Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UPDATE Verdictul Agentiei Europene a Medicamentului privind vaccinul AstraZeneca: "Este sigur si eficient. Nu este asociat cu aparitia trombozelor"

Joi, 18 Martie 2021, ora 18:12
7967 citiri
UPDATE Verdictul Agentiei Europene a Medicamentului privind vaccinul AstraZeneca: "Este sigur si eficient. Nu este asociat cu aparitia trombozelor"
Un verdict ar putea fi dat joi/Pixabay

Agentia Europeana a Medicamentului a transmis joi, 18 martie, ca vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient, incurajand statele membre ale Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea sa reia procesul.

UPDATE ora 18.12

"Comitetul (pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta) a ajuns la o concluzie clara: este vorba despre un vaccin sigur si eficace", a declarat directoarea executiva a EMA, Emer Cooke, intr-o videoconferinta.

''Beneficiile in ceea ce priveste protectia impotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces si spitalizare, depasesc posibilele riscuri de efecte secundare'', a mai precizat Cooke.

Autoritatea de reglementare europeana, cu sediul la Amsterdam, '' a ajuns de asemenea la concluzia ca vaccinul nu este asociat cu o crestere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sange'', a precizat Cooke.

Cu toate acestea, agentia ''nu poate exclude definitiv'' o legatura intre vaccinul AstraZeneca impotriva COVID-19 si problemele rare de coagulare a sangelui, a mai spus directoarea.

Investigatii suplimentare

''Pe baza probelor disponibile si dupa zile de analiza aprofundata'' a datelor disponibile, ''nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legatura intre aceste cazuri si vaccin'', a subliniat Cooke.

Comitetul se securitate al EMA a recomandat asadar ''constientizarea in ceea ce priveste potentialele riscuri si asigurarea ca vor fi incluse in prospectul produsului''.

Agentia recomanda totodata ''alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare si furnizarea de informatii profesionistilor din domeniul sanitar si persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea si atenuarea oricarui eventual efect secundar'', a mai declarat Cooke.

EMA va lansa totodata ''investigatii suplimentare pentru a afla mai multe despre aceste cazuri rare'', a mai precizat aceasta, afirmand: ''Daca ar fi vorba despre mine, m-as vaccina chiar maine''.

UPDATE 15.45

Statele membre ale Uniunii Europene vor afla joi verdictul in cazul vaccinului produs de AstraZeneca. Asta pentru ca Agentia Europeana a Medicamentului urmeaza sa vina cu o decizie in acest sens, dupa o evaluare asupra sigurantei controversatului ser.

Comitetul pentru siguranta medicamentelor a EMA si-a inceput sedinta in urma cu o ora, urmand a veni la finalul acestei intalniri cu o decizie privind utilizarea vaccinurilor produse de AstraZeneca.

"Comitetul de siguranta al EMA (PRAC) organizeaza o sedinta extraordinara cu privire la investigatia privind # COVID19vaccin AstraZeneca si evenimente tromboembolice. Dupa incheierea intalnirii, vom comunica concluziile pe site-ul agentiei", a transmis agentia pe contul ei de Twitter

Avizul EMA este asteptat in mod special intr-o perioada cand Uniunea Europeana, aflata in plina penurie de vaccinuri, se bazeaza pe milioane de doze ale vaccinului produs de compania britanica AstraZeneca.

Sapte state membre UE, printre care Germania si Franta, s-au alaturat la inceputul saptamanii listei cu 15 tari care au suspendat administrarea acestui vaccin in urma manifestarii unor efecte adverse, precum dificultati de coagulare a sangelui.

Sefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja "ferm convinsa" ca in cazul acestui vaccin beneficiile depasesc riscurile. Desi nu este exclus ca EMA sa recomande suspendarea utilizarii vaccinului AstraZeneca in Uniunea Europeana, agentia s-ar putea multumi cu publicarea unui ''avertisment suplimentar'', a adaugat ea.

EMA a dat unda verde pentru folosirea vaccinului la final de ianuarie

La 29 ianuarie, EMA a dat unda verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca si Universitatea Oxford.

EMA ar putea totusi sa impartaseasca pozitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care miercuri a apreciat ca, pentru moment, balanta riscuri/beneficii inclina in favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandand ca ''vaccinarile sa continue''.

"Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranta vaccinurilor analizeaza cu mare atentie cele mai recente date de siguranta disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. De indata ce analiza va fi finalizata, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia catre public", a mentionat organizatia internationala intr-un comunicat.

OMS a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru utilizare in regim de urgenta luna trecuta, facilitand astfel accesul tarilor in curs de dezvoltare la un ser relativ ieftin.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#OMS, #vaccin, #vaccin COVID, #Universitatea Oxford, #AstraZeneca , #vaccin AstraZeneca