Vlad Voiculescu: "Romania se afla in topurile vaccinarii in intreaga lume. Avem peste 700.000 de oameni vaccinati"

Luni, 01 Februarie 2021, ora 22:59
3429 citiri
Vlad Voiculescu: "Romania se afla in topurile vaccinarii in intreaga lume. Avem peste 700.000 de oameni vaccinati"
Vlad Voiculescu este ministrul Sanatatii FOTO Facebook/ Vlad Voiculescu

Romania se afla in topurile vaccinarii din intreaga lume, chiar daca "unele lucruri puteau fi gandite ceva mai bine" in ceea ce priveste procesul de vaccinare impotriva COVID-19. Afiramtia a fost facuta chiar de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, luni, 1 februarie.

"In general, trebuie sa spunem ca lucrurile merg bine. Avem peste 700.000 de oameni vaccinati. In toate topurile, Romania arata bine la nivel de cum s-a organizat vaccinarea si cati oameni avem vaccinati pana astazi. Da, poate unele lucruri puteau fi gandite ceva mai bine, dar unele lucruri nu avem de unde sa le stim, si anume numarul dozelor de vaccin a fost ceva ce nu s-a putut previziona", a declarat Vlad Voiculescu la B1TV, luni seara.

A saptea transa de vaccin Pfizer BioNTech soseste in Romania. Cum sunt repartizate pe regiuni cele 163.800 de doze

Voiculescu a vorbit si despre prioritizarea batranilor, a bolnavilor cronici si a persoanelor cu handicap.

"De la inceput, cand dintr-o data au venit mai repede vaccinurile si intr-o cantitate ceva mai mare decat era asteptat initial, pana acum, unde vedem ca sunt anumite probleme de productie, anumite probleme care tin de negocierea mai degraba intre companii si Comisia Europeana.

Pfizer sau Moderna? De ce nu ne putem alege singuri vaccinul. Explicatiile medicului Valeriu Gheorghita

In momentul acesta, ce am facut, ce am anuntat acum doua zile, dupa o discutie cu presedintele si premierul, este ca vom prioritiza batranii, bolnavii si cei cu handicap. Asta este necesar pentru ca nu stim, nu stim care va fi presiunea asupra sistemului sanitar si asupra tarii acesteia", a adaugat Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca a existat si o discutie la nivelul Guvernului privind categoriile de persoane care au prioritate la vaccinare.

"Nu va ascund ca a fost o discutie in Guvern si a fost o solutie de compromis pe care am avut-o, dar inca de la inceput, inca de la inceput, am avut un raport cred ca destul de sanatos, si anume 75%-25%, adica trei sferturi din vaccinuri au mers intotdeauna catre persoanele la risc, adica categoriile mentionate mai devreme, batrani, bolnavi, cei cu handicap si cei care ii ingrijesc.

La ce sa te astepti atunci cand mergi sa te vaccinezi anti-COVID. Cei zece pasi povestiti de un roman care a fost imunizat

Dintotdeauna sau de cand am venit noi in Guvern, odata ce pentru prima data a fost modificata Strategia de vaccinare, la nivel Hotararii de Guvern, am pus regula aceasta care a fost respectata, cu o singura depasire a numarului de 25%, care a fost amendata imediat. Am declarat atunci imediat si cei, cred, de la Comitetul de vaccinare au corectat acest lucru relativ rapid", a mai declarat Vlad Voiculescu.

Amanari repetate ale vaccinarii

Romanii sub 65 de ani care urmau sa se vaccineze in perioada 30 ianuarie-11 februarie vor fi reprogramati dupa 16 februarie. Anuntul a fost facut de autoritati vineri, 29 ianuarie. Autoritatile spun ca masura este necesara pentru a avea suficiente doze de rapel pentru persoanele deja vaccinate.

Anterior, coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, medicul militar Valeriu Gheroghita, a declarat marti, 26 ianuarie, ca, incepand cu 28 ianuarie, se amana cu zece zile o parte din programarile, pentru prima doza, a persoanelor din categoria personalului esential.

Conform oficialului, vor fi reprogramate persoanele care deservesc domenii esentiale si care nu au peste 65 de ani sau nu sufera de boli cronice.

Mai puteti citi:

Motiunea simpla impotriva ministrului Vlad Voiculescu a fost respinsa. Diferenta finala a fost de 21 de voturi

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
#vaccinare, #Vlad Voiculescu, #campanie, #Romania , #vaccin covid