Prima reactie a OMS dupa ce mai multe tari din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca: "Nu exista niciun motiv sa nu se utilizeze"

Vineri, 12 Martie 2021, ora 15:02
4663 citiri
Prima reactie a OMS dupa ce mai multe tari din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca: "Nu exista niciun motiv sa nu se utilizeze"
OMS spune ca vaccinul de la AstraZeneca este sigur FOTO AstraZeneca

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avut vineri, 12 martie, o prima reactie dupa ce mai multe tari din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca. Reprezentantii OMS spun ca nu exista niciun motiv sa nu se utilizeze vaccinul Covid produs de aceasta companie.

Mesajul vine dupa ce vaccinarea cu acest ser a fost suspendata in mai multe tari din Europa, ca masura de precautie, relateaza Le Figaro.

Si Bulgaria suspenda vaccinarea cu AstraZeneca. Oficialii cer precizari din partea Agentiei Europene pentru Medicamente

"Da, ar trebui sa folosim in continuare vaccinul AstraZeneca. Nu exista niciun motiv ca sa nu-l folosim", a declarat Margaret Harris, purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vineri, in cadrul unui briefing de presa al ONU la Geneva.

Deputatul Emanuel Ungureanu, despre vaccinul AstraZeneca din Lotul cu probleme: "Sa nu ne panicam. Eu m-am vaccinat cu o doza din acest lot si sunt bine"

Danemarca, Islanda si Norvegia au anuntat joi, 12 martie, suspendarea injectiilor cu vaccinul AstraZeneca impotriva Covid-19, invocand principiul "precautiei". Bulgaria le-a urmat vineri. Agentia Nationala de Sanatate Daneza, prima care a anuntat decizia, a cerut prudenta in fata "cazurilor grave de cheaguri de sange la persoanele vaccinate", desi "in prezent" nu a fost stabilita o legatura intre vaccin si cheaguri de sange.

La inceputul saptamanii, Austria a incetat sa mai administreze un lot din aceste vaccinuri dupa moartea unei asistente de 49 de ani in urma "tulburarilor grave de sangerare" la cateva zile dupa vaccinare. Laboratorul anglo-suedez si guvernul britanic au reactionat joi pentru a apara un vaccin "sigur" si "eficient".

Agentia Europeana a Medicamentului studiaza cazurile de tromboza aparute dupa imunizarea cu serul de la AstraZeneca

La randul ei, purtatoarea de cuvant a OMS, a subliniat ca expertii organizatiei analizeaza informatiile despre formarea cheagurilor de sange, dar a mentionat ca, pentru moment, nu a fost stabilita nicio legatura cauza si efect. "Orice alerta de securitate trebuie investigata", a spus ea. "Inca trebuie sa ne asiguram ca studiem toate alertele de siguranta atunci cand distribuim vaccinuri si trebuie sa le examinam, dar nu exista nicio indicatie de a nu-l utiliza", a adaugat ea.

Agentia italiana a medicamentului (AIFA) a anuntat joi, 11 martie, ca interzice folosirea unui lot de vaccin impotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford, dupa ce a fost informata cu privire la efecte secundare grave, relateaza Reuters.

Aceasta masura este luata cu titlu de precautie, in contextul in care nu s-a stabilit, pentru moment, vreo legatura intre vaccinarea cu vaccin din acest lot si aparitia simptomelor respective, precizeaza Aifa.

Agentia anunta ca procedeaza la efectuarea tuturor verificarilor necesare.

Lotul vizat este lotul ABV2856.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#OMS, #vaccin AstraZeneca , #vaccin AstraZeneca