Studiu britanic: Pacientii cu cancer, mai putin protejati dupa vaccinul anti-COVID-19

Joi, 11 Martie 2021, ora 18:54
2823 citiri
Studiu britanic: Pacientii cu cancer, mai putin protejati dupa vaccinul anti-COVID-19
Foto: pixabay.com

Un studiu realizat de cercetatori britanici arata ca pacientii cu cancer dispun de o protectie mai mica dupa prima doza de vaccin anti-COVID19 Pfizer/BioNTech decat cei care nu au cancer, relateaza dpa.

Studiul publicat de centrul de cercetare biomedicala Institutul Francis Crick din Londra si Universitatea King's College London arata ca cercetatorii au descoperit ca la trei saptamani dupa prima doza de vaccin nivelul de anticorpi era de 39% in cazul pacientilor cu tumori canceroase.

In cazul pacientilor cu leucemie, nivelul de anticorpi era de 13%. Prin comparatie, persoanele fara cancer au avut niveluri de anticorpi de 97% la trei saptamani dupa prima doza de vaccin.

Dupa cea de-a doua doza de vaccin, administrata la interval de trei saptamani, nivelurile de anticorpi ale pacientilor cu tumori canceroase au crescut la 95%. Cu toate acestea, in randul celor care au fost nevoiti sa astepte mai mult pentru a primi a doua doza, nu s-a observat nicio imbunatatire reala a protectiei.

La cinci saptamani dupa prima doza, s-a constatat ca nivelul anticorpilor este de 43% la pacientii cu tumori canceroase, de 8% la cei cu leucemie si de 100% la persoanele fara cancer.

"Aceasta dovada a raspunsurilor la vaccin la pacientii cu cancer sugereaza ca un decalaj de 12 saptamani intre dozele de vaccin Pfizer-BioNTech ar putea lasa multi pacienti cu cancer vulnerabili la forme grave de COVID-19", au afirmat cercetatorii.

Oficialii britanici din domeniul sanatatii administreaza in prezent populatiei a doua doza de vaccin la un interval de pana la 12 saptamani dupa prima doza. Dr. Sheeba Irshad, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu, a cerut revizuirea urgenta a strategiei de vaccinare pentru grupurile vulnerabile.

Studiul, care a implicat 205 participanti, nu a fost evaluat de alti oameni de stiinta in domeniu, insa este primul de acest gen realizat, au spus cercetatorii.

  • Sefa Autoritatii Nationale pentru Cetatenie castiga lunar, la 53 de ani, o pensie de 20.000 de lei. Venitul ei total se ridica la 30.000 de lei
  • Doi elevi au facut sex in toaleta scolii generale. Directorul este acuzat ca a incercat sa ascunda cazul: "Putin s-a musamalizat"
  • O nava ruseasca s-a scufundat in Marea Neagra. Autoritatile romane salveaza echipajul. Doi marinari au murit, iar 10 au fost salvati
  • Chinezii tin in loc Autostrada "Ford": Castigatorul Umbrarescu, contestat din nou de firma chinezeasca exclusa de la licitatie
  • Iubita fotbalistului dinamovist prins dopat, batuta rau intr-un hotel din Bucuresti
  • Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
    Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
    Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
    Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
    Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
    Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
    #cancer, #pacienti, #protectie, #vaccin, #Covid 19 , #vaccin covid