Imunitatea obținută prin boală nu te scapă de o nouă infecție COVID sau de spitalizare. Risc de 5 ori mai mare pentru nevaccinați

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 04:10
9885 citiri
Imunitatea obținută prin boală nu te scapă de o nouă infecție COVID sau de spitalizare. Risc de 5 ori mai mare pentru nevaccinați

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni formele grave de coronavirus și decesele. Cu toate că trecerea prin boală asigură, de asemenea, un nivel de anticorpi, un studiu recent arată că persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de a se reinfecta decât cele imunizate.

Concret, studiul a analizat spitalizările raportate în rândul persoanelor de peste 18 ani, care fie au trecut prin boală în urmă cu 90-179 de zile, fie s-au vaccinat. Astfel, specialiștii au descoperit că adulții nevaccinați au avut un risc de reinfectare mai mare de 5,49 de ori decât persoanele vaccinate cu un ser bazat pe ARn mesager (Pfizer sau Moderna), care nu au fost infectate cu coronavirus, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Rezultatele sugerează că protecția indusă de boală este mult mai puțin eficientă comparativ cu cea dobândită prin vaccinare, inclusiv în cazul tulpinii Delta.

Datele au fost colectate de la 189 de spitale, din nouă state. În intervalul 1 ianuarie - 2 septembrie 2021, au fost raportate 201.269 de spitalizări în urma infectării cu coronavirus. 69,4% dintre cazuri au fost în perioade în care vaccinul era deja disponibil pentru toate categoriile populației.

Mai mult, rezultatele arată și că serul Moderna a generat un nivel mai ridicat de protecție decât cel Pfizer.

O altă concluzie este că cei mai mari beneficiari ai protecției oferite de vaccin au fost vârstnicii, mai exact persoanele de peste 65 de ani.

De ce vaccinații nu pot transmite virusul mai mult decât cei trecuți prin boală

S-a vehiculat agresiv ideea că persoanele vaccinate transmit virusul în mai mare măsură decât persoanele care nu s-au imunizat.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat de ce, din punct de vedere științific, acest lucru este imposibil. Medicul spune că, pe lângă lipsa simptomelor, care în mod normal favorizează transmiterea, virusul este anihilat instant în corpul unei persoane imunizate, astfel că nu are timp să se replice.

”Cum să transmită vaccinații virusul mai mult decât cei nevaccinați, din moment ce vaccinații fac mai rar boala, fac simptome mai ușoare, se negativează mult mai repede în teste? Cum?

Intră virusul în corp la un om vaccinat, anticorpii acționează rapid, virusul este anihilat. Logic că nu are timp de replicare, adică de înmulțire, că el asta vrea, o gazdă primitoare și călduță în care să facă pui - îi putem numi șoșolici. Cum la vaccinați există apărare bună, nu mai apar mulți șoșolici care să fie expulzați prin aer în procesul respirator (a se citi încărcătură virală).

Și perioada în care vaccinații pot da virusul mai departe e scăzută la doar câte zile, datorită procesului imun.

Boosterul e cu atât mai util -> la cei cu minimum 6 luni de la rapel. Apărarea va fi atât de bună încât toate variabilele discutate scad.

Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât scade replicarea virală, deci și riscul de apariție al unor tulpini noi”, scrie medicul.

Citeste si:
Adio Covid-19, bun venit Covid-22. Cercetător român la Oxford: ”Aceste două subvariante s-au schimbat semnificativ”
Adio Covid-19, bun venit Covid-22. Cercetător român la Oxford: ”Aceste două subvariante s-au schimbat semnificativ”
Se pare că, în sfârșit, trebuie să ne luăm rămas bun de la ceea ce ne-a fost ”alături” în acești ani de pandemie: Covid 19. Dar nu s-a terminat totul. Desigur, este timpul să-i urăm...
OMS se așteaptă ca numărul cazurilor de Covid să atingă ”niveluri ridicate” vara aceasta: ”Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze”
OMS se așteaptă ca numărul cazurilor de Covid să atingă ”niveluri ridicate” vara aceasta: ”Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze”
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat joi, 30 iunie, că se aşteaptă la ”niveluri ridicate” de cazuri de Covid-19 în această vară în Europa, făcând apel la...