Valeriu Gheorghita: Peste 530.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID. Romania se afla pe locul 5 in ceea ce priveste nivelul de imunizare

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 13:40
2385 citiri
Valeriu Gheorghita: Peste 530.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID. Romania se afla pe locul 5 in ceea ce priveste nivelul de imunizare
Valeriu Gheorghita este coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID-19 FOTO Facebook/ Valeriu Gheorghita

Peste 530.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID, pana in acest moment in Romania. Anuntul a fost facut vineri, 29 ianuarie, de presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-COV-2.

"Stadiul vaccinarii in Romania la momentul actual: in cursul zilei precedente au fost vaccinate peste 20.000 de persoane noi si peste 17.000 de persoane cu doza de rapel, ceea inseamna ca la acest moment avem peste 459.000 de persoane vaccinate cu prima doza si deja peste 75.000 de persoane care au incheiat schema completa de vaccinare. Practic, am depasit 530.000 de persoane care au fost vaccinate pe teritoriul Romaniei intr-un interval de circa o luna", a precizat Valeriu Gheorghita la o dezbatere.

La ce sa te astepti atunci cand mergi sa te vaccinezi anti-COVID. Cei zece pasi povestiti de un roman care a fost imunizat

El a adaugat ca numarul reactiilor adverse este de aproximativ 1.480 si au fost locale si minore, care nu au avut un impact asupra starii de sanatate si nu au necesitat un tratament particular. De asemenea, au fost si o serie de reactii generale de tip febra, dureri musculare, dureri de cap", a explicat Valeriu Gheorghita.

In ceea ce priveste stadiul vaccinarii in Romania comparativ cu tarile Uniunii Europene, datele din ziua precedenta arata ca Romania se afla pe locul 5 in ceea ce priveste nivelul de imunizare, a mai precizat dr. Gheorghita.

Apel catre angajatii ce intra in etapa II de vaccinare sa acorde prioritate varstnicilor

Referindu-se la copiii cu varsta sub 16 ani, el a aratat ca nu exista "inca disponibile date de siguranta si de eficacitate". "Sunt incluse aceste grupe de varsta in studiile clinice actuale, insa la acest moment datele nu sunt finalizate", a subliniat Gheorghita.

Medicul din Suceava care ar fi vaccinat persoane eligibile pentru etapa a treia, revoltat de amenda primita: "Am recurs la acest fapt, de a distruge vaccinul"

El a amintit derularea campaniei de vaccinare.

"Prima etapa a cuprins lucratorii din domeniul medical si social, atat din sistemul public, cat si din cel privat, iar in etapa a doua sunt incluse persoanele la risc sa dezvolte forme severe, persoanele cu varsta peste 65 de ani, persoane din centrele medico-sociale si rezidentiale, persoanele cunoscute cu boli cronice, indiferent de grupa de varsta (...) si, de asemenea, persoanele care deservesc activitatile esentiale din infrastructura critica a statului, in care este inclus si personalul din educatie. Etapa a treia este cea adresata populatiei generale", a detaliat dr. Gheorghita.

Vaccinare amanata

Coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, medicul militar Valeriu Gheroghita, a declarat marti, 26 ianuarie, ca, incepand cu 28 ianuarie, se amana cu zece zile o parte din programarile, pentru prima doza, a persoanelor din categoria personalului esential.

Conform oficialului, vor fi reprogramate persoanele care deservesc domenii esentiale si care nu au peste 65 de ani sau nu sufera de boli cronice.

Concret, persoanele programate sa primeasca prima doza de vaccin anti-Covid intre 28 ianuarie si 11 februarie, care nu fac parte din categoriile exceptate si mentionate mai sus, vor fi amanate cu 10 zile.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#vaccin COVID, #Valeriu Gheorghita, #etapa a doua , #vaccin covid