Ce putere are certificatul verde în Europa. Harta țărilor în care accesul e condiționat de documentul digital

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 22:30
4654 citiri
Ce putere are certificatul verde în Europa. Harta țărilor în care accesul e condiționat de documentul digital
Israelul a fost prima țară europeană care a introdus certificatul digital european

Unele țări din Europa solicită certificatul digital de vaccinare pentru accesul în restaurante, baruri sau alte spații publice. Italia a devenit și prima țară din Uniunea Europeană în care certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă.

Decizia, considerată controversată de o parte din populație, intră în vigoare din 15 octombrie, ea fiind valabilă nu doar pentru angajații care își desfășoară activitatea în domeniul public ci și pentru cei care lucrează în privat.

Încălcarea deciziei poate duce la o amendă de până la 1.000 de euro, conform noilor reglementări din peninsulă. Chiar dacă confruntarea cu sindicatele a fost dură, premierul a reușit să impună certificatul cu titlu obligatoriu, scopul deciziei fiind de a crește rata vaccinării.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi. Certificatul este necesar și pentru accesul în baruri, restaurante sau alte spații publice.

Acces în restaurantele din Franța doar cu certificat digital

Austria este un alt stat în care turiștii trebuie să aibă asupra lor un certificat digital pentru a atesta că au făcut boala, că sunt vaccinați sau că au un test PCR nu mai vechi de 72 de ore, negativ. Accesul la teatre, hoteluri, facilități sportive și cel la saloanele de înfrumusețare este condiționat de certificatul digital.

Și Franța solicită certificatul digital persoanelor care doresc să intre într-un local ce are o capacitate mai mare de 50 de locuri. Concret, începând cu 9 august, locuitorii Franței sunt nevoiți să aibă asupra lor un certificat verde pentru a putea participa la evenimente ce depășesc 1.000 de persoane.

Autoritățile franceze au luat decizia de a suspenda 3.000 de cadre medicale care au refuzat vaccinarea. Rata vaccinării a crescut însă în Franța după ce președintele Emmanuel Macron a hotărât ca accesul în baruri, restaurante, muzee și săli de sport să se facă strict în baza certificatului COVID.

Obligatoriu în Germania în locurile cu multe cazuri de COVID

În Germania, doar persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boala sau cele care au un test negativ pot intra în restaurante. Copiii cu vârste sub șase ani sunt constant testați de școli sau grădinițe, pentru a limita răspândirea virusului.

De asemenea, certificatul digital este obligatoriu să fie prezentat în zonele în care sunt 35 de cazuri la 100.000 de locuitori. Berlin, Lower Saxony, Baden-Württemberg sunt doar câteva dintre regiunile care aplică o asemenea politică de sănătate publică.

Grecii și israelienii, fani ai certificatului verde

Grecia aplică de asemenea certificatul verde, fiind una dintre primele țări din Europa care l-au și implementat. Asta pentru că economia Greciei a avut mult de suferit din cauza colapsului industriei turismului în 2020, motiv pentru care Grecia a decis să permită accesul turiștilor din mai mult de 30 de țări.

Pentru a putea intra în baruri și restaurante și pentru a avea acces la diverse evenimente, grecii au nevoie de un certificat digital care ateste că deținătorul documentului e vaccinat, testat sau a trecut prin boală.

Grecii au făcut și o aplicație proprie care poate fi descărcată de utilizatori - freedom pass - prin care se dorește încurajarea vaccinării la tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Israelul a fost prima țară europeană care a introdus certificatul digital european. Totuși, săptămâna trecută, Israelul a luat decizia de a extinde restricțiile din țară ca urmare a răspândirii rapide a variantei Delta.

Prin urmare, cei care doresc să participe la diverse evenimente sau să intre în spații închise o pot face strict în baza certificatului digital care să ateste vaccinarea, recuperarea sau testul negativ.

Certificate proprii în Danemarca și Belgia

Și Danemarca solicită un certificat digital celor care doresc să participe la evenimente culturale sau să ia masa în restaurante la interior. Coronapas este un certificat dezvoltat în Danemarca și poate fi descărcat online inclusiv de turiștii care ajung în țară.

La rândul său, Belgia a dezvoltat un tichet de siguranță pentru locuitorii săi, cei care îl dețin nemaifiind nevoiți să poarte mască în spații publice sau să mențină distanța socială prevăzută de lege.

Pentru a fi eligibil pentru un asemenea tichet de siguranță, este nevoie să fii complet vaccinat, să atești că ai trecut prin boală sau să arăți un test PCR negativ ori un test antigen.

Cum funcționează certificatul digital în statele UE

Comisia Europeană a lansat la 1 iunie un sistem care le permite statelor membre să valideze reciproc certificatele, în cadrul "gateway UE". O persoană vaccinată cu o singură doză poate călători în spațiul UE, caz în care certificatul va indică acest fapt. Totuși, rămâne la latitudinea fiecărui stat dacă acceptă sau nu ca persoana respectivă să între în țară.

Certificatul conține date personale, cum ar fi numele titularului, dată nașterii, emitentul certificatului și un identificator unic pentru certificat.

Pentru un certificat de vaccinare: vor fi incluse și tipul și producătorul vaccinului, numărul de doze primite și dată vaccinării. Pentru un certificat de testare: vor fi incluse și tipul de test, dată și ora testului, locul și rezultatul. Pentru un certificat de recuperare: dată rezultatului testului pozitiv și perioada de valabilitate vor fi, de asemenea, incluse.

Certificatul digital COVID-19 este o măsură temporară care va fi suspendată odată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara sfârșitul pandemiei.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...