Cum poate fi resuscitată campania de vaccinare. Medic: ”Trebuie să înțelegem de ce sunt ezitanți sau împotrivă”

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 23:58
2115 citiri
Cum poate fi resuscitată campania de vaccinare. Medic: ”Trebuie să înțelegem de ce sunt ezitanți sau împotrivă”
Puțin peste 5 milioane de români au fost imunizați FOTO Pixabay

Persoanele care și-au dorit să se vaccineze au avut ocazia să o facă deja. Strategiile pentru stimularea imunizării par să nu mai dea roade și în continuare există multe persoane ezitante, sau chiar împotriva. Totuși, șanse pentru resuscitarea campaniei de vaccinare există.

Marius Geantă, co-fondatul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com cum s-au transformat grijile oamenilor de la debutul campaniei de vaccinare, dar și cum ar trebui modificate mesajele astfel încât să fie mai eficiente.

Medicul spune că, în mare parte, s-au imunizat cei care oricum intenționau să o facă la momentul lansării campaniei și că cifrele arată că, dintre cei ezitanți sau împotriva, au fost foarte puțini influențați de campanie.

Punctează și faptul că, din punct de vedere logistic, lucrurile au stat foarte bine, cu toate că acest aspect a fost o reală îngrijorare.

”Din punct de vedere logistic, lucrurile au stat și stau foarte bine: centre deschise în toată țara, organizarea platformei informatice. Era o îngrijorare înainte, cunoscând eșecurile altor tipuri de campanii de vaccinare, tocmai pentru că vaccinurile nu erau disponibile, nu veneau la timp. De data aceasta, nu au fost probleme mari”, explică Marius Geantă.

Cuplarea mesajelor cu percepțiile oamenilor – o problemă

Marius Geantă susține că mesajele din campanie ”nu au fost cuplate foarte bine” cu percepțiile oamenilor față de vaccinare și de COVID-19. Medicul amintește și că aceste mesaje au sărit dintr-o extremă în alta.

”S-au încercat tipuri diferite de mesaj. Inițial mesaje transmise în special de medici, iar de aici s-a ajuns în extrema cealaltă: tombole, recompensarea celor care se vaccinează cu vouchere cu care își pot cumpăra diverse alimente, mititei. Toate aceste inițiative nu par să fi avut impactul așteptat”, explică medicul.

Totuși, lucrurile s-au modificat, față de cum erau la începutul campaniei de imunizare. La acel moment, cele mai multe griji se axau în jurul siguranței. Acestea s-au diminuat pe măsură ce a trecut timpul și tot mai mulți oameni au primit serul. Cu excepția celui produs de AstraZeneca, care a fost asociat cu cazuri rare de tromboză, nu au existat probleme de siguranță neașteptate.

Medicul mai spune că și în privința eficacității datele sunt foarte bune, chiar și în contextul variantei Delta, dacă ne referim la prevenirea formelor grave și a deceselor.

Înțelegerea oamenilor ezitanți și împotriva vaccinului

Marius Geantă susține că primul pas este înțelegerea acestor categorii și a motivelor care stau în spatele convingerilor lor. Mai mult, este importantă și explicarea situației actuale, pentru că oamenii nu înțeleg, de exemplu, de ce ar trebui să se vaccineze, cu toate că pot transmite în continuare virusul.

”Trebuie să înțelegem mai bine de ce sunt ezitanți sau împotrivă în continuare. Există și întrebări în spațiul public care alimentează aceste opinii: de ce m-aș vaccina dacă tot pot să transmit virusul, de ce m-aș vaccina dacă situația epidemiologică din România este oricum sub control.

Mesajul pentru aceste persoane este că beneficiile sunt de necontestat față de protecția asigurată de vaccin împotriva apariției formelor de boală grave și deces.

Deci cred că ar trebui reconfigurată comunicarea publică în jurul beneficiilor vaccinării și ar trebui ca de acum înainte să se refere la beneficiile la nivel individual”, concluzionează Marius Geantă.

Scădere dramatică a vaccinărilor în România

Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut dramatic în ultima perioadă, în condițiile în care România a intrat deja în valul patru, iar asta se observă atât în infectările zilnice, cât și în pacienții care ajung în stare gravă la terapie intensivă.

Peste cinci milioane de români s-au imunizat de când a început campania de vaccinare în România, la sfârșitul lunii decembrie. Acest prag a rămas parcă neclintit. Cu greu se adună zilnic câteva mii de imunizări în plus.

De exemplu, în urmă cu o zi, în 5 septembrie, doar 2.736 de persoane au primit prima doză. Numărul a scăzut, oricum, din ce în ce mai mult. Asta în condițiile în care cazurile noi, pe de altă parte, sunt în creștere.

În ultima lună, cel mai ridicat număr de persoane care s-au imunizat cu prima doză a fost înregistrat în 11 august, fiind vorba despre 9.355 de oameni.

De o săptămână, infectările noi nu mai scad sub 1.000, ci, din contră, în 3 septembrie a fost depășit pragul de 1.500 de cazuri noi. Situația nu este una bună nici la ATI. Dacă în 7 august, la terapie intensivă, erau 73 de pacienți, în 5 septembrie cifra ajunsese la 372. Un număr de peste cinci ori mai mare, în interval de nici o lună.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#campanie de vaccinare in Romania, #vaccin COVID 19, #coronavirus Romania , #vaccin covid