Moderna își apără vaccinul anti-COVID susținând că avantajele depășesc riscurile de apariţie a unor boli de inimă la bărbaţii tineri

Vineri, 12 Noiembrie 2021, ora 07:24
2303 citiri
Moderna își apără vaccinul anti-COVID susținând că avantajele depășesc riscurile de apariţie a unor boli de inimă la bărbaţii tineri
Moderna a apărat joi utilizarea vaccinului său pentru Covid-19 FOTO Hepta

Moderna a apărat joi utilizarea vaccinului său pentru Covid-19, afirmând că protecţia oferită împotriva formelor gravă de boală, a spitalizărilor şi a deceselor este mai importantă decât riscul de miocardită, o afecţiune cardiacă rară observată la un număr mic de bărbaţi tineri care au primit vaccinul său, transmite Reuters.

Cazurile raportate de inflamaţie rară a inimii la bărbaţii sub 30 de ani sunt relativ mai mari după vaccinul Moderna, în comparaţie cu cei care au primit vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, a declarat, joi, directorul medical al Moderna, dr. Paul Burton, într-o discuţie telefonică cu ziarişti.

Burton a citat date din Franţa privind bărbaţii cu vârste cuprinse între 12 şi 29 de ani. Acestea au arătat că au existat 13,3 cazuri de miocardită la 100.000 de persoane pentru vaccinul Moderna, comparativ cu 2,7 cazuri la 100.000 de persoane pentru vaccinul Pfizer.

Cu toate acestea, el a prezentat şi date de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor care au arătat că ratele de formă uşoară sau gravă de Covid sunt mai mici la beneficiarii de vaccinuri Moderna decât la cei care au primit vaccinurile Pfizer sau Johnson & Johnson.

De exemplu, au existat 86 de cazuri grave la 100.000 de oameni pentru vaccinul Moderna. Aceasta se compară cu 135 de cazuri de acest fel la 100.000 pentru vaccinul Pfizer, a spus el.

Datele au arătat, de asemenea, că persoanele nevaccinate au un risc de unsprezece ori mai mare de a muri în comparaţie cu cei care au primit vaccinuri.

”Deşi cred că autorităţile sanitare evaluează cu atenţie datele, fiind adecvat de precaute, puteţi vedea că acestea continuă să recomande utilizarea vaccinului ARNm-1273 al Moderna”, a spus el.

”Credem că echilibrul dintre beneficii şi riscuri este extrem de pozitiv”, a adăugat el.

Peste 71 de milioane de americani sunt complet vaccinaţi cu vaccinul Moderna, potrivit datelor compilate de CDC.

Europa a aprobat vaccinul pentru Colvid-19 al Moderna pentru utilizare la adolescenţi în iulie. Cu toate acestea, unele ţări, cum ar fi Finlanda şi Suedia, au întrerupt de atunci utilizarea vaccinului la persoanele de sub 30 de ani, din cauza preocupărilor legate de miocardită.

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să-şi dea seama de ce bărbaţii tineri se confruntă cu afecţiunea cardiacă după vaccinare, dar unii presupun că hormonii ar putea juca un rol, în special testosteronul, precum şi faptul că vaccinul Moderna utilizează o doză mai mare de ARNm decât cel al lui Pfizer, a spus Burton.

”Cred că această ipoteză a testosteronului este importantă. Ştim că există într-adevăr o anumită inflamaţie asociată cu testosteronul. ... Avem în seria primară, după cum ştiţi, 100 de micrograme de ARNm, deci avem niveluri puţin mai mari de proteină spike, iar acesta ar putea fi şi un factor care contribuie”, a spus Burton.

Acesta a mai arătat că Moderna nu a observat niciun caz de miocardită la cei care au primit vaccinul de rapel, care reprezintă jumătate din doza utilizată în seria sa primară de vaccinuri.

El a spus că Moderna va continua să monitorizeze cazurile. Cazurile raportate de miocardită sunt în general uşoare, simptomele se rezolvă de la sine, a adăugat el.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vaccin COVID, #moderna, #riscuri , #vaccin covid