Ce se intampla daca sunt combinate vaccinurile Pfizer si Oxford. Studiul lansat de cercetatorii britanici

Joi, 04 Februarie 2021, ora 07:40
4564 citiri
Ce se intampla daca sunt combinate vaccinurile Pfizer si Oxford. Studiul lansat de cercetatorii britanici
Un studiu din Marea Britanie incearca sa afle care sunt efectele combinarii vaccinurilor FOTO Pixabay

Peste 800 de voluntari vor participa la un studiu menit sa stabileasca ce se intampla in cazurile in care o persoana este vaccinata cu doua doze provenite de la doi producatori diferiti.

Universitatea Oxford a anuntat joi ca lanseaza un studiu pentru a stabili daca o combinatie de doua doze de vaccinuri diferite la acelasi pacient ramane eficienta pentru a proteja populatia impotriva coronavirusului, noteaza AFP.

"Daca aratam ca aceste vaccinuri pot fi utilizate in mod interschimbabil, va creste considerabil flexibilitatea distribuirii lor", a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetator la Oxford insarcinat cu aceste teste, intr-un comunicat.

Acest studiu, prezentat ca o premiera mondiala, va implica 820 de voluntari in varsta de peste 50 de ani si se va concentra pe combinarea celor doua vaccinuri utilizate in prezent pe teritoriul britanic, cel al aliantei Pfizer/BioNTech si cel de la AstraZeneca/Oxford.

El va evalua, de asemenea, eficienta protectiei in functie de distanta dintre cele doua injectii, testand un interval de patru saptamani, apropiat de cel recomandat initial, si un interval de 12 saptamani retinut de autoritatile britanice pentru a vaccina mai multe persoane.

"E posibil ca raspunsul sa fie mai bun"

Tara din Europa cea mai afectata de pandemie cu peste 108.000 de decese, Regatul Unit a facut din vaccinare o cauza nationala pentru a iesi din criza sanitara, in fata unei mutatii mai contagioase care a obligat-o sa impuna la inceputul lui ianuarie al treilea lockdown.

Director medical adjunct pentru Anglia, Jonathan Van-Tam, a subliniat interesul de a "dispune de date care sa sprijine un program de vaccinare mai suplu", in special din cauza "constrangerile legate de oferta".

"Este chiar posibil ca prin combinarea vaccinurilor raspunsul imunitar sa fie mai bun, cu niveluri mai ridicate de anticorpi si care sa dureze mai mult", a afirmat el.

Prima tara occidentala care si-a inceput campania, Regatul Unit a vaccinat pana acum peste 10 milioane de persoane si are ca tinta 15 milioane de persoane pana la jumatatea lunii februarie, incluzandu-i pe cei in varsta de peste 70 de ani, ingrijitori si persoanele cu risc ridicat.

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#studiu, #Marea Britanie, #astra zeneca, #BioNTech, #Pfizer, #oxford , #vaccin covid