Primarii din localitățile de pe Valea Prahovei, unde urșii au atacat în decurs de câteva zile trei oameni, acuză că ordonanța ministrului Mediului emisă în iulie 2020, care reglementează împușcarea animalelor agresive, este total ineficientă, complicată și inutilă.
Edilii cer autorităților centrale modificarea de urgență a ordonanței și simplificarea procedurilor, până nu este prea târziu.
Chiar și în astfel de situații de maximă urgență, când viața omului a fost pusă în pericol în repetate rânduri, este nevoie de celebrul dosar cu șină, tocmai pentru ca toate instituțiile implicate în decizia ”extragerii” ursului din comunitate să fie acoperite în fața unei eventuale anchete.
Mai grav este că Ordonanţa de Urgenţă care prevede intervenţia în cazul atacurilor urşilor este valabilă doar în intravilan. Odată ce animalul a scăpat pe islaz sau în pădure, adică în afara zonelor locuite, OUG își pierde valabilitatea, iar pentru împușcare este nevoie de aceeași derogare de la Ministrul Mediului, car se obține extrem de greu.
Weekendul trecut doi oameni au fost grav răniți în Prahova. S-a întâmplat vineri, 24 septembrie, la Comarnic și sâmbătă, 25 septembrie la Breaza. Pe 7 septembrie, un alt bărbat a fost rănit de urs la Telega. Toți trei au scăpat cu viață la limită, având răni serioase la cap, scalpați, desfigurați, cu fracturi de mâini și picioare și traumatisme craniene pentru care a fost nevoie de multiple intervenții chirurgicale. Cel puțin unul dintre ei va rămâne desfigurat pe viață, este verdictul medicilor.
Duminică seară, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din Comarnic a aprobat extragerea ursului care a atacat și rănit grav un bărbat de 44 de ani care se afla în curtea din spatele casei sale vineri, 24 septembrie.
Actele necesare pentru dosarul cu șină sunt făcute, doar că mai trebuie o serie de pași până ce decizia va putea fi pusă în aplicare, timp în care ursul sau urșii, pentru că nimeni nu știe despre câte exemplare agresive este vorba, atacă în fiecare seară de regulă porci și oi.
Pentru ca animalul să poată fi împușcat, UAT, adică primăria, trebuie să aibă contract cu un medic veterinar care deține echipament pentru tranchilizarea animalului și care să poată fi disponibil 24 din 24 de ore. Primăria nu poate merge la ușa cabinetului medical să întrebe dacă este vreun veterinar dispus să se implice, ci trebuie făcută selecție pe SEAP Comarnic iar, potrivit unor surse, în aceeași situație sunt majoritatea localităților din zona Valea Prahovei. N-ai veterinar cu contract, nu poți merge la vânătoare de urs.
Odată semnat contractul cu veterinarul, șeful UAT, adică primarul, așteaptă alerta localnicilor. Primarul se deplasează în zona unde a fost semnalată prezența ursului, iar dacă informația se confirmă alertează, pe rând, jandarmii, reprezentantul fondului de vânătoare, poliția, medicul veterinar etc.
Fără echipaj complet, vânătoarea este interzisă. Nici la Comarnic, nici la Breaza, nici la Telega nu există post de jandarmi. Aceștia se deplasează fie de la Sinaia, fie de la Câmpina, deci durează până ce toată echipa se întâlnește. Sunt timpi morți de care ursul agresiv profită și fuge. Dacă ursul iese din intravilan, întreaga procedura comandată de primar devine inutilă. Se face un proces verbal de constatare, pentru ca jandarmul, polițistul, vânătorul etc să poată justifica deplasarea și toată lumea pleacă acasă.
În cursul zilei de marți, toți primarii din zona Valea Prahovei se întâlnesc pentru a discuta problema comună în care se află. Vor să găsească soluții eficiente pentru a scăpa de atacul urșilor și să trimită propunerile la ministerul Mediului sau chiar mai sus în speranța că cineva îi va asculta.