Cate doze de vaccin au fost administrate pana acum in intreaga lume. Israel este pe primul loc

Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 18:37
2618 citiri
Cate doze de vaccin au fost administrate pana acum in intreaga lume. Israel este pe primul loc
Milioane de oameni s-au vaccinat anti-COVID FOTO Pixabay.com

Peste 40 de milioane de doze de vaccinuri anti COVID-19 au fost administrate la nivel mondial, in cadrul unei veritabile curse de imunizare a populatiilor nationale, condusa in prezent de Israel, potrivit unei numaratori realizate de AFP.

Pana luni, cel putin 60 de tari si teritorii, care grupeaza 61% din populatia mondiala, au demarat campanii nationale de vaccinare. Insa 11 tari concentreaza 90% din dozele injectate deocamdata la nivel global.

Luni, la ora 10.30 GMT, cel putin 40.062.825 de doze au fost administrate, potrivit datelor grupate de AFP pe baza informatiilor transmise de surse oficiale. Aceasta cifra este fara indoiala subestimata, intrucat mai multe tari cu populatii foarte mari, precum China, Statele Unite si Federatia Rusa, nu si-au actualizat datele de inoculare in ultimele zile.

Israel, pe primul loc

Israel este, de departe, cea mai avansata tara din acest punct de vedere, in raport cu populatia sa: 2,43 milioane de doze au fost administrate unui numar de 2,12 milioane de persoane (24,5% din populatia nationala). Aproximativ 3,6% dintre israelieni au primit deja ambele doze necesare pentru a asigura o protectie optima impotriva virusului SARS-CoV-2.

5 milioane de doze administrate in Uniunea Europeana

Prin prisma volumelor, Statele Unite se afla pe primul loc in lume, cu 12,2 de milioane de doze administrate unui numar de 10,6 milioane de persoane (3,2% din populatie), devansand China (peste 10 milioane de doze).

In Europa, Marea Britanie a inregistrat un anumit avans, intrucat a fost prima tara care a demarat vaccinarile, la inceputul lunii decembrie. Regatul Unit a administrat deja 4,31 de milioane de doze unui numar de 3,8 milioane de persoane (5,7% din populatia sa).

Urmeaza doua tari membre in Uniunea Europeana: Italia (1,15 milioane de doze) si Germania (1,05 milioane de doze). In total, statele membre ale Uniunii Europene au administrat peste 5 milioane de doze pentru aproximativ 1,2% din populatia UE. In raport cu populatiile nationale, Danemarca se afla pe primul loc (2,9%) in clasamentul celor 27 de tari din UE.

Sapte vaccinuri sunt utilizate

In prezent, sapte vaccinuri sunt utilizate la nivel mondial. Toate impun utilizarea a doua doze pentru a se asigura o eficienta deplina.

Cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech (alianta americano-germana) si de Moderna (companie americana) sunt dominante in America de Nord, Europa, Israel si tarile din regiunea Golfului Persic.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford (produs britanic) este folosit majoritar in Marea Britanie si in India. India foloseste si un vaccin dezvoltat pe plan local de compania Bharat Biotech.

Vaccinul Sputnik V, produs de Institutul Gamaleia din Moscova, este administrat in Rusia, dar si in Argentina, Belarus si Serbia.

In ceea ce priveste vaccinurile chinezesti, in afara Chinei, cel dezvoltat de Sinopharm este administrat in Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Seychelles si Iordania, iar cel produs de Sinovac este folosit in Indonezia, Brazilia si Turcia.

FOTO Cum arata platforma informatica pentru vaccinare in SUA. Date "la milimetru" despre dozele existente si cele folosite

Citește și:
Netanyahu după aproape trei luni de proteste împotriva reformelor judiciare inițiate de guvernul său: ”Sunt cei care cer blocarea autostrăzilor”
Netanyahu după aproape trei luni de proteste împotriva reformelor judiciare inițiate de guvernul său: ”Sunt cei care cer blocarea autostrăzilor”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că violenţa şi anarhia nu vor fi tolerate, după ce protestele în masă împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului său au...
Reformele justiției dispuse de Guvernul lui Netanyahu scoate de aproape 3 luni sute de mii de israelieni în stradă VIDEO
Reformele justiției dispuse de Guvernul lui Netanyahu scoate de aproape 3 luni sute de mii de israelieni în stradă VIDEO
Sute de mii de israelieni au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului religios de dreapta, pe care criticii le denunţă...
#vaccin anti COVID, #seruri, #Israel, #administrare vaccin , #vaccin covid