Cum se obține codul QR pe baza căruia se intră în restaurante și la evenimente. Se poate păstra foarte simplu în telefon

Autor: N.G.
Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 19:37
12209 citiri
Cum se obține codul QR pe baza căruia se intră în restaurante și la evenimente. Se poate păstra foarte simplu în telefon
Codul QR se află în zona superioară a certificatului verde, în partea dreaptă

Cea mai importantă regulă ce se aplică în localitățile care au trecut în scenariul roșu, respectiv au o incidență de peste 3 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori este obligativitatea folosirii certificatului digital (verde) pentru accesul în restaurante, cafenele, la spectacole sau la orice alt tip de evenimente.

Componenta esențială a acestui certificat este codul QR, care trebuie scanat și care arată că documentul este valid. Va deveni aproape o normalitate în perioada următoare ca la intrarea într-un restaurant să se solicite codul QR. Persoana îl poate avea ca și document imprimat pe hârtie sau fotografiat, descărcat în telefon.

Certificatul digital atestă faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 ori a avut COVID-19 și s-a vindecat sau deține un test negativ. În cazul vaccinării este necesară trecerea a 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

De asemenea, un certificat digital este valid dacă persoana se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Testele negative realizate doar de instituții agreate de stat (spitale, DSP-uri, farmacii, clinici private) pot genera certificate digitale valabile dacă sunt în interiorul perioadei de maximum 72 de ore în cazul unui test RT-PCR, respectiv maximum 48 de ore pentru un test antigen rapid de la data testării

Verificarea codului QR se face prin intermediul aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care permite validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

Cum se obține codul QR

Certificatul digital care cuprinde codul QR se poate descărca de la adresa https://certificat-covid.gov.ro. Pașii necesari pentru obținerea documentului:

1. Autentificarea pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.

Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcție de categorie, se completează:

Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni seară, 4 martie, despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă PNL va avea un candidat comun cu PSD, Ciucă a...
Marcel Ciolacu, despre continuarea alianței PSD-PNL: ”În acest moment, nu văd o altă construcţie politică pentru 2025”
Marcel Ciolacu, despre continuarea alianței PSD-PNL: ”În acest moment, nu văd o altă construcţie politică pentru 2025”
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a apărat din nou luni seară, 4 martie, decizia de a intra la guvernare alături de PNL, spunând că românii vor urma să decidă dacă actuala...
#cod qr, #covid, #certificat, #vaccinare, #imunizare , #vaccin covid