Studiu britanic: Pacientii cu cancer, mai putin protejati dupa vaccinul anti-COVID-19

Joi, 11 Martie 2021, ora 18:54
2692 citiri
Studiu britanic: Pacientii cu cancer, mai putin protejati dupa vaccinul anti-COVID-19
Foto: pixabay.com

Un studiu realizat de cercetatori britanici arata ca pacientii cu cancer dispun de o protectie mai mica dupa prima doza de vaccin anti-COVID19 Pfizer/BioNTech decat cei care nu au cancer, relateaza dpa.

Studiul publicat de centrul de cercetare biomedicala Institutul Francis Crick din Londra si Universitatea King's College London arata ca cercetatorii au descoperit ca la trei saptamani dupa prima doza de vaccin nivelul de anticorpi era de 39% in cazul pacientilor cu tumori canceroase.

In cazul pacientilor cu leucemie, nivelul de anticorpi era de 13%. Prin comparatie, persoanele fara cancer au avut niveluri de anticorpi de 97% la trei saptamani dupa prima doza de vaccin.

Dupa cea de-a doua doza de vaccin, administrata la interval de trei saptamani, nivelurile de anticorpi ale pacientilor cu tumori canceroase au crescut la 95%. Cu toate acestea, in randul celor care au fost nevoiti sa astepte mai mult pentru a primi a doua doza, nu s-a observat nicio imbunatatire reala a protectiei.

La cinci saptamani dupa prima doza, s-a constatat ca nivelul anticorpilor este de 43% la pacientii cu tumori canceroase, de 8% la cei cu leucemie si de 100% la persoanele fara cancer.

"Aceasta dovada a raspunsurilor la vaccin la pacientii cu cancer sugereaza ca un decalaj de 12 saptamani intre dozele de vaccin Pfizer-BioNTech ar putea lasa multi pacienti cu cancer vulnerabili la forme grave de COVID-19", au afirmat cercetatorii.

Oficialii britanici din domeniul sanatatii administreaza in prezent populatiei a doua doza de vaccin la un interval de pana la 12 saptamani dupa prima doza. Dr. Sheeba Irshad, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu, a cerut revizuirea urgenta a strategiei de vaccinare pentru grupurile vulnerabile.

Studiul, care a implicat 205 participanti, nu a fost evaluat de alti oameni de stiinta in domeniu, insa este primul de acest gen realizat, au spus cercetatorii.

 • Sefa Autoritatii Nationale pentru Cetatenie castiga lunar, la 53 de ani, o pensie de 20.000 de lei. Venitul ei total se ridica la 30.000 de lei
 • Doi elevi au facut sex in toaleta scolii generale. Directorul este acuzat ca a incercat sa ascunda cazul: "Putin s-a musamalizat"
 • O nava ruseasca s-a scufundat in Marea Neagra. Autoritatile romane salveaza echipajul. Doi marinari au murit, iar 10 au fost salvati
 • Chinezii tin in loc Autostrada "Ford": Castigatorul Umbrarescu, contestat din nou de firma chinezeasca exclusa de la licitatie
 • Iubita fotbalistului dinamovist prins dopat, batuta rau intr-un hotel din Bucuresti
 • Citește și:
  Tot mai mulți tineri din nordul țării, diagnosticați cu o boală nemiloasă. Medicii nu știu care este cauza exactă
  Tot mai mulți tineri din nordul țării, diagnosticați cu o boală nemiloasă. Medicii nu știu care este cauza exactă
  Tot mai mulți tineri de la Botoșani sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, în condițiile în care, în mod normal, media de vârstă a pacienților cu afecțiuni oncologice este de...
  Unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Putin, bolnav la pat. Boala cu care a fost diagnosticat
  Unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Putin, bolnav la pat. Boala cu care a fost diagnosticat
  Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi important susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, se află în izolare, bolnav la pat, după ce a fost testat pozitiv la COVID-19, a...