INTERVIU Seful Spitalului din Gaesti, dupa episodul cu vaccinarea care a deranjat "la centru": "Daca voi fi in situatia sa arunc doze, asta e. Cum imi spune sistemul asa fac"

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 13:58
12500 citiri
INTERVIU Seful Spitalului din Gaesti, dupa episodul cu vaccinarea care a deranjat "la centru": "Daca voi fi in situatia sa arunc doze, asta e. Cum imi spune sistemul asa fac"
exploremedicinetv.ro

Chirurgul Laurentiu Belusica, managerul Spitalului din Gaesti, spune ca, daca de acum inainte va fi in situatia de a arunca doze de vaccin anti COVID-19, pe motiv ca nu vin oamenii la programari, va face asta, daca asa s-a stabilit "de sus". Nu a fost surprins de controlul de la DSP Ialomita. "Am vaccinat exclusiv oameni din categoria 1", spune Belusica intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: Cum ati luat decizia de a chema si alte persoane decat cele deja programate la vaccinare?

Doctorul Laurentiu Belusica: Am primit o tableta pe care se fac programari si in care trebuie sa trec rezultatele vaccinarii. Acolo, exista o bifa in dreptul careia ai de completat, groso-modo, cate doze ai aruncat intr-o zi de vaccinare. Si atunci m-am gandit: Cum sa arunc doze? Nu trebuie sa ajung in ipostaza in care sa arunc doze.

Si, ma intrebam ce fac cu ele, in eventualitatea in care imi raman aceste doze. Caut asistente, brancardieri, si ce mai e in prima categorie. Atunci, mi-am pus problema: dar daca nu ii gasesc? Conduceam masina, ca stiu si cand m-am gandit la asta. Si m-am gandit ca pot sa ies pe strada, sa intreb pe cine gasesc daca are buletinul la el, si sa il invit sa se vaccineze, daca isi doreste asta. Numai ca acest lucru nu a convenit mai sus. Nu vor sa se faca asa.

De cate astfel de doze, care sunt la risc de a fi irosite, putem vorbi intr-o zi?

De maximum patru doze pe zi. Nu pot sa ramana mai mult de patru doze pe zi intr-un centru de vaccinare dupa o zi de imunizari. Ieri, de pilda, am vaccinat 40 de oameni. Trebuie sa fie un multiplu de cinci ca sa nu iti ramana doze. Daca vaccinam 42, ramaneau 3 doze. Dupa cum stiti, unii nu au venit si au fost inlocuiti cu altii.

Din 40 cati aveati pe lista ca fiind programati, cati nu s-au prezentat la vaccinare pe 5 ianuarie?

Nu s-au prezentat vreo 15 programati si s-au gasit alti 15. Acestia 15 fiind dintr-o lista de rezerva, nu luati de pe strada, ci erau oameni tot de faza 1, respectiv din randul cadrelor medicale. E o procedura pe care trebuie sa o respectam. Pe mine sistemul ma anunta abia cu o zi inainte cati vaccinez. Asa e facut.

Belgia, de pilda, reanalizeaza strategia europeana si ia in calcul modificarea acesteia. Cum vedeti flexibilizarea procedurilor?

E diferenta de la tara la tara. Sistemul de sanatate romanesc, in general, nu este cum ar trebui sa fie, nu ma refer doar la vaccinare aici, ci la sistem in ansambul sau. Si atunci, nu e bine. Din perspectiva vaccinarii, eu m-am lovit de o problema ca utilizator. Raman doze care ar putea fi folosite pentru vaccinare si aceste doze nu ar trebui sa ajunga la gunoi.

Cum ati reactionat cand ati vazut ca vine DSP-ul in control?

Nu am fost surprins. Erau doua doamne. Le-am lasat sa isi faca verificarile. Am primit si rezultatele, dupa control, e un proces verbal care arata ca totul este in ordine.

Ce veti face in continuare daca veti mai intampina probleme?

Vaccinez in continuare. Cum imi spune sistemul asa fac. Daca o sa ajung in situatia sa arunc doze, asta este, le arunc. Am fost militar, sunt ascultator. Daca cineva a hotarat asa, asa ramane, nu fac eu regulile. Poate ca exista o ratiune pentru care se vrea asa, dar nu o cunosc si nu stau sa o aflu, ca nu e treaba mea.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, clarificari dupa scandalul vaccinarii de la Spitalul Gaesti: "Directorul nu a gresit cu nimic"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccinare, #vaccin COVID 19, #vaccin pfizer , #vaccin covid