Ziare.com

S-a stabilit procedura de vaccinare anti-COVID. Care va fi circuitul pacientului in centrul de vaccinare

de Claudia Spridon
Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 17:29

   

S-a stabilit procedura de vaccinare anti-COVID. Care va fi circuitul pacientului in centrul de vaccinare
Circuitul pacientului in centrele de vaccinare anti COVID-19 a fost stabilit. Documentul, intrat in posesia Ziare.com, prevede si structura generala a centrelor de vaccinare si modul in care acestea pot fi organizate, dar si ce se intampla in cazul in care pacientul ajunge la triaj si are o temperatura ce depaseste 37,3 grade Celsius.


Concret, Ordinul semnat de Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Dezvoltarii arata ca vaccinarea se realizeaza pe baza de programare, pentru a evita aglomeratia.

Programarea la vaccinare, la intervale orare fixePersoanele se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul directiei de asistenta sociala din cadrul consiliilor locale, dupa caz. Centrele de vaccinare, peste 900 la nivelul tarii vor avea delimitat, clar, circuitele de intrare si iesire.

De asemenea, pacientilor li se va asigura necesarul de apa potabila si menajera precum si iluminatul corespunzator si confortul termic. In ceea ce priveste numarul de persoane pentru vaccinurile multidoza, el este stabilit in functie de vaccin.

"Programarea la vaccinare se efectueaza la intervale orare fixe, in functie de numarul de doze de vaccin pe fiola", mai prevede documentul, conform caruia spatiile alocate centrului se aerisesc timp de 10 minute la fiecare doua ore.

Care este traseul pacientuluiLa intrarea in centrul de vaccinare, personalul de paza sau personalul instruit in acest scop verifica temperatura persoanelor, prin scanare. Cei care au o temperatura corporala de peste 37,4 grade Celsius nu se pot vaccina, fiind reprogramati.

In schimb, daca persoana respectiva are temperatura mai mica sau egala cu 37,3 grade Celsius, ea este indrumata spre receptie.

Ce se intampla in caz de contraindicatie la vaccinareLa receptie exista minimum doi registratori. Dupa ce persoana prezinta cartea de identitate, registratorul verifica programarea si persoana completeaza un chestionar de triaj vaccinare adulti. I se inmaneaza, in acelasi timp, un formular de consimtamant informat. Ulterior, persoana este directionata la punctul de triaj medical.

Daca in aceasta etapa nu se identifica nicio contraindicatie la vaccinare, persoana respectiva citeste si semneaza formularul de consimtamant si, ulterior, este directionata catre cabinetul de vaccinare.

Daca se identifica o contraindicatie temporara la vaccinare, persoana nu e vaccinata si i se recomanda sa se reprogrameze pentru vaccin.

Cum este anuntat pacientul sa revina pentru a doua dozaDatele personale sunt scanate in punctul de vaccinare, unde se administreaza si vaccinul, informatiile despre ser fiind introduse in Registrul Electronic National de Vaccinare. Daca acest lucru nu este posibil, se va trece totul intr-un registru in format de hartie, adeverinta fiind, de asemenea, una in format de hartie.

Persoana care primeste prima doza de vaccin este informata prin SMS/e-mail si este anuntata prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doza de vaccin.

Dupa administrarea serului, fiecare persoana este nevoita sa ia loc in spatiul de supraveghere pentru a fi monitorizate potentialele reactii post vaccinare. Timpul petrecut aici este de cel putin 15 minute, conform normelor in vigoare.

Ce masuri se iau in caz de soc anafilacticIn caz ca aceste reactii nu apar, pacientul poate parasi incinta. Daca apar reactii adverse post-vaccinale, acestea sunt trecute intr-un registru de medic.

Un posibil soc anafilactic este tratat in regim de urgenta, cu echipament deja existent in centrele de vaccinare or cu interventia urgentistilor, in caz de nevoie.

CITESTE SI:

Primele loturi de vaccin Pfizer pentru UE au plecat de la fabrica din Belgia
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre vaccinare covid circuit pacienti
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4739 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unde, cum, etc? Sunt din Bucuresti (domiciuliu) si locuiesc in Arges

Pot sa ma programez in Ag? Daca da, unde sun, dau mail, sau intru pe site???
"Persoanele se pot programa online, telefonic,".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor