Studiu de amploare despre vaccinurile anti-COVID de la Pfizer si Moderna: 66 cazuri de soc anafilactic la 18 milioane de doze administrate si zero decese

Sambata, 13 Februarie 2021, ora 00:01
5596 citiri
Studiu de amploare despre vaccinurile anti-COVID de la Pfizer si Moderna: 66 cazuri de soc anafilactic la 18 milioane de doze administrate si zero decese
Peste 1 milion de romani s-au inscris deja pentru vaccinarea anti-COVID FOTO Ro Vaccinare

Cel mai recent studiu publicat in Statele Unite vineri, 12 februarie, arata ca dupa administrarea a 18 milioane de doze de vaccin, Pfizer si Moderna, au fost inregistrate doar 66 de cazuri de socuri anafilactice si zero decese.

"In perioada 14 decembrie 2020 pana la 18 ianuarie 2021, un total de 9.943.247 doze de vaccin Pfizer-BioNTech si 7.581.429 doze de vaccin Moderna au fost raportate administrate in SUA (date nepublicate CDC, februarie 2021). CDC a identificat 66 de rapoarte de caz primite de VAERS care indeplineau criteriile de definire a cazurilor Brighton Collaboration pentru anafilaxie (nivelurile 1, 2 sau 3): 47 dupa vaccinul Pfizer-BioNTech, pentru o rata de raportare de 4,7 cazuri / milion de doze administrate si 19 dupa vaccinul Moderna, pentru o rata de raportare de 2,5 cazuri / milion de doze administrate. Cazurile au aparut dupa primirea dozelor din mai multe loturi de vaccin", se arata in studiul publicat vineri.

"In 61 (92%) din cazurile de anafilaxie, pacientii au primit epinefrina ca parte a tratamentului de urgenta. Toate cele 66 de persoane au fost tratate in medii de ingrijire a sanatatii; 34 (52%) au fost tratati intr-o sectie de urgenta si 32 (48%) au fost spitalizati (inclusiv 18 in terapie intensiva, dintre care 7 au necesitat intubatie endotraheala). Dupa cum a fost determinat de revizuirea dosarului medical si de urmarirea tratamentului cu unitatile de sanatate si clinicieni, din cei 7 pacienti care au necesitat intubatie endotraheala, timpul mediu pana la debutul simptomului a fost de 6 minute (interval, < 1-45 minute), cu toti cu exceptia unui pacient avand debut in 11 minute. Toti 7 dintre cei intubati au primit epinefrina, 6 au primit corticosteroizi si 5 au primit antihistaminice; angioedem facial, limbatic sau laringian a fost prezent la 4 dintre acesti pacienti; iar spitalizarea a variat de la 1 la 3 zile. Saizeci si unu de persoane (92%) cu informatii de urmarire disponibile se stie ca au fost eliberate din ingrijire sau s-au recuperat in momentul raportarii catre VAERS. Nu s-au raportat decese cauzate de anafilaxie dupa vaccinarea cu ambele produse", mai arata articolul citat.

Primul studiu referitor la eficienta vaccinului anti-COVID in Romania

Rezultate preliminare ale unui studiu intreprins de clinica MedLife, la care au participat angajatii din sistemul de sanatate deja vaccinati au fost publicate marti, 9 februarie.

Printre rezultatele obtinute s-a observat ca la persoanele care au trecut prin infectie, dupa vaccinare, numarul anticorpilor a fost mult mai ridicat.

Doar 3 dintre cei 179 de oameni vaccinati n-au dezvoltat raspuns imun, ceea ce reprezinta un procent de 1,67%. Practic, vaccinul a fost eficient in peste 98% dintre cazurile analizate.

"In aceasta prima etapa a studiului, derulat de divizia de cercetare MedLife, a fost analizat un esantion de 179 de persoane, personal medical si auxilar, cu varste cuprinse intre 24-79 ani, carora le-au fost recoltate probe biologice in vederea detectarii anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity si anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorin dupa prima doza de vaccin, respectiv dupa cea de-a doua doza.

Mai puteti citi:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vaccinare covid, #pandemie coronavirus lume, #stiri social , #vaccin covid