Joaca de-a certificatul verde, între moft și crimă

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 14:52
6268 citiri

În România nu funcționează nici conștiința responsabilității, nici cea a vinovăției. Singura forță motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup și interesul personal.

Acum câteva zile o adolescentă de 15 ani, din județul Mureș, fără probleme de sănătate, dar nevaccinată, a murit de coronavirus. Noua majoritate guvernamentală nu e interesată de astfel de evenimente și proaspăt numitul ministru al Sănătății inventează un soi de certificat verde care mai degrabă descurajează vaccinarea, decât o mobilizează. Senzația de indiferență e dominantă, în plus exemplele de sus în jos sunt elocvente, primarul general al Bucureștiului e încă nevaccinat, iar Patriarhul Daniel a anunțat că și-a făcut vaccin, zilele trecute, când a aflat că nu poate sta în tribuna oficială de Ziua Națională fără certificatul verde. În România, certificatul verde e un moft. Inclusiv pentru noua coaliție, care preferă să-și păstreze o bună imagine, decât să salveze în avans vieți. Totul e despre politică, despre interese mici și prea puțin despre oameni. Nepăsare, letargie, cinism, crimă cu premeditare?

Noul guvern vrea liniște, așa că face tot ce poate să nu rănească sensibilitatea publică, să nu producă neliniști, să nu apară din nou manifestații de stradă. Să nu ajungă ca în Olanda, unde zeci de persoane au fost arestate și mai mulți oameni au ajuns la spital cu răni serioase în urma unor proteste violente organizate de militanții împotriva restricțiilor și de antivacciniști.

Coaliția PSD-PNL-UDMR ar vrea să guverneze fără să supere, așa că tot ceea ce contează sunt aparițiile la televizor, la ore de maximă audiență, și luarea deciziilor nu atât în funcție de urgențe sau necesități, ci pe baza sondajelor de opinie, deci a părerilor care vin dinspre electorat. Un sondaj Avangarde publicat recent de G4Media arată că peste 50% dintre români nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Un alt studiu subliniază că 1 din 4 angajați români și-ar da demisia de la un job nou dacă ar fi impusă vaccinarea obligatorie, în vreme ce aproape 30% consideră imorală impunerea vaccinării și ar fi determinați să părăsească jobul fără păreri de rău (D&D Research, noiembrie 2021).

Multe date arată, deci, că cei mai mulți români sunt împotriva certificatului verde. În plus, aproape jumătate cred că statul trebuie să plătească vreme de 60 de zile testele celor care refuză vaccinarea și aproape 80% susțin că nevaccinații care ajung la terapie intensivă nu ar trebui obligați să își plătească singuri costurile spitalizării.

USR este singurul partid care a insistat asupra urgenței impunerii obligativității certificatului verde Covid 19 pentru toți angajații, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat. Celelalte formațiuni au tras de timp, au căutat portițe de amânare și de exceptare. Proiectul de lege care se află la Camera Deputaților pare din nou boicotat. Ministrul Alexandru Rafila susține acum că certificatul verde, care dovedește vaccinarea anti-Covid sau trecerea prin boală, se va face pe baza unui algoritm: „Vom încerca să găsim o soluţie legislativă, care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestui certificat verde să poată să fie făcută atunci când există o creştere susţinută, un anumit interval de timp, de exemplu trei săptămâni, iar renunţarea la utilizarea acestui certificat verde complet, adică presupune vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcută atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv şi se atinge un anumit nivel al incidenţei cumulate.”

În acest fel, cu argumente aritmetice, ministrul Rafila, imunolog și mare specialist, golește de conținut certificatul verde și în vreme ce în state mult mai dezvoltate, cu rate mult mai mari de vaccinare, se pune problema vaccinării obligatorii, în România autoritățile se gândesc mai mult la conservarea puterii proprii decât la viața oamenilor.

Pe harta Europei nu există zone verzi. Virusul circulă tot mai repede și urmează alte riscuri, fiindcă după cum a anunțat Agenția de Sănătate a UE, noua variantă de Covid-19, botezată Omicron și detectată inițial în Africa de Sud, e posibil să se răspândească pe tot continentul, și cei mai expuși la această tulpină par să fie tinerii. Algoritmul lui Alexandru Rafila nu îi va convinge să se vaccineze.

În România nu funcționează nici conștiința responsabilității, nici cea a vinovăției. Singura forță motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup și interesul personal. Nimeni nu plătește pentru cei peste 20.000 de morți din ultimul val al pandemiei. Nimeni nu e responsabil că mai mult de jumătate dintre românii adulți nu vor să se vaccineze și nu va exista niciun proces împotriva actualilor guvernanți care se codesc să introducă certificatul verde, ca nu cumva să fie boicotați la vot de antivacciniști.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Două rute noi din România spre Grecia vor fi lansate de Wizz Air din iunie. Care este prețul biletelor
Două rute noi din România spre Grecia vor fi lansate de Wizz Air din iunie. Care este prețul biletelor
Compania low-cost Wizz Air va inaugura două rute noi cu plecare din București și Timișoara spre destinații din Grecia, la jumătatea lunii iunie. Wizz Air va zbura din 15 iunie 2023 din...
De ce bate pasul pe loc Dosarul polițiștilor-torționari de la Secția 16. Agresorii au scăpat de toate restricțiile grele și trag de timp
De ce bate pasul pe loc Dosarul polițiștilor-torționari de la Secția 16. Agresorii au scăpat de toate restricțiile grele și trag de timp
Procesul polițiștilor de la Secția 16 din Capitală – trimiși în judecată pentru tortură și lipsire de libertate – bate pasul pe loc la Tribunalul București la aproape 2 ani și...