Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SRI trebuie sa prezinte in Parlament un raport despre antivaccinisti

Autor: Ovidiu Alexandru Raetchi - parlamentar
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 11:44
17242 citiri

Modul in care natiunile vor derula campania de vaccinare anti-Covid va genera mari avantaje competitive pentru campioni si pierderi grave pentru intarziati. Israelul, de pilda, care s-a organizat in acest sens cu precizia unei operatiuni militare - bucurandu-se si de o populatie greu de destabilizat psihologic - va termina in primavara de vaccinat numarul critic de cetateni care asigura o imunitate de grup rezonabila; alte natiuni, cu manageri mai mototoli si opinie publica mai divizata, vor inregistra intarzieri de un an.

Pe cale de consecinta, statele din ultima categorie isi vor prelungi mult agonia carantinei, a suprasarcinii pe sistemul sanitar, a pierderilor economice, a falimentelor din domeniul transportului aerian, turismului, alimentatiei publice etc. Secarea bugetelor nationale se va reflecta inclusiv in domeniul cheltuielilor militare, care, in mod previzibil, vor fi reduse in statele liberale pentru a acoperi gaurile din economie. Iar un avantaj de cateva luni intr-un regim economic firesc vs. unul de pandemie si lockdown poate oferi beneficii uriase in sistemul international, ducand chiar la modificarea clasamentelor internationale in domeniul financiar sau militar.

Nu trebuie sa ne mire, in aceste conditii, daca vom vedea in urmatoarea perioada, la nivel global, tentative de a destabiliza campaniile de vaccinare, venite dinspre zone gri, care incerca sa-si maximizeze interesele in raport cu natiuni pe care le considera concurente. Si, la drept vorbind, nici nu trebuie sa cautam prea mult autorii din umbra ai acestor operatiuni. Pentru ca nu orice mare jucator din sistemul international e dispus sa sustina campanii de dezinformare si manipulare.

Uniunea Europeana, de pilda, e o institutie mult prea transparenta pentru a lua in calcul macar in gluma sa deruleze astfel de operatiuni ostile - ele ar fi imediat dezvaluite de avertizorii de integritate din interiorul Uniunii. In plus, atata timp cat UE si SUA reprezinta societatile in care - gratie calitatii vietii, dar si principiilor liberale si democratice - mai toti cetatenii lumii si-ar dori sa traiasca, in siguranta si libertate, fara sa se teama ca politia politica va incerca sa ii ucida daca isi critica liderii, ele nu au nevoie sa apeleze la propaganda negativa. Propriile valori pozitive sunt suficiente. La dezinformare apeleaza doar jucatorii care incearca sa-si pastreze statutul de mare putere in ciuda faptului ca propriile societati seamana uneori cu un lagar.

Cel mai bun mod de a combate campaniile de intoxicare cu care Uniunea Europeana se va confrunta cu siguranta in urmatoarea perioada - pe langa informarea cat mai ampla si corecta a populatiei privind beneficiile vaccinului - este devoalarea sistematica a mecanismelor prin care sunt coordonate aceste campanii. Nu e obligatoriu ca serviciile de informatii sa spuna tot ceea ce stiu, indicand inclusiv beneficiarii finali ai acestor campanii (acestia oricum ar nega orice legatura si s-ar putea ajunge la tensiuni diplomatice). Dar cred ca e sanatos sa sugeram macar ca stim ceea ce se intampla si sa indicam anumite centre zonale de propaganda, obligandu-le astfel sa isi revizuiasca strategia.

Antivaccinistii nu sunt o realitate recenta in Romania. Ei sunt vocali, agresivi si bine organizati de ani de zile, reusind sa blocheze o lege eficienta a vaccinului si influentand semnificativ opinia publica. Stim deja ca ei sunt dirijati prin noduri de comunicare on-line de unde li se indica "tintele" pe care trebuie sa le discrediteze. Cand o postare pro-vaccin apare pe Facebook, de pilda, aceasta este anuntata la cateva ore distanta pe un grup Facebook anti-vaccin, cu indicatii clare de combatere: "Comentati aici, folosind cutare si cutare argument". Si o adevarata furtuna de comentarii se dezlantuie - mergand de la uzualele "mame" care isi povestesc sentimental dramele provocate de vaccin si ajungand pana la amenintari cu moartea ("Vezi pe unde mergi, o sa iti fac un portofel la gat".

Am primit acest comentariu in vara si am depus o plangere penala pentru a testa capacitatea autoritatilor romane de a identifica astfel de conturi. Evident, autorul comentariului nu a putut fi gasit).

Din acest punct de vedere, cred ca Romania ar avea mult de castigat daca membrii Comisiei SRI din Parlament ar invita constant, ritualic, reprezentantii Serviciului sa prezinte un raport despre propaganda anti-vaccin din Romania. Acest raport ar fi, desigur, secretizat, insa ar putea contine un capitol pe care, de comun acord, Serviciul si Comisia speciala sa il desecretizeze si sa il puna la dispozitia presei, aratand astfel pisica acelor noduri de comunicare folosite pentru a intarzia si compromite campania anti-vaccin din Romania. Adica pentru a pastra tara noastra cat mai mult in carantina, blocaj economic si turistic, criza economica si sanitara. O lezare mai clara a interesului national decat utilizarea intoxicarii pentru atingerea acestor obiective ostile cu cunosc.

Citeste si https://ziare.com/social/medici/medic-roman-din-fran-a-decorat-de-presedintele-emmanuel-macron-pentru-lupta-impotriva-covid-1654669

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte PNL Bucuresti. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#SRI, #vaccin COVID, #vaccinare, #pandemie, #lockdown, #Uniunea Europeana, #SUA, #Romania, #Parlament , #vaccin covid