

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 23:38
3506 citiri
Raed Arafat, despre lipsa testelor de salivă din școli: „ONAC a încheiat contracte cu prețuri de până la patru ori mai mari. IGSU nu a semnat”
Ambalaraea individuală a testelor le-ar putea urca prețul FOTO Unsplash

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat contracte-cadru pentru testele din salivă care să fie distribuite în şcoli cu doi furnizori care solicită un preţ de trei sau patru ori mai mare decât cel mai mic ofertat. Anunțul a fost făcut joi, 9 decembrie, de Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

În condițiile în care prețul testelor este cu 40% mai mare decât cel practicat de retailerii online, IGSU nu a semnat contractul subsecvent pentru livrarea acestora.

”Vreau să explic această situaţie, pentru că am auzit foarte multe chestii comentate, şi acuze, şi una şi alta. Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire.

Acest lucru noi l-am făcut de la începutul pandemiei, este un rol la nivelul protecţiei civile să sprijine autorităţile pentru că avem o parte logistică semnificativă care putem prin ea să facem acest oficiu”, a explicat Arafat joi seară, la Digi 24

Şeful DSU a explicat sincopele în furnizarea testelor de salivă care ar trebui să ajungă în şcoli prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru furnizarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.

”Noi am primit acordurile-cadru de la ONAC semnate şi au început colegii de la IGSU să semneze contractele subsecvente. Şi aici avem: primul furnizor, trei milioane de bucăţi, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, a refuzat să-l semneze. Al doilea furnizor, cinci milioane de bucăţi livrate în data de 25 noiembrie, distribuite. Al treilea furnizor, un milion de bucăţi, preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preţ.

S-a acceptat o variabilitate, dar aici... îi lăsăm, dacă vedem că situaţia nu se rezolvă decât aşa, o să mergem şi pe linia asta, dar totuşi... Adică pe linia să te duci să contractezi, pentru că ei au acord-cadru, dar preţul este de trei ori cât cel mai mic preţ şi aproape de două ori cât cel mai mare preţ următor, după ei. Asta a fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC-ul a greşit, dar în acelaşi timp ne gândim că poate că vin ceilalţi care au preţurile totuşi mai rezonabile. Şi aici mergem mai departe.

Am avut unul cu 2.400.000 (de teste- n.r.ed), nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie. Mai avem unul cu 1.500.000, trebuia să livreze în 2 decembrie, a livrat în 25 noiembrie, deci mai devreme. Avem încă unul cu trei milioane de bucăţi, deci contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit.

Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie. După care mai avem încă cineva cu trei milioane de bucăţi tot la preţul de 14 lei, care aşteptăm, în aşteptare să vedem ce se întâmplă. După care avem: un milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a mai spus Arafat.

Acesta a menţionat că reprezentanţii IGSU au contactat companiile care au de făcut livrări peste o perioadă mai mare de timp şi încearcă, împreună cu acestea, să vadă dacă testele pot fi livrate mai devreme.

”Clar, clar, clar că ONAC-ul va mai trebui acum să încheie noi acorduri-cadru”, este de părere Raed Arafat.

Şeful DSU a adăugat că în caietul de sarcini nu s-a cerut ca testele să fie ambalate individual, iar dacă acest lucru se va întâmpla pe viitor este posibil ca numărul ofertanţilor să fie mai mic. Arafat spune că o solicitare ca testele să fie ambalate individual poate duce la o majorare a tarifelor cerute de firme.

Marii retaileri online vând testele rapide cu probe din salivă pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la preţul de 10 lei. Acestea sunt ambalate individual şi nu există un număr minim de teste care ar trebui achiziţionate de către cumpărător pentru a beneficia de acest preţ.

Precizările au fost făcute după ce Ministerul Educaţiei a solicitat DSU să-i transmită graficul de aprovizionare eşalonată cu teste de salivă, invocând faptul că testele primite au fost deja distribuite către unităţile de învăţământ pentru a fi utilizate în această săptămână, iar diferenţa rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna următoare.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#teste saliva scoli, #Raed Arafat, #seful dsu, #pret teste, #onac, #Ministerul Educatiei , #teste saliva