Ziare.com

Statele Unite, in favoarea suspendarii brevetelor de inventie pentru vaccinurile anti-COVID. Seful OMS a salutat "decizia istorica" a SUA

de Alina Toma
Joi, 06 Mai 2021, ora 07:52

   

Statele Unite, in favoarea suspendarii brevetelor de inventie pentru vaccinurile anti-COVID. Seful OMS a salutat "decizia istorica" a SUA
Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat miercuri "decizia istorica" a Statelor Unite de a sprijini ridicarea temporara a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, ceea ce in opinia unora ar permite sa se puna capat penuriei, comenteaza AFP.

"Felicit Statele Unite pentru aceasta decizie istorica in favoarea echitatii in vaccinare, acordand prioritate bunastarii tuturor persoanelor de pretutindeni in acest moment crucial. Acum, sa mergem cu totii rapid inainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea si angajamentul oamenilor de stiinta care au produs vaccinurile COVID19 care salveaza vietile", a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Statele Unite au anuntat miercuri ca sunt in favoarea ridicarii brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, un gest semnificativ intr-un moment in care tarile sarace duc o grava lipsa de doze pretioase, singura arma impotriva pandemiei care isi continua ravagiile.

"Este o criza sanitara globala, iar circumstantele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 indeamna la masuri extraordinare", a declarat reprezentanta americana pentru comert, Katherine Tai.

"Administratia crede cu fermitatea in protectia proprietatii intelectuale, dar, pentru a pune capat acestei pandemii, sustine ridicarea acestei protectii pentru vaccinurile impotriva COVID-19", a motivat ea, adaugand ca Washingtonul participa "activ" la negocierile desfasurate la Organizatia Mondiala a Comertului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

Deocamdata, falia se adanceste intre tarile defavorizate aflate in urma si tarile bogate, unde campaniile de vaccinare - care vor fi extinse in curand in Statele Unite la adolescenti si in Canada la copiii de la 12 ani - permit ridicarea treptata a restrictiilor sanitare.

Indemnati de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa-si manifeste solidaritatea in acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalitatile de a creste asistenta lor financiara sau de a imparti dozele lor excedentare pentru a veni in ajutorul tarilor sarace.

Reactia industriei pharmaDecizia Statelor Unite de a sprijini suspendarea temporara a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19 "este dezamagitoare", a declarat miercuri Federatia Internationala a Industriei si Asociatiilor Farmaceutice (IFPMA) intr-un comunicat, noteaza AFP.

"Suntem pe deplin in faza cu obiectivul ca vaccinurile anti-COVID 19 sa fie distribuite rapid si echitabil in intreaga lume. Dar, asa cum am continuat sa spunem, o suspendare este raspunsul simplu, dar fals la o problema complexa", a adaugat comunicatul lobby-ului farmaceutic.

"Suspendarea brevetelor nu va mari productia si nici nu va oferi solutiile practice de care avem nevoie pentru a combate aceasta criza sanitara mondiala", a afirmat IFPMA.

Acest organism lupta de la inceput impotriva proiectului de suspendare prezentat la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) de India si Africa de Sud si sprijinit ulterior de numeroase tari si organizatii neguvernamentale.

IFPMA a afirmat ca aceasta suspendare ar putea, in schimb, "provoca perturbari, distragand in loc sa abordeze provocarile reale de a putea creste productia si distributia de vaccinuri anti-COVID-19 in intreaga lume, si anume eliminarea barierelor comerciale, rezolvarea problemelor de blocaj si a penuriei de materii prime si de ingrediente in lanturile de aprovizionare si disponibilitatea tarilor bogate de a incepe sa isi imparta dozele cu tarile sarace".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre vaccin Covid 19 coronavirus brevete
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@AlexL. In fata unei pandemii mondiale, drepturile de inventie

si brevetele trec pe planul doi, pentru o perioada critica. Castigurile "pierdute" vor fi recuperate prin prestigiul obtinut si prin toate contractele viitorului. Eu personal voi aprecia sa cumpar un viitor medicament produs de catre un productor cu calitati umane decat de catre un productor axat numai pe castigul pur. Valoarea unei industrii tine si de perceptia celor care o consuma, nu numai de valoarea intrinseca a produsului, oricare ar fi el! Ce veti cumpara Apple sau Huawei? (asta ca simplu exemplu)

 

Articol pt cei saraci cu duhul .

mRNA este facut de o unguroaica acum 3 decenii si ceva .
Patentele au viata doar e 15 ani .
Asta e minciuna . Cercetarea unguroaicei s-a facut cu bani publici, deci este deja domeniu public . Romanii nu stiu ce este o inventie si pun botul sa laude USA si ONU . Ceausescu si minerii !

 

Așa băieți, confiscați și naționalizați...

Așa băieți, confiscați și naționalizați, și apoi o să vă mirați că n-o să mai vrea nimeni să investească in dezvoltarea și producerea medicamentelor !
Poate (poate!) o să investească statul, dar va fi din impozitele voastre și cu eficienta bine cunoscuta a investițiilor făcute de stat.

 

Aceasta propunere americana este una cu adevarat exceptionala.

Sunt convins ca va fi pusa in practica de catre principalii productori.
Ar fi un gest de mare umanitate, extrem de apreciabil.

 

"Aceasta propunere americana..."

Nu este "americană", este a lui Biden. Si sper că producătorii se vor opune din răsputeri acestei naționalizări, acestei confiscări a proprietății private sub pretextul unei situații de urgență.
Cu un asemenea precedent UNIC, cel puțin in cazul tarilor ne-comuniste, nimeni n-o să mai vrea să investească miliarde in dezvoltarea și producerea medicamentelor și a vaccinurilor celor mai necesare.
Fiecare din noi are posibilitatea să doneze pentru cumpărarea de vaccinuri pentru nevoiași.. De exemplu, OMS face o colectă : 7 dolari o doză de vaccin. Cine vrea si poate să-si permită, poate să ajute --- https://gogiveone.who.foundation/
Să pledeze pentru confiscarea averilor altora in numele solidarității este treapta cea mai de jos a imoralității. Cuvantul "solidaritate" se asociază cu cuvantul "voluntariat", iar nu cu "obligatoriu".
Chiar nu ne-au invățat nimic 40 de ani de comunism?

Dar citi din banii OMS ajung in China si la

functionari ?

@CH 1291: "drepturile de inventie si brevetele trec pe planul doi"

> drepturile de inventie si brevetele trec pe planul doi
Da, și anume dacă nu sunt drepturile tale, ci ale ALTORA !
> Eu personal voi aprecia sa cumpar un viitor medicament produs de catre un productor cu calitati umane
De ce să te cred? Și apoi: dacă brevetele respective vor fi CONFISCATE (iar nu donate), vei mai atribui oare calități umane firmelor respective? Ar fi absurd!
Pe de altă parte, aceste firme acceptă deja efortul de a-si adapta preturile după capacitatea de plată ale cumpărătorilor, care poate fi chiar nulă.
Au fost stranse deja miliarde de dolari din banii diferiților donatori, mai bogați și mai săraci, pentru cumpărarea de vaccinuri pentru nevoiași.
Chiar fiecare din noi are posibilitatea să doneze pentru asa ceva. De exemplu, OMS face o colectă : 7 dolari o doză de vaccin. Cine vrea si poate să-si permită, poate să ajute --- https://gogiveone.who.foundation/
Să pledeze pentru confiscarea averilor altora in numele solidarității este treapta cea mai de jos a imoralității.
Iar Biden, care oricum cheltuiește mii de miliarde de dolari care nu există, ar putea să (răs)CUMPERE brevetele respective și să le facă cadou cui vrea el.

 

georgica,

una la mina: toti producatorii au primit in avans zeci de miliarde plus altele anul acesta pentru producerea de doze;
doi: tu asa iti inchipui ca decurge actiunea asta: o "confiscare"? probabil ai trait prea mult in comunism si si-a lasat ampenta asupra ta;
nu georgica, e o "suspendare temporara" pina trece valul asta ca sa ingenuncheze pandemia; oricum, e foarte posibil ca sa fie nevoie sa ne facem acest vaccin in fiecare an; atunci nu va mai fi pe gratis; dar acum, pentru a trece virful, e nevoie de o actiune urgenta;
n-ai tu grija ca nu ramin ei "cu onoarea nereperata"...primesc ei alte "incentive" care sa compenseze malaiul pierdut acum...

Gagă,

Zici:
> toti producatorii au primit in avans zeci de miliarde plus altele anul acesta pentru producerea de doze
Da Gagă, dar asta nu este o SUBVENŢIE, este un AVANS, care este o practică comercială NORMALĂ.
> tu asa iti inchipui ca decurge actiunea asta: o "confiscare"?
Da, Gagă, asta ESTE de fapt.
> primesc ei alte "incentive" care sa compenseze malaiul pierdut acum...
Deci văd că crezi și tu că ar fi NORMAL să fie compensați cumva. Atunci statele cu inima largă s-o facă sub o formă clară de la inceput: să cumpere brevetele "temporar", pentru cantitățile destinate nevoiașilor pe care vor să-i ajute.
Iar persoanele private care au și ele inima largă, să ajute cu banii LOR proprii. De exemplu, OMS face o colectă : 7 dolari o doză de vaccin https://gogiveone.who.foundation/
Asta in loc să pledeze pentru confiscarea averilor ALTORA in numele "solidarității", ceea ce ar fi treapta cea mai de jos a imoralității.
Deci așa Gagă, mai gandește-te.

@Salamcusoia "Dar citi din banii OMS ajung in China..."

"Dar citi din banii OMS ajung in China si la functionari ?"
1. Onestitatea funcționarilor OMS (chinezi, germani, rusi, americani, romani, patagonezi etc.) NU est subiectul discuției prezente
2. Banii nu ajung la OMS propriu-zis, ci la asociația COVAX (vezi Wikipedia), care este o inițiativă a Uniunii Europene, a OMS și a Franței,
3. dar dacă nu ai incredere si vrei totuși să donezi, poti să te adresezi altor organizații caritative din regiunea ta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor