Autoritățile din Germania și-au propus să promovese serul Moderna în rândul cetățenilor, după ce, stocurile de Pfizer-BioNTech riscă să fie epuizate din cauza cererii.
Jens Spahn a avertizat într-o conferinţă de presă că aproximativ 16 milioane de doze de vaccin Moderna ar putea să expire în primul trimestru al anului viitor dacă rămân neutilizate şi a adăugat că anumiţi experţi consideră că serul Moderna este "Rolls-Royce-ul vaccinurilor" anti-COVID-19, în timp ce serul Pfizer este "un Mercedes al vaccinurilor".
"Din păcate, unii au impresia că noi vom insista pe vaccinul Moderna doar pentru a evita expirarea acelor doze în primul trimestru din 2022", a precizat Jens Spahn.
"Acesta este un aspect important, dar nu este cel decisiv. Crucial este faptul că stocurile noastre de vaccinuri Pfizer-BioNTech se epuizează atât de repede, încât începând de săptămâna viitoare nu vom putea să administrăm mai mult de 2 milioane-3 milioane de doze pe săptămână", a adăugat ministrul german al Sănătăţii.
Germania întâmpină dificultăţi în ţinerea sub control a celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, stimulat în principal de varianta mai contagioasă Delta, care a făcut ca ratele de infectare să atingă niveluri record în toată Europa.
Institutul Robert Koch a raportat luni că rata de incidenţă calculată la şapte zile a urcat la 386,5 de cazuri la 100.000 de locuitori, după ce 30.643 de infectări noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore, cu 7.000 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Peste 60 de rezidenţi germani au murit din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore.
Cele 16 landuri germane, ale căror competenţe includ şi sănătatea publică, încearcă să limiteze cel de-al patrulea val pandemic prin desfăşurarea unor campanii de vaccinare cu doze "booster", îndemnuri la vaccinare adresate persoanelor nevaccinate şi impunerea unor combinaţii de restricţii.
Landul estic Saxonia şi landul sudic Bavaria au anulat târgurile de Crăciun, care ar fi trebuit să se deschidă în această săptămână. În întreaga Germanie, magazinele rămân deschise pentru rezidenţii vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală, în contextul în care autorităţile germane încearcă să învingă rezistenţa faţă de vaccinare într-o ţară în care rata de vaccinare este de 68%, mult mai scăzută decât ratele de vaccinare din alte ţări occidentale, precum Spania, unde această rată este de 80%.
Ministrul Jens Spahn a mai spus că dozele "booster" vor avea nevoie de cel puţin două săptămâni înainte de a contribui la aplatizarea curbei infectărilor şi că doar restricţiile privind contactul între persoane ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv într-un interval scurt.
Jens Spahn a ţinut totodată să îndepărteze îngrijorările compatrioţilor săi privind o posibilă penurie de vaccinuri în ţara lor, precizând că Germania deţine 50 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech şi Moderna disponibile până la sfârşitul anului, o cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul de doze de rapel şi de doze "booster".