Sindicaliștii din Sănătate critică legea privind implementarea certificatului verde la locul de muncă: ”Trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora”

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 14:35
2188 citiri
Sindicaliștii din Sănătate critică legea privind implementarea certificatului verde la locul de muncă: ”Trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora”

Sindicaliştii Cartel ALFA reclamă că proiectul de lege privind implementarea aşa-numitului certificatul verde COVID, dezbătut, miercuri, de Senat, ”instituie discriminări între categorii de cetăţeni şi încalcă dreptul la muncă”.

Ei consideră că ”o lege care introduce restricţii trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora dintre cetăţeni”, arătând că exceptarea unor domenii de la prevederile actului normativ ”este inacceptabilă”. ”Dacă se adoptă o restricţie, atunci aceasta trebuie aplicată tuturor unităţilor, bugetare sau private”, mai spun sindicaliştii.

”O lege care introduce restricţii trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora dintre cetăţeni. Exceptarea unor domenii întregi, precum justiţia (judecători şi procurori), a Parlamentului (funcţionari şi parlamentari) este inacceptabilă.

Dacă se adoptă o restricţie, atunci aceasta trebuie aplicată tuturor unităţilor, bugetare sau private. Dacă se iau ca model altă ţări, atunci trebuie să fim atenţi la toate specificităţile. Ideea suspendării contractului de muncă în absenţa certificatului verde se aplică doar în Franţa şi Italia (măsură de altfel puternic contestată), însă la sfârşitul perioadei de suspendare în niciuna dintre ţări nu încetează contractul de muncă (lucrătorul nu este concediat).

Aşadar, o eventuală desfacere a contractului de muncă este abuzivă şi neconstituţională. In plus, testarea lucrătorilor trebuie să se realizeze pe cheltuiala angajatorului, conform normelor de sănătate şi securitate în muncă. Întrebarea pe care dumneavoastră, cei care propuneţi şi adoptaţi astfel de măsuri, ar trebui să v-o puneţi este de ce în sistemul economic nicio intreprindere nu a fost focar de infecţie?

Ce anume a funcţionat bine şi trebuie continuat? Una dintre măsurile esenţiale este testarea şi izolarea imediată a lucrătorului, prin concediu medical pentru perioada de carantinare”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de membrii Cartel Alfa membrilor Parlamentului României.

Sindicaliştii critică atitudinea decidenţilor, pe care îi acuză de ”aroganţă” şi modul în care aceştia au luat decizii pentru la gestionarea pandemiei e COVID-19

”Tratamentul discriminatoriu, deciziile aleatorii şi inconsecvente, excepţiile şi sfidarea regulilor chiar de către cei care ar fi trebuit să fie un exemplu pentru cetăţeni au subminat încrederea populaţiei.

Reamintim câteva dintre ele: congresul PNL cu 5.000 de participanţi, concertele private cu zeci de mii de participanţi – adevărate focare –, ascunderea numărului de morţi sau infectări, în funcţie de evenimentele politice, decizia bruscă privind vacanţa şcolară, de la care în mod aiuritor sunt exceptate şcolile private, închiderea spitalelor publice pentru alte afecţiuni decât covid, timp în care spitalele private fac profituri şi nu sunt implicate prin preluarea unor pacienţi covid”, le mai transmit sindicaliştii parlamentarilor, în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţii lucrătorilor îşi exprimă speranţa că parlamentarii vor ”corecta prevederile proiectului de lege, punând în prim plan binele tuturor cetăţenilor, alături de obiectivul controlului pandemiei”.

”Disfuncţionalităţile trebuie corectate. Doar impunerea de restricţii şi de măsuri coercitive, de la care apoi se fac tot felul de excepţii şi derogări, nu fac decât să amplifice neîncrederea cetăţenilor în autorităţi şi să determine comportamente de revoltă şi nerespectare, care în final au efectul contrar celui urmărit”, mai susţine Cartel Alfa.

Proiectul de lege este dezbătut miercuri, 27 octombrie, de plenul Senatului.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă: ”Am discutat cu ministrul Rafila şi am convenit soluţii pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă”
Premierul Nicolae Ciucă: ”Am discutat cu ministrul Rafila şi am convenit soluţii pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă”
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că a avut discuţii cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, la finalul săptămânii trecute, şi despre certificatul verde şi a convenit cu acesta nişte...
Valul 5 pandemic îi obligă pe guvernanți să introducă certificatul verde la locul de muncă SURSE
Valul 5 pandemic îi obligă pe guvernanți să introducă certificatul verde la locul de muncă SURSE
Guvernanţii au în plan reglementarea legislativă prin care este introdusă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă astfel încât măsură să poată fi aplicată până la...