Vaccinul anti-Covid de la Moderna, legat de cazuri rare de afecţiuni cardiace. Studiu de mare amploare publicat în British Medical Journal

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 10:40
4509 citiri
Vaccinul anti-Covid de la Moderna, legat de cazuri rare de afecţiuni cardiace. Studiu de mare amploare publicat în British Medical Journal
Doze de vaccin Moderna FOTO Pixabay

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna induce un risc minor de afecţiuni cardiace, dar care nu prezintă consecinţe grave, arată un studiu publicat joi, 16 decembrie, realizat la nivelul întregii populaţii daneze, informează AFP.

Acest studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ), indică şi riscuri cardiace asociate vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech, însă doar în rândul femeilor.

"Vaccinarea cu serul Moderna este asociată cu un risc mai mare de miocardită sau de pericardită pentru danezi, în primul rând pentru grupa de vârstă 12-39 de ani", au precizat autorii studiului.

Miocardita şi pericardita sunt inflamaţii ale inimii. Miocardita afectează miocardul, principalul muşchi cardiac, în timp ce pericardita inflamează pericardul, membrana care înconjoară inima.

Concluziile cercetării confirmă rezultatele unor studii precedente, care le-au determinat pe autorităţile sanitare din anumite ţări, precum Franţa şi Danemarca, să suspende utilizarea vaccinului Moderna în rândul tinerilor. Islanda a decis la un moment dat să suspende acest vaccin pentru toţi rezidenţii adulţi.

Noul studiu reprezintă, totodată, prima cercetare de acest tip care a fost realizată la nivelul întregii populaţii a unei ţări, Danemarca fiind unul dintre liderii mondiali în domeniul colectării şi utilizării datelor de sănătate publică.

Conform studiului danez, riscurile de miocardită şi pericardită par să fie de 3-4 ori mai mari în rândul persoanelor vaccinate cu serul Moderna, în prima lună după vaccinare, în comparaţie cu persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.

În schimb, vaccinul Pfizer-BioNTech "nu este asociat cu un risc mai mare de miocardită sau pericardită decât în rândul femeilor", notează autorii danezi, care s-au declarat uimiţi de această concluzie.

În orice caz, ei insistă pe faptul că astfel de probleme cardiace rămân foarte rare, inclusiv la persoanele care au vârsta sub 40 de ani şi care s-au vaccinat cu serul Moderna, întrucât doar 0,005% dintre ele sunt vizate de acest risc.

De asemenea, aceste afecţiuni cardiace îmbracă forme uşoare în imensa majoritate a cazurilor şi niciun deces şi niciun infarct nu au fost observate în rândul danezilor vaccinaţi care au dezvoltat miocardită sau pericardită.

În sens mai larg, vaccinarea cu unul dintre cele două seruri menţionate a fost chiar asociată cu un risc mai mic de deces cauzat de un stop cardiac în raport cu riscul existent în rândul persoanelor nevaccinate, chiar dacă acesta nu a fost principalul criteriu evaluat în studiul din Danemarca.

România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene...
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a admis joi seara, 12 decembrie, că pe 7 decembrie s-a aflat la ferma de la Ciolpani, unde se afla și Horațiu Potra. După ce a avut câteva ezitări în a oferi un răspuns...
#vaccin moderna, #pfizer vaccin, #afectiuni cardiace, #cazuri rare medicina , #vaccin covid
  1. Ce sfaturi au experții pentru a solicita o mărire de salariu. Lucrurile de care trebuie să ții cont: ”O atitudine de aliat, nu de dușman”
  2. Schimbările majore pe care Trump le-ar putea genera în societatea americană, cu efecte asupra României. Sociologul Dan Dungaciu: „Cam ceea ce am trăit noi după 1989” INTERVIU
  3. Faci singur un test de 10 secunde și afli ceva îngrozitor: Dacă nu ai reușit, poți muri în următorii 10 ani VIDEO
  4. Amenințarea lui Putin crește, mutare surpriză în Belarus: Rusia dezvăluie în câte minute lovește România și țările NATO HARTĂ
  5. Raport secret publicat de CIA, dezvăluiri de senzație: Reîncarnarea există cu adevărat, sugerează Pentagonul VIDEO
  6. Serviciile Secrete britanice îi dau vești triste lui Putin: Rusia pierde o zonă strategică cheie după atacurile Ucrainei
  7. Corupție și extremism. Liderul partidului austriac de extremă dreaptă și trei deputați au rămas fără imunitate parlamentară
  8. Biden și-a grațiat fiul, apoi a anunțat cel mai mare act de clemență prezidențială din istoria Statelor Unite. Câți oameni a grațiat într-o singură zi
  9. Comisarul european pentru climă se teme de „iarna geopolitică”. Europa nu poate salva planeta singură
  10. Ucraina lansează un război psihologic împotriva trupelor nord-coreene