Riscul miocarditei după vaccinarea anti COVID. Care sunt simptomele ce trebuie să ne pună în gardă

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 06:11
7327 citiri
Riscul miocarditei după vaccinarea anti COVID. Care sunt simptomele ce trebuie să ne pună în gardă

Specialiștii din domeniul medical au raportat un risc de miocardită după administrarea unui vaccin contra coronavirus pe bază de ARNm (Pfizer sau Moderna), în special în rândul băieților tineri.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat marți, 2 noiembrie, că în România au fost raportate șase cazuri de miocardită după vaccinarea cu Pfizer, la categoria de vârstă 17-29 de ani, dar că toate au avut o evoluție favorabilă, fără simptome precum durere în piept, palpitații sau oboseală, astfel că nu au avut nevoie de investigații suplimentare.

"În România, până la acest moment, sunt raportate şase cazuri de miocardită. Ele sunt raportate la cinci băieţi şi o fată. Grupa de vârstă este între 17 ani şi 29 de ani. Toate cele şase cazuri au apărut după vaccinul de la compania BioNTech/ Pfizer, trei cazuri după administrarea primei doze, trei cazuri după administrare a celei de-a doua doze. În toate cele şase cazuri evoluţia a fost favorabilă, adică adolescenţii, tinerii au fost internaţi şi s-au externat cu stare generală foarte bună. În primele şapte zile s-au stabilit aceste diagnostice”, a declarat Gheorghiţă.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat printr-un articol pe blog ce este miocardita, care sunt simptomele specifice, dar și câte cazuri au fost raportate în urma vaccinării în Israel, unde a fost efectuat un studiu amplu în acest sens.

”Există raportat un risc de miocardită (și pericardită) după administrarea unui vaccin ARNm (adică Pfizer sau Moderna), mai frecvent în primele zile după doza 2, în special la băieții cu vârste între 12 și 19 ani”, explică Vasi Rădulescu.

Ce este miocardita?

”Pe scurt, este inflamația miocardului, mușchiul inimii. Iar pericardita este inflamația pericardului, sacul ce învelește inima”, explică medicul.

Ce simptome apar?

”Respirație grea (dispnee), durere toracică în zona inimii, presiune precordială, stare de leșin. Durerea se modifică odată cu respirația. Majoritatea formelor sunt ușoare-medii și reversibile”, mai scrie Vasi Rădulescu.

În ce condiții ar trebui oprită administrarea dozei doi?

”Se recomandă oprirea dozei 2 (deci nu se mai face) dacă simptomele au apărut după doza 1. Se anunță desigur medicul. Se raportează efectele la Agenția Medicamentului (ANMDR la noi). Doza 2 se mai poate face doar dacă există o indicație fermă, cum ar fi copii sever imunocompromiși. Doza 2 se face aici sub supraveghere atentă”, mai spune medicul.

Câte cazuri de miocardită au apărut în Israel după vaccinarea masivă a populației cu Pfizer?

”Un studiu amplu făcut în Israel pe vaccinul Pfizer a arătat 304 cazuri de miocardită din 5.100.000 persoane vaccinate. Din cele 304, doar 136 au putut fi definitiv sau probabil puse în relație cu vaccinul. 129 au fost cazuri ușoare care și-au revenit spontan. DOAR 1 a fost caz fulminant fatal. La 5.100.000 persoane vaccinate, această incidență este extrem de mică”, concluzionează Vasi Rădulescu.

Întregul studiu efectuat în Israel poate fi parcurs aici.

Citeste si:
Vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 și 11 ani explicată de la A la Z. Cele mai frecvente nedumeriri ale părinților
Vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 și 11 ani explicată de la A la Z. Cele mai frecvente nedumeriri ale părinților
Specialiștii au răspuns la cele mai comune întrebări privind vaccinarea contra COVID-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, informațiile fiind distribuite prin intermediul...
Aproape 1.000 de programări pentru vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în mai puțin de 24 de ore
Aproape 1.000 de programări pentru vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în mai puțin de 24 de ore
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a transmis, vineri, într-o postare pe Facebook, despre startul programărilor pentru vaccinarea celor mici, că în mai puţin de 24 de...