Premierul Citu: "Un comitet interministerial va asigura revenirea la normalitate de la 1 iunie"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 12:50
2548 citiri
Premierul Citu: "Un comitet interministerial va asigura revenirea la normalitate de la 1 iunie"

Premierul Florin Citu a anuntat luni, 5 aprilie, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria ca sub coordonarea sa, un comitet interministerial va asigura revenirea la normalitate de la 1 iunie. "Astazi voi anunta constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care sa asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a Romaniei. Vom incepe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima borna pe care o punem pentru revenirea la normalitate".

Comitetul va include toate ministerele si se ia in calcul invitarea unor sindicate si patronate.

Pana la finalul lunii iulie vom avea dozele pentru a vaccina 10 milioane de romani, a mai spus premierul.

"Sunt doua luni importante, aprilie si mai, vom avea aproape 8,3 milioane de doze care intra in Romania. La finalul lunii mai, in cel mai pesimist scenariu vom avea 5 milioane de persoane vaccinate. In scenariul optimist am avea 6,3 milioane. 5 milioane inseamna 35% din populatia adulta", a explicat Citu.

Acesta a subliniat ca este important ca toata lumea sa vrea sa se vaccineze si a facut apel catre toti politicienii sa mearga si sa prezinte campania de vaccinare.

Este nevoie de implicarea bisericii in campania de vaccinare, mai ales in mediul rural, crede premierul.

Acesta se declara optimist si vorbeste despre o redeschiderea a economiei aproape in totalitate: "Am adus dozele mai repede fata de tinta initiala, luna septembrie".

Ar urma ca la mijlocul acestei luni sa ajungem la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Pentru asta, "este nevoie sa ne inregistram pe platforma de vaccinare, pentru ca vom avea dozele de vaccin necesare", adauga premierul.

Cat despre situatia epidemiologica, lucrurile s-au stabilizat: "Am luat niste masuri dupa consultari largi cu cultele, primarii, factori de decizie. Avem deja rezultate".

Intrebat daca certificatul verde european de vaccinare se va aplica si in Romania, Florin Citu a fost ferm: "In nici un caz. Fara certificat verde".

Nu se va schimba ora de inchidere a magazinelor in weekend in localitatile cu rata mai mare de infectare: "Am avut discutii permanente cu retelele de magazine, am discutat si inainte de a lua aceasta decizie, nu a fost discutata ora, mi s-a cerut doar putin timp pentru a pregati. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme in interior. Am avut o discutie permanenta cu retailerii, ei inteleg foarte bine situatia prin care trece Romania si au fost alaturi de noi si anul trecut, cand am trecut prin starea de urgenta. In acest moment, lucrurile raman asa cum sunt, pentru ca dau rezultate".

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...