Cine ar trebui să primească a treia doza de vaccin. ”Îngrijorarea este că va crește transmiterea la persoanele în vârstă”

Joi, 19 August 2021, ora 03:25
4835 citiri
Cine ar trebui să primească a treia doza de vaccin. ”Îngrijorarea este că va crește transmiterea la persoanele în vârstă”

În ultima perioadă se constată o creștere a numărului de infectări cu SARS-COV-2 a persoanelor care au fost vaccinate. În același timp, autoritățile sanitare din mai multe state vorbesc despre autorizarea celei de-a trei adoze de vaccin. În SUA, deja persoanele din centrele de bătrâni ar urma să primească acest rapel începând cu luna septembrie.

Specialiștii spun că cea de-a treia doza ar trebui administrată în funcție de necesitatea creșterii nivelului de anticorpi pentru anumite categorii de persoane.

Dr. Marius Geantă: ”Trebuie să privim din prisma sănătății publice când facem această recomandare”

”Reacția organismului la infecție și vaccinare este unică și proprie fiecăruia dintre noi și atunci, cu atât mai mult trebuie să înțelegem ce se întâmplă pentru a lua cele mai bune decizii. Iar acest lucru este cu atât mai important acum când se discută despre administrarea celei de-a treia doze, însă discuția în acest caz este complet diferită de cea de dinaintea administrării celor două doze.

Obiectivul administrării celei de-a treia doze este creșterea nivelului de anticorpi. Dacă ne uităm la SUA, vedem că este vorba despre persoane cu vârsta de peste 65 de ani sau cele la care au sistemul imunitar deficitar. Aici trebuie să privim cu atenție din perspectiva sănătății publice dacă într-adevăr putem face această recomandare”, a explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină, pentru Ziare.com.

Cercetările oamenilor de știință au arătat că o nouă doză de vaccin administrată după cea de-a doua, crește nivelul anticorpilor.

”Există un studiu care arată că administrarea la 8-9 luni a unei doze noi după cea de-a doua doză, duce la creșterea nivelului de anticorpi. Un alt aspect ține de abordarea populațională. Îngrijorarea este că va crește transmiterea virusului la persoanele în vârstă deși sunt vaccinate.

Însă în acest caz nu putem împrumuta concluziile pentru că procentul de persoane în vârstă este diferit de la un caz la altul. Sunt doi parametrii care trebuie luați în calcul: beneficiul individual, adică protejează față de apariția formelor grave de boală, dar din punctul de vedere al controlului pandemiei și al chestiunii de sănătate publică, eu cred că discuția este mult mai complexă”, a precizat specialistul.

Medicul Marius Geantă a mai precizat că, ”dacă se va autoriza a treia doză la nivel european, cred că va trebui să avem o campanie de comunicare ce trebuie să explice beneficiile la nivel individual a adiministrării acesteia”.

Țările care au autorizat deja a treia doza de vaccin anti-COVID

Autorităţile sanitare sârbe au autorizat a treia doză de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele imunocompromise (cu sistem imunitar slăbit), angajaţii din domeniul sanitar şi orice persoană care a fost vaccinată în urmă cu cel puţin şase luni.

Ţara balcanică se confruntă cu o creştere a numărului de infectări cu coronavirus, cu o medie de peste 900 de cazuri pe zi în ultima săptămână din cauza variantei Delta foarte contagioasă. Până acum, peste 50% din populaţia de aproximativ 7 milioane de locuitori a Serbiei a fost vaccinată.

De asemenea, americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua, începând din 20 septembrie, au anunţat miercuri autorităţile americane.

Decizia administrării acestei a treia doze de consolidare mai depinde de autorizarea pe care trebuie să o dea FDA.

Primele persoane care vor primi această doză în SUA sunt cele din căminele de bătrâni, alte persoane vârstnice şi personalul sanitar.

Administrarea dozei de consolidare va fi deocamdată posibilă doar pentru persoanele vaccinate cu serurile Pfizer şi Moderna, fiind în curs de evaluare administrarea unei doze de rapel şi pentru persoanele imunizate cu serul monodoză Johnson&Johnson, care a început să fie folosit în SUA abia în martie 2021, după celelalte două.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...