E necesară sau nu a treia doză a vaccinului contra COVID. Prăpastia între populația super-imunizată și masa uriașă neprotejată

Marti, 24 August 2021, ora 22:31
3269 citiri
E necesară sau nu a treia doză a vaccinului contra COVID. Prăpastia între populația super-imunizată și masa uriașă neprotejată
A treia doză a vaccinului contra Covid, deja administrată în alte state FOTO Pixabay

Tot mai multe state plănuiesc să înceapă în scurt timp administrarea celei de-a treia doze a vaccinului contra COVID-19 anumitor categorii de persoane.

Totuși, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au spus în repetate rânduri că nu ar trebui ca autoritățile să se grăbească și că doza suplimentară nu ar fi necesară momentan.

Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com că decizia de a administra a treia doză persoanelor cu un sistem imunitar vulnerabil are sens, dar că ideea de a o face pentru a dobândi o ”super-imunitate” ridică semne de întrebare.

Eu cred că a treia doză ar fi necesară persoanelor imunocompromise, care nu pot să obțină din două doze un răspuns imun care să asigure protecție: persoane cu boli ale sistemului imunitar, pacienți cu cancer, care fac chimioterapie, sau alte tratamente care scad imunitatea.

Dacă obiectivul este protejarea persoanelor vulnerabile, care din motivele enumerate, nu reușesc să aibă un răspuns imun puternic cu două doze, atunci, din punctul meu de vedere, recomandarea e 100% validă.

Însă, dacă motivația este ca, prin administrarea dozei, să se încerce o încetinire a transmiterii virusului, aici cred că se ridică niște semne de întrebare”, explică Marius Geantă.

Medicul adaugă că studiile făcute în Israel după administrarea a două doze nu arată ”o prăbușire a răspunsului imun și o expunere a persoanelor vaccinate cu schema completă față de apariția formelor grave de boală”, chiar dacă serurile au o eficacitate mai scăzută în fața tulpinii Delta.

Marius Geantă face și o comparație cu situația în care ne aflam la începutul campaniilor de vaccinare la nivel global, când fiecare țară a trebuit să își aleagă strategia.

”La începutul anului a fost o întreagă discuție față de modul în care fiecare țară își organiza campania de vaccinare și erau două strategii: strategia de a administra o doză unui număr cât mai mare de oameni și cea de a administra două doze, astfel încât oamenii vaccinați să aibă protecție completă.

Cumva e aceeași discuție și acum cu a treia doză și cred că din această perspectivă OMS a luat poziție. Adică ei se gândesc, și cred că are sens, că sunt foarte mulți oameni în lume care nu au primit nici măcar o doză de vaccin până acum, ei sunt expuși în fața virusului, pe când în alte țări, prin administrarea celei de-a treia doze, practic se poate obține o super imunitate, dar la o minoritate de persoane.

Iar asta, din punct de vedere etic și în contextul controlului pandemiei, cred că ridică un semn de întrebare. Nu putem să ne gândim la un control al pandemiei la nivel global dacă vom avea doar 5% din populația globului super-imunizată și 50-60% fără să fi primit nici măcar o doză”, concluzionează Marius Geantă.

Statele care iau în calcul administrarea celei de-a treia doze

Statele Unite ale Americii vor începe să vaccineze cetățenii imunizați cu Pfizer și Moderna cu a treia doză dacă au trecut cel puțin opt luni de când le-a fost administrată a doua. Campania va începe din 20 septembrie.

Israelul a început deja administrarea dozei persoanelor care au peste 40 de ani. Atât președintele Israelului, cât și premierul, au primit deja a treia doză.

Danemarca plănuiește să administreze doza persoanelor care au un sistem imunitar vulnerabil, cum ar fi pacienții cu cancer, care au făcut chimioterapie, cei care au făcut transplanturi de organe, sau cei cu boli imune.

Atât Germania, cât și Franța, au anunțat că vor începe administrarea dozei din septembrie persoanelor vulnerabile sau vârstnice.

Poziția Organizației Mondiale a Sănătății

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat în 23 august că doza suplimentară de vaccin anti-Covid ar trebui amânată ca prioritate şi ar trebui oferită pentru creşterea ratelor de imunizare în ţările unde doar 1 -2 % din populaţie a fost vaccinată.

El a afirmat că, dacă ratele de vaccinare nu cresc la nivel global, variante mai puternice ale coronavirusului ar putea să se dezvolte, iar serurile prevăzute ca doze suplimentare ar trebui donate ţărilor unde oamenii nu au primit nici măcar prima doză.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#vaccin COVID 19, #Covid 19, #a treia doza vaccin covid , #vaccin covid