Cuba vrea recunoașterea vaccinurilor anti COVID pe care le produce. Țările care sunt interesate de cumpărarea acestor seruri

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 07:32
2537 citiri
Cuba vrea recunoașterea vaccinurilor anti COVID pe care le produce. Țările care sunt interesate de cumpărarea acestor seruri
Sub embargo din partea Statelor Unite din 1962, Cuba şi-a dezvoltat propriile vaccinuri FOTO Pixabay

Cuba va începe joi, 16 septembrie, discuțiile cu experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a obţine recunoaşterea vaccinurilor sale anti-COVID-19 Abdala şi Soberana 02, relatează AFP.

Specialiştii OMS vor examina "siguranţa, imunogenicitatea (capacitatea de a declanşa producerea de anticorpi) şi eficacitatea (celor două vaccinuri) demonstrate în cursul studiilor clinice" realizate pe insulă, a explicat Rolando Pérez, directorul departamentului ştiinţă şi inovaţie de la BioCubaFarma.

Acest proces de omologare "nu limitează comercializarea vaccinurilor în alte ţări, care intră sub incidenţa agenţiilor naţionale de reglementare", ci "va facilita intrarea lor pe piaţă în alte ţări, odată ce nevoile insulei vor fi acoperite", a adăugat el.

"O primă reuniune virtuală" între experţi la Havana, Geneva şi Washington va avea loc joi, a confirmat pentru AFP Jose Moya, reprezentantul OMS în Cuba.

Nerecunoscute de OMS, vaccinurile cubaneze (Abdala, Soberana 02 şi Soberana Plus), primele din America Latină împotriva coronavirusului, se bazează pe o proteină recombinantă, aceeaşi tehnică pe care lucrează americanii de la Novavax şi francezii de la Sanofi.

Mai multe ţări, printre care Argentina şi Mexic, s-au arătat interesate să le achiziţioneze, Venezuela a semnat deja un contract de aprovizionare, iar Iranul produce doze de Soberana 02 pe teritoriul său.

Sub embargo din partea Statelor Unite din 1962, Cuba şi-a dezvoltat propriile vaccinuri cu începere din anii 1980.

Potrivit oamenilor de ştiinţă cubanezi, Abdala şi Soberana 02 au o eficacitate de peste 90% în prevenirea apariţiei bolii cu simptome.

Insula, confruntată cu o creştere semnificativă a cazurilor, a lansat o vastă campanie, unică la nivel mondial, pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, în cadrul strategiei sale vizând imunizarea a 92,6% din totalul celor 11,2 milioane de locuitori până în noiembrie.

Guvernul speră să recupereze întârzierea, în condiţiile în care în prezent doar 38,5% dintre cubanezi sunt vaccinaţi, după un obiectiv stabilit la 70% pentru sfârşitul lunii august. Pentru a accelera, a început să folosească şi vaccinul chinezesc Sinopharm.

Cuba numără 768.497 de cazuri, dintre care 6.523 de decese, potrivit AFP.

Eveniment Quarterly Report

Lovitură cu manta, împotriva Chinei: Joe Biden recunoaște oficial Insulele Cook şi teritoriul Niue
Lovitură cu manta, împotriva Chinei: Joe Biden recunoaște oficial Insulele Cook şi teritoriul Niue
Preşedintele american Joe Biden, care vrea să afirme prezenţa americană împotriva Chinei la Oceanul Pacific, a anunţat luni că recunoaşte în mod oficial ca ”state suverane şi...
Coctailuri Molotov în numele Cuba Libre
Coctailuri Molotov în numele Cuba Libre
Ambasada Cubei la Washington a fost ținta a două tiruri cu cocteil Molotov, a anunțat șeful diplomației cubaneze, care a denunțat incidentul drept un ”atac terorist”, un al doilea atac la...
#vaccin COVID, #cuba, #recunoastere, #OMS , #vaccin covid