Voucherele de vacanta date bugetarilor cresc preturile pe litoral

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 14:03
12053 citiri
Voucherele de vacanta date bugetarilor cresc preturile pe litoral

Sistemul voucherelor de vacanta ar trebui imbunatatit prin folosirea lor in extrasezon si in anumite regiuni ale tarii, intrucat utilizarea lor doar in lunile iulie si august, pe litoral, duce la scumpiri si la scaderea numarului de turisti straini, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

Dragos Anastasiu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si membru in grupul de lucru pe turism din CDR, a afirmat ca reprezinta o problema faptul ca tichetele sunt folosite in principal in sezonul estival.

"Toata lumea se imbulzeste pe litoral vara si in weekend si atunci cresc preturile, ca asa este legea cererii si a ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incoming-ului, pentru ca hotelierii pe doua luni au venituri crescute cu mai multi turisti cu preturi mai bune si atunci nu mai vor sa se complice cu strainii", a spus Anastasiu, intr-o conferinta de presa organizata miercuri.

El a aratat ca turistii straini au nevoie de un lant de chartere din aprilie pana in octombrie, iar ei in iulie si august nu mai gasesc locuri.

"Astfel ca turismul de litoral si de delta nu are o sansa reala de dezvoltare sustenabila decat daca sezonul este de noua luni si asta nu se poate face decat cu multi turisti straini, combinat si cu romani.

Ca politica publica, eu as fi facut-o altfel. De exemplu: as fi dat voucherele cu valabilitate in extrasezon. Daca ai sezon doar doua-trei luni, nu-ti permiti sa ai o echipa stabila, sa bagi bani in pregatirea profesionala, oamenii vin si pleaca, lucrezi cu studenti si zilieri.

Problema noastra este sezonalitatea, noua luni, iar noua luni inseamna sa facem si altceva decat sa stam la soare. Sa facem calarie, cantonamente, evenimente, muzica, multe, multe, multe", a precizat Anastasiu.

Ministrul care a introdus voucherele de vacanta: Trebuie schimbat ceva

La randul sau, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii si membru in grupul de lucru pe turism al CDR, a aratat ca voucherele de vacanta au insemnat un suflu pentru turismul romanesc, doar ca acest sistem trebuie imbunatatit.

"Eu am fost ministrul care a introdus voucherele de vacanta si ceea ce trebuie sa avem in vedere este calitatea politicilor publice. Noi avem o politica publica, am vazut niste consecinte si nu facem nimic sa schimbam. Este un efect faptul ca un privat poate plati mai mult, pentru ca piata a fost distorsionata de cineva care are vouchere de vacanta.

Atunci aceasta politica publica trebuie imbunatatita, in sensul ca am sesizat ca voucherele s-au concentrat pe unele regiuni si nu pe cele pe care noi le voiam dezvoltate in strategia de ecoturism. Bun, schimbam si spunem ca voucherele pot fi folosite numai in acele regiuni, ca sa le impulsionam.

Doi: am sesizat ca voucherele au fost folosite doar in varf de sezon. Schimbam reglementarea si spunem ca pot fi folosite numai in extrasezon. Corelam cu vacanta copiilor si ne uitam si in alte zone. Asta inseamna politica publica. Pentru ca daca blamam cu totul acea politica, pierdem cu totii", a completat el.

Resuscitarea turismului din Romania, pe termen scurt, e foarte importanta

Opinia lor este sustinuta si de Daniel Mischie, de asemenea membru in grupul de lucru pe turism din CDR.

"Voucherele de vacanta sunt un boost extraordinar, un impuls extraordinar pe termen scurt pentru turism. Sigur, 400 de milioane puteau fi cheltuiti si altfel decat gratis. Si nu se refera doar la bugetari, ci si la mediul privat.

Si o parte dintre noi putem lua tichete de vacanta in aceleasi conditii ca si tichetele de masa. In momentul in care piata se echilibreaza, daca tu vrei sa beneficiezi de tichete de vacanta, poti sa accepti tichete de vacanta ca operator.

Daca tu ai foarte multi nemti la usa cu suta de euro pentru cazare, atunci poti sa nu accepti tichete de vacanta. A, e mult mai simplu azi sa incasezi tichete de vacanta si sa stai linistit, decat sa aduci neamtul cu suta de euro la cazare. Dar nu uitati ca resuscitarea turismului din Romania, pe termen scurt, e foarte importanta", a aratat Mischie.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...