Vaccinul contra COVID-19 produs de Pfizer a avut cele mai promițătoare date după ce a fost dezvoltat, dovedind o eficacitate de 96%. Cu toate acestea, se pare că ar fi fost detronat de alt ser când vine vorba de eficacitatea pe termen lung, potrivit celor mai recente studii.
În Statele Unite ale Americii au fost administrate circa 221 de milioane de doze Pfizer și 150 de milioane de doze Moderna. Cele mai recente studii arată că vaccinul Moderna pare să ofere o protecție mai mare decât Pfizer în lunile de după imunizare.
Cel mai recent studiu în acest sens a fost publicat miercuri, 22 septembrie, în ”The New England Journal of Medicine”. La acesta au participat circa 5.000 de persoane active în câmpul muncii, din 25 de state.
Rezultatele au relevat că vaccinul Moderna a rămas la o eficacitate de 96,3% și în lunile de după administrare, pe când Pfizer a coborât la 88,8%, potrivit The New York Times.
Pe de altă parte, cercetările publicate vineri, 24 septembrie, de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, au arătat că eficacitatea vaccinului Pfizer, în raport cu formele de covid ce necesită spitalizare, a scăzut de la 91% la 77% după patru luni de la rapel, pe când serul fabricat de Moderna nu a înregistrat niciun declin.
Atât Pfizer, cât și Moderna, se bazează pe ARN mesager. În studiile clinice inițiale, ambele au avut o eficacitate remarcabilă față de infecțiile simptomatice: 95% în cazul Pfizer și 94% în cazul Moderna.
Ulterior au început să apară diverse discrepanțe, dar specialiștii au explicat că rezultatele studiilor pot fi influențate de numeroși factori, cum ar fi locația, vârsta populației vaccinate, momentul imunizării și distanța dintre doze.
Pe de altă parte, vaccinul Pfizer a primit aprobare cu câteva săptămâni înaintea celui Moderna pentru grupuri prioritare, adică vârstnici și angajați în domeniul sănătății. Ținând cont că imunitatea la virus scade mai repede în rândul vârstnicilor, dacă un studiu i-a avut drept grup țintă, ar putea da impresia că protecția oferită de Pfizer scade mai rapid.
”Nu sunt convins că există cu adevărat o diferență. Nu cred că există suficiente date pentru a face această afirmație”, a declarat medicul Bill Gruber, vicepreședintele Pfizer, potrivit sursei citate.
Cu toate acestea, aceleași rezultate (n.r. - că Moderna își menține aceeași protecție mai mult timp) au fost relevate de studii din mai multe zone (Qatar, Clinica Mayo din Minnesota și alte câteva state din Statele Unite).
În toate aceste studii, eficacitatea vaccinului Moderna față de formele severe ale coronavirusului a variat între 92 și 100%, pe când Pfizer a scăzut cu 10-15 procente.
După răspândirea variantei Delta, eficacitatea amândurora a mai scăzut, dar Moderna a rămas, în continuare, cu cifre mai bune.
Taberele s-au împărțit ulterior. Anumiți experți au susținut că diferența nu este una semnificativă și că, oricum, ambele seruri produc niveluri considerabile de anticorpi, pe când alții au spus că această diferență trebuie să fie explorată măcar în rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și cei cu boli ale sistemului imunitar.
Jeffrey Wilson, imunolog și medic la Universitatea Virginia, din Charlottesville, susține această teorie, dar admite și că sunt câțiva factori ce ar putea sta la baza divergenței. Unul ar fi că vaccinurile diferă în privința perioadei dintre prima doză și rapel.
Mai mult, în cazul primelor studii, Pfizer a mers pe o doză optimă de 30 de micrograme, pe când Moderna a folosit 100. În plus, serul Moderna se bazează pe o nanoparticulă ce poate elibera o doză mai mare, iar dozele se administrează la o lună distanță, nu la trei săptămâni, ca Pfizer.
Acea săptămână în plus poate oferi celulelor imune mai mult timp pentru a se înmulți înainte de a doua doză.
Cu toate acestea, ambele vaccinuri rămân foarte eficiente împotriva formelor severe ale coronavirusului, spitalizării și deceselor.
Într-o fază incipientă, oamenii de știință sperau că vaccinurile vor avea o eficacitate de 50-60%.
”Și acesta ar fi fost un rezultat extraordinar și am fi fost mulțumiți de el. Acum dezbatem dacă eficacitatea vaccinului Moderna, de 96,3%, comparativ cu Pfizer, 88,8%, este o problemă importantă”, concluzionează John Moore, virusolog la Weill Cornell Medicine, New York.
Astept varianta 1310 cu bord de CN si culori... Vezi tot