Tichetele de masa raman beneficiile extrasalariale preferate de angajatorii si angajatii din Romania

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 18:05
4650 citiri
Tichetele de masa raman beneficiile extrasalariale preferate de angajatorii si angajatii din Romania
Foto: APET

Tichetele valorice reprezinta un instrument de motivare cu popularitate ridicata in randul angajatilor, angajatorilor si comerciantilor parteneri care le accepta la plata, arata un studiu realizat de GfK.

Intre acestea, tichetele de masa si tichetele cadou sunt cele mai cunoscute, cele mai des acordate si cele mai dorite de catre salariati. Trei din patru angajati care primesc tichete de masa le considera ca fiind esentiale pentru ei.

Companiile care isi motiveaza salariatii prin tichete valorice se declara in proportie de 96% multumite si foarte multumite de sistemul de tichete, pe care il apreciaza pentru ca este usor de implementat si aduce beneficii importante. Patru din cinci angajatori care acorda tichete valorice considera ca tichetele de masa sunt esentiale pentru bunul mers al afacerii.

"Rezultatele studiului confirma faptul ca mare parte dintre salariatii romani apreciaza tichetele de masa, considerandu-le un beneficiu extrasalarial important care le creste puterea de cumparare, ii sprijina in eforturile lor de a se hrani sanatos si le imbunatateste performanta in cadrul organizatiei.

Totodata, studiul realizat de GfK arata ca angajatorii apreciaza sistemul de tichete pentru beneficiile pe care le aduce, precum facilitatile fiscale, ameliorarea climatului de lucru si cresterea productivitatii. Ne bucuram asadar de rezultatele studiului, care evidentiaza dinamica pozitiva a pietei tichetelor din Romania si tendintele favorabile de care se bucura acest instrument de motivare a angajatilor", a declarat Elena Pap, presedintele APET.

La 20 de ani de la introducerea pe piata din Romania, tichetul de masa este considerat de catre angajati drept un beneficiu valoros si o componenta esentiala a pachetului salarial.

Tichetul de masa inseamna pentru salariati cresterea puterii de cumparare (77% dintre respondenti), sprijin pentru achizitia de alimente (66% dintre respondenti), motivare crescuta la locul de munca (63% dintre respondenti) si hrana de calitate mai buna (31%).

De asemenea, 88% dintre salariatii beneficiari respondenti ai studiului percep tichetele de masa ca fiind un beneficiu valoros, iar 90% dintre ei sustin ca utilizarea lor este usoara.

Un procent de 45% dintre salariati declara ca acordarea tichetelor de masa este un aspect de care tin cont la angajare, considerandu-le chiar un drept indispensabil.

62% dintre angajatii care beneficiaza de tichete de masa asteapta momentul distribuirii tichetelor de masa pentru ca acestea constituie o parte importanta a veniturilor (70% dintre respondenti).

84% dintre angajatorii care acorda tichete valorice apreciaza avantajele fiscale asociate sistemului de tichete, iar 75% si, respectiv, 46% dintre companiile respondente considera ca acordarea de tichete valorice a condus la imbunatatirea atmosferei la locul de munca si, respectiv, la cresterea productivitatii angajatilor.

80% dintre angajatorii care acorda tichete valorice sustin ca tichetele de masa sunt esentiale pentru bunul mers al afacerii lor, iar unul din trei respondenti (36%) mentioneaza contributia acestora la reducerea absenteismului in randul salariatilor.

Principalele motive pentru care companiile din Romania aleg sa isi motiveze salariatii prin intermediul tichetelor de masa constau in optimizarea costurilor prin facilitatile fiscale (46% dintre respondenti) si cresterea motivarii angajatilor, cu impact direct asupra competitivitatii companiei, a atragerii si retentiei de personal (36% dintre angajatorii care au participat la studiu).

In randul companiilor care nu acorda tichete valorice, gradul de constientizare a avantajelor acestora este mai redus comparativ cu cele care o fac. Aproape unul din doi angajatori care nu acorda tichete de masa (46%) considera ca acestea sunt esentiale pentru bunul mers al afacerii.

In ceea ce priveste comerciantii parteneri si tichetele acceptate la plata, acestia se declara, in proportie de 77%, satisfacuti si foarte satisfacuti de tichetele de masa electronice si, in proportie de 75%, satisfacuti si foarte satisfacuti de tichetele cadou.

73% dintre comerciantii participanti la studiu au declarat ca sunt satisfacuti si foarte satisfacuti de tichetele de masa pe suport de hartie.

In privinta voucherelor de vacanta, 79% dintre partenerii acceptanti (hoteluri, pensiuni, agentii de turism) sunt satisfacuti si foarte satisfacuti de aceasta modalitate de plata.

67% dintre comercianti declara ca implementarea sistemului de tichete valorice le-a adus reale beneficii, cum ar fi cresterea vanzarilor si a numarului de clienti.

De asemenea, 59% dintre comercianti mentioneaza ca acest sistem a dus la cresterea valorii medii a unei tranzactii, iar 48% dintre ei considera ca el a contribuit la fidelizarea clientilor.

De notat ca principalul motiv pentru acceptarea la plata a tichetelor valorice pentru toate categoriile de comercianti este cererea din partea beneficiarilor.

Studiul mai releva faptul ca tichetele de masa cresc puterea de cumparare a beneficiarilor si, implicit, valoarea medie a cosului de cumparaturi. Supermarketurile si magazinele de proximitate sunt primele beneficiare ale acestei cresteri, in proportie de 67% si respectiv 52%.

Metodologia studiului

Studiul "Perceptia asupra sistemului de tichete valorice" a fost realizat de GfK Romania la cererea Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).

Studiul a fost derulat in luna septembrie 2017, folosind tehnici de cercetare calitativa si cantitativa.

Studiul a abordat reprezentanti ai angajatorilor din Romania care acorda sau nu tichete valorice (companii segmentate in functie de numarul de angajati - 0-9; 10-49; 50-249; > 249 angajati), reprezentanti ai comerciantilor parteneri si utilizatori finali ai tichetelor valorice.

Despre APET

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET) reuneste principalii trei emitenti de tichete valorice din Romania - Edenred, Sodexo si Up Romania.

De la infiintarea sa in 2004, APET s-a implicat in dezvoltarea sistemului de tichete din Romania: tichete de masa, tichete cadou, tichete/vouchere de vacanta, tichete sociale si tichete de cresa.

Prin activitatea sa, APET isi propune sa sustina si sa promoveze interesele profesionale ale membrilor si partenerilor sai implicati in sistemul de tichete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#tichete masa, #tichete cadou, #tichete vacanta , #tichete cadou