Trecerea prin boala COVID-19 garantează protecția la o nouă infecție? Pe lângă anticorpi, avem și celule care își amintesc cum să răspundă la un nou atac

Joi, 02 Septembrie 2021, ora 03:05
5520 citiri
Trecerea prin boala COVID-19 garantează protecția la o nouă infecție? Pe lângă anticorpi, avem și celule care își amintesc cum să răspundă la un nou atac
Medicul vaccinează un bărbat FOTO: Unsplash.com

La trecerea prin boala COVID-19, organismul nostru își creează un nivel de anticorpi care, timp de câteva luni, pot lupta cu o nouă eventuală infecție. Însă, având în vedere că fiecare om este diferit și nivelul anticorpilor este diferit. Astfel că este posibil ca nivelul acestora să scadă la scurt timp după ce am avut boala.

Un studiu CDC citat de profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, pe pagina sa de Facebook, arată că ”este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi - rămân vulnerabili la re-infecție”. Mai mult, se pare că ”cei care nu dezvoltă anticorpi tind să fie mai tineri (exact populația activă social) chiar dacă ați trecut prin infecție deja, acest lucru nu garantează protecția”.

Dr. Marius Geantă: ”Nu poți să afirmi doar pe baza prezenței sau absenței anticorpilor că o persoană este sau nu protejată de o nouă infecție”

Președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă a explicat că organismul nostru, pe lângă acești anticorpi, mai are și alți ”soldați” care luptă cu boala.

”Nivelul de anticorpi ne arată un anumit nivel de protecție și acest nivel poate să fie corelat cu capacitatea de a transmite mai departe virusului. Pe de altă parte, pe lângă acei anticorpi mai avem câteva tipuri de celule care și ele au un rol important în imunitate așa-numitele celule de memorie.

După cum le spune numele sunt celule care păstrează memoria infecției cu SARS-CoV-2, iar atunci când o persoană se reinfectează cu acest virus, celulele dezvoltă foarte repede un răspuns imun. Pe de altă parte mai sunt celulele T care și ele au un rol în apărarea împotriva SARS-CoV-2, dar și alte multe celule cu rol în apărarea față de viruși.

Este important de precizat că nu poți să afirmi doar pe baza prezenței sau absenței anticorpilor, că o persoană este sau nu protejată față de o nouă infecție. Sigur, probabilitatea este mai mică să fie protejată dacă nivelul anticorpilor este mic, însă nu poți să afirmi cu certitudine acest lucru pentru că imunitate este compusă din mai multe componente.

Perioada în care se poate face vaccin după trecerea prin boală este de aproximativ 3 luni de la forma acută a bolii”, a precizat specialistul.

De altfel, referitor la răspunsul celulelor T la SARS-CoV-2, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat un studiu în septembrie 2020 care arată că anumite celule T ar putea să-și amintească cum să răspundă la o nouă infecție mult timp după ce cea inițială a fost eliminată. Cu toate acestea, nu există date cu privire la ce înseamnă mai exact această durata de timp. Un alt studiu publicat la jumătatea lunii noiembrie 2020 de cercetători din China și Germania, arată că aceste celule T erau încă prezente în organism la nouă luni după infecție. Cercetarea a inclus pacienți din regiunea Wuhan, unde au apărut primele cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și unde persoanele vindecate au, prin urmare, cele mai vechi răspunsuri imune.

Cât de necesară este a treia doză de vaccin

S-a demonstrat științific faptul că vaccinul anti-COVID-19 este eficient față de cazurile grave de boală cu spitalizare în terapie intensivă sau deces. Însă nu asigură și protecția la transmiterea bolii. Astfel, s-a considerat necesar ca în unele cazuri să fie administrată și cea de-a treia doză a vaccinului.

Medicul Marius Geantă a explicat că ”nu se știe clar dacă scăderea anticorpilor este dat de varianta Delta sau de trecerea timpului de la vaccinare. Dar oricare ar fi explicația, vaccinul cu cele două doze pare a fi insuficient pentru protecția la infectare și transmitere dar este suficient pentru asigurarea protecției față de apariția formelor grave, spitalizare și deces.

Rolul celei de-a treia doze, de fapt, nu este de a crește eficacitatea vaccinului în protecția față de forme grave ci crește eficacitatea față de infecție. De infecțiile ușoare sau asimptomatice”.

Cercetătorii din Israel vorbesc despre prioritatea celor care au tulburări ale răspunsului imun.

De altfel, conform unui studiu publicat de ny1.com, oamenii de știință au descoperit

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dozele de rapel au îmbunătățit protecția împotriva bolilor grave și a spitalizării de cinci până la șase ori.

Este vorba despre cei care primiseră a treia doză cu cel puțin 10 zile înainte.

Constatările confirmă în esență un studiu separat lansat luna trecută de către furnizorul de servicii medicale israeliene Maccabi, care a constatat că vaccinul sa dovedit a fi eficient în proporție de 86% în prevenirea infecției după trei doze la persoanele de 60 de ani și peste.

Eforturile de vaccinare timpurie ale Israelului au fost o poveste de succes la nivel mondial, dar țara a arătat recent date care arată protecția în scădere a vaccinului pe fondul unui nou val de coronavirus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#anticorpi coronavirus, #a treia doza de vaccin, #celule cu memorie, #Marius Geanta , #vaccin covid