Mesajul atribuit mitropolitului Ardealului și promovat pe pagina de Facebook RO Vaccinare: "Ascult de sfatul medicilor"

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 09:47
3654 citiri
Mesajul atribuit mitropolitului Ardealului și promovat pe pagina de Facebook RO Vaccinare: "Ascult de sfatul medicilor"
Mitropolitul Andrei îndeamnă românii să se vaccineze FOTO Facebook

Administratorii paginii de Facebook RO Vaccinare promovează un mesaj postat de un preot care citează cuvinte atribuite mitropolitului Andrei.

Postarea preotului Bogdan Chiorean a fost publicată inițial pe 27 aprilie 2021. Membri ai stafului campaniei naționale de vaccinare au ales să republice mesajul prin care ierarhul ortodox îndeamnă la imunizarea anti-COVID.

"„Da, mă voi vaccina. […] Ascult de sfatul medicilor.”

Sunt cuvinte dintr-o declarație dată de Arhiepiscopul și Mitropolitul nostru, Andrei al Clujului.

Știam că Mitropolitul nostru e un om cuminte. Unul de ne-ngăduie, după model divin, atâtea câte nu putem noi greși. E ușor de verificat disponibilitatea-i de „a asculta”: la cabinetul în care primește audiențele e ca la scăldătoarea Vitezda: orbi, șchiopi, uscați.

Probabil știe că nu poți asculta de sfatul altora, dacă nu reușești mai întâi să fii tu însuți un bun ascultător pentru nevoile altora. Și că atâta adevăr poți găsi în sfatul cuiva, câtă sinceritate ai în căutările tale.

Ascultarea a fost prima poruncă dată omului în Rai. Iar neascultarea a dus la justificări și căutarea unor vinovați externi (Adam: „nu eu, că Eva…”, Eva: „nu eu, că șarpele!"). De-atunci, a rămas în firea noastră să vrem să facem „altfel”, indiferent care ar fi varianta asta.

Oricât ar părea de paradoxal pentru lumea în care trăim, ascultarea asumată (nu obediența) e cea mai sigură cale spre mântuire. În Pateric avem exemple smintitoare în care se mântuiește ucenicul care fură pentru că ascultă de îndemnul duhovnicului său. Nu pentru că hoția ar avea ceva mântuitor în ea, ci pentru că altul răspunde pentru tine înaintea Lui Dumnezeu.

Azi, am primit vreo 50 de oameni la spovedanie. Oamenii își împart singuri păcatele în mici și mari. Îi mai „ajutăm” și noi adesea cu o învățătură scolastică, de parcă cel mai mare păcat n-ar fi ăla care te stăpânește.

Printre ultimii, cineva mi-a vorbit de ascultare. Nu mai știam exact care pe care învață, și-apoi mi-am găsit un colț al epitrahilului ud. M-am repezit spre calorifer. Dar țevile erau intacte", este mesajul din aprilie al preotului Bogdan Chiorean, pe care administratorii paginii RO Vaccinare l-au republicat în cursul zilei de duminică, 19 septembrie.

Citește și:
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Mai mulți vicepreședinți din PSD au transmis că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2023, deși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a înclinat...