OMS: Tulpina sud-africana de SARS-CoV-2 nu este mai letala decat celelalte

Vineri, 19 Februarie 2021, ora 05:03
1911 citiri
OMS: Tulpina sud-africana de SARS-CoV-2 nu este mai letala decat celelalte

Maria Van Kerkhove, coordonatoarea departamentului din cadrul OMS insarcinat cu gestionarea pandemiei de COVID-19, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca nu au fost gasite dovezi care sa ateste faptul ca o varianta a virusului SARS-CoV-2, detectata pentru prima oara in Africa de Sud, ar provoca mai multe decese decat altele, relateaza EFE.

Nu exista, de asemenea, indicii ca acea tulpina virala ar provoca un numar mai mare de cazuri grave decat celelalte mutatii.

"A fost intr-adevar identificata o crestere a capacitatii de contagiere, similara celei remarcate la varianta din Marea Briranie", a admis Van Kerkhove.

Un alt aspect remarcat de OMS este acela ca vaccinurile anti-COVID-19 ale unor producatori ca Johnson & Johnson, Novavax si AstraZeneca au o eficacitate mai mare impotriva acestei variante, detectata, potrivit organizatiei, in aproape 50 de tari.

Directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, Kate O'Brien, a precizat ca un test clinic realizat cu vaccinul de la AstraZeneca in perioada de circulatie a acestei variante s-a desfasurat pe un numar redus de pacienti si nicio persoana nu a dezvoltat forme grave de COVID-19.

"Acest lucru este important, pentru ca ceea ce vedem este ca toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezinta un risc sever", a spus O'Brien.

Expertii au subliniat ca, in pofida diferentelor dintre aceasta varianta si celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat ca pandemia poate fi controlata prin adoptarea unor masuri de sanatate publica adecvate.

Citeste si:
Simptomele care par de cancer dar sunt de variola maimuței. OMS: ”Este clar că virusul se comportă neobișnuit”
Simptomele care par de cancer dar sunt de variola maimuței. OMS: ”Este clar că virusul se comportă neobișnuit”
Variola maimuței continuă să se extindă la nivel mondial. Chiar și în România avem peste 10 cazuri confirmate cu laboratorul. Însă medicii care diagnostichează aceste cazuri ar trebui să...
Încă un jucător de top bolnav de Covid-19 la Wimbledon
Încă un jucător de top bolnav de Covid-19 la Wimbledon
După Marin Cilici și Mateo Berrettini, un al treilea tenismen important a fost depistat pozitiv la testul de Covid-19 și exclus din competiție. Spaniolul Roberto Bautista Agut (20 ATP), care...