AFP: 2,3% din populatia UE, vaccinata anti-COVID. Peste 100 de milioane de vaccinuri administrate in lume

Marti, 02 Februarie 2021, ora 13:35
1646 citiri
AFP: 2,3% din populatia UE, vaccinata anti-COVID. Peste 100 de milioane de vaccinuri administrate in lume

Peste 100 de milioane de doze de vaccinuri impotriva covid-19 au fost administrate in lume, la mai putin de doua luni de la lansarea, la inceputul lui decembrie, a primelor campanii de vaccinare in masa, potrivit unui bilant AFP.

Marti, la ora 8.00 GMT (10.00, ora Romaniei), cel putin 101.317.005 de injectii au fost realizate in cel putin 77 de tari sau teritorii, potrivit unui bilant intocmit de AFP din surse oficiale.

Israelul este de departe tara cu cel mai mare avans in cursa imunizarii. Pana in prezent, peste o treime (37%) din populatie a fost vaccinata cel putin cu o doza de vaccin. Un israelian din cinci (21%) a fost vaccinat cu a doua doza de vaccin, incheind astfel procesul vaccinarii.

Toate vaccinurile aflate in prezent in circulatie in lume necesita doua doze in vederea obtinerii unei imunitati optme.

Tarile cu venituri mari - in sensul dat de Banca Mondiale (BM) -, care reprezinta doar 16% din populatia mondiala, concentreaza 65% dintre dozele administrate in lume. In afara de Israel, este vorba despre tari nord-americane, europene si de la Golful Persic.

In plutonul din frunte se afla Regatul Unit (9,8 millioane de doze, 13,7% din populatie), Statele Unite (32,2 milioane de doze, 7,9%), Emiratele Arabe Unite (3,4 milioane de doze, fara date cu privire la numarul de persoane) sau Serbia (6,2%).

In Uniunea Europeana (UE), 12,7 milioane de doze au fost administrate unei proportii de 2,3% din populatie.

Pe podiumul Celor 27 se afla Malta (5,4%), Danemarca (3,2%) su Polonia (3,1%).

Franta se afla in plutonul de mijloc cu 1,5 milioane de doze administrate la 2,2% din populatie.

Gigantii chinez si indian - care fac parte din categoria tarilor cu venituri intermediare -, ei au administrat 24 si, respectiv, patru milioane de doze, insa sunt in urma in privinta proportiei populatiei vaccinate.

Peste o treime din populatia mondiala (35%) locuieste in tari care nu au inceput inca vaccinarea.

Este vorba, in mare parte, despre tari defavorizate, care "se uita si asteapta", potrivit directorului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, un critic dur al "nationalismului vaccinurilor".

Pana in prezent, nicio tara saraca nu a inceput vreo campanie de vaccinare masiva. Aceste tari asteapta primele livrari - prevazute luna aceasta - prin mecanismul Covax, infiintat de OMS si Alianta pentru vaccinuri Gavi.

In aceasta categorie se afla Guineea, care a vaccinat cateva zeci de persoane in cadrul unei faze pilot si care face figura dee pioniera.

Cateva tari bogate - ca Japonia, Coreea de Sud sau Australia - nu au inceput nici ele sa vaccineze.

Sapte vaccinuri se afla in prezent in circulatie in lume.

America de Nord, Europa, Israelul si tarile de la Golful Persic au optat in majoritar pentru vaccinurile dezvoltate de catre alianta amerocano-germana Pfizer/BioNTech si compania americana Moderna si al aliantei britanice AstraZeneca-Oxford, care urmeaza sa ajunga in curand in UE, in urma recentei autorizari a acestuia, si care este folosit deja in Regatul Unit si in India, dar si in Myanmar; Maroc sau Sri Lanka.

India se bazeaza pe un vaccin dezvoltat local de catre Bharat Biotech.

Vaccinul Sputnik V al centrului rus Gamaleia este administrat in Rusia, dar si in Argentina, Belarus, Serbia sau Algeria.

In ceea ce priveste vaccinurile chineze, in afara de China, vaccinul Sinopharm este administrat in Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain, Seychelles, Egipt, Laos si Serbia, iar cel al Sinovac in Indonezia, Brazilia si Turcia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vaccinare covid, #vaccin COVID, #coronavirus, #vaccinuri covid , #vaccin covid