Valeriu Gheorghita: "Nu imi pot explica decizia unor parinti de a nu preveni, prin vaccinare, aparitia unor boli infectioase"

Sambata, 05 Iunie 2021, ora 12:24
3986 citiri
Valeriu Gheorghita: "Nu imi pot explica decizia unor parinti de a nu preveni, prin vaccinare, aparitia unor boli infectioase"
Valeriu Gheorghita a vorbit despre cifrele vaccinarii la copii FOTO Hepta

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, afirma ca nu isi poate explica decizia unor parinti de a nu preveni, prin vaccinare, aparitia unor boli infectioase.

El a explicat de ce este importanta vaccinarea anti-COVID a copiilor, chiar daca acestia nu fac parte din categoria celor care dezvolta forme severe de boala, si a facut publice date care arata ca in ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu varsta intre 12 si 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare pana la acest moment au fost vaccinati este 114.000 de adolescenti si tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 19 ani.

"Este foarte greu sa vorbesti despre copii in termeni simpli, pentru ca ei reprezinta viitorul nostru si ei, la randul lor, asteapta de la noi lucruri marete, ei se uita la noi ca la Dumnezeu si tocmai de aceea responsabilitatea noastra pentru deciziile noastre, ca adulti, este foarte mare.

Tocmai de aceea imi este greu sa-mi explic cum putem sa nu prevenim anumite boli infectioase care sunt prevenibile prin vaccinare, sa avem inca decese din cauza rujeolei si va dau exemplul ultimilor ani: in cadrul epidemiei de rujeola au fost peste 20 de mii de copii care au fost infectati, peste 64 de decese, toate aparute la copiii nevaccinati.

Este inadmisibil ca in anul 2021 sa avem acces la servicii medicale si sa nu putem sa le accesam. Tocmai de aceea cred ca datoria noastra de acum inainte este una extrem de importanta, pe de alta parte, prin a furniza toate informatiile de care parintii, apartinatorii au nevoie sa inteleaga beneficiile unui sistem de preventie, beneficiile si importanta vaccinarii in general", a declarat coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, sambata, 5 iunie, la evenimentul organizat de Senatul Romaniei si dedicat copiilor.

Medicul, care e tatal a doi copii, a vorbit si despre motivele pentru care vaccinarea anti-COVID in cazul copiilor este importanta.

"Si, daca vorbim de contextul actual al pandemiei COVID-19, de curand stim ca Agentia Europeana a Medicamentului a acordat si a recomandat autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech/Pfizer pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani. Desigur ca au fost foarte multe intrebari: care este oportunitatea acestei indicatii, de ce ar trebui sa vaccinam copiii din aceasta grupa de varsta, tinand cont ca ei au un risc foarte mic sa dezvolte forme severe.

Va readuc aminte faptul ca avem, din pacate, copii care sunt cunoscuti cu afectiuni cronice, care sunt in evidenta cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Or, este foarte complicat sa fii in piele unui parinte care are in grija un astfel de copil, un copil vulnerabil care are aceleasi drepturi la viata, la sanatate, la educatie ca toti ceilalti copii.

In felul acesta, oferind aceasta posibilitate de preventie copiilor vulnerabili putem sa fim mai siguri pe mediul in care ei9 merg, pe mediul in care ei si dezvolta viitorul. In felul acesta cred ca este importat sa oferim copiilor nostri aceasta sansa" a adaugat Valeriu Gheorghita.

Acesta a mentionat ca si pentru copii care nu se afla n evidenta cu boli cronice vaccinarea reduce riscul de transmitere si protejeaza familiile lor, dar si mediul din care fac parte.

"In ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu varsta intre 12 si 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare pana la acest moment au fost vaccinati peste 114.000 de adolescenti si tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 19 ani.

Cred ca este un mesaj puternic, un semnal puternic pe care generatia tanara il da, pentru ca indiferent cum am vedea lucrurile si din ce prespective ne-am uita, copiii reprezinta viitorul nostru. De aceea este foarte important sa decidem corect, informat pentru copiii nostri", a mai afirmat Valeriu Gheorghita.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Valeriu Gheorghita, #vaccin COVID, #parinti care nu si vaccineaza copii , #vaccin covid