O asistenta a murit la opt ore dupa ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID. Reactia autoritatilor: Este un FAKE NEWS

Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 16:47
19921 citiri
O asistenta a murit la opt ore dupa ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID. Reactia autoritatilor: Este un FAKE NEWS
Nu exista niciun deces cauzat de vaccinul anti-covid FOTO Pixabay.com (generica)

Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 transmite ca informatia conform careia o asistenta de la un mare spital din Capitala ar fi murit dupa ce s-a vaccinat anti-COVID este falsa.

"Recent, in spatiul public, in special in mediul online, au inceput sa apara si sa se viralizeze informatii false, imprecise, inexacte sau inselatoare despre campania de vaccinare din Romania. Cu titlu de exemplu, pe reteaua sociala Facebook a aparut continutul potrivit caruia "la spitalul Baltasar din Bucuresti, o asistenta medicala moare, la o ora dupa vaccin! Era sanatoasa si in floarea varstei".

Cateva clarificari in acest sens.

Situatia privind vaccinarile, reactiile adverse si natura acestora este publicata in fiecare zi, in jurul orei 18.00, de catre CNCAV pe site-ul oficial, www.vaccinare-covid.gov.ro, si trimisa, spre informare si publicare, reprezentantilor presei. Potrivit ultimei situatii publicate, in Romania, numarul total al persoanelor vaccinate de la inceputul campaniei de vaccinare este de 10.289, iar numarul total de reactii adverse (comune si minore) este de 26 (4 reactii locale cu durere la locul injectarii si 22 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Nu s-au inregistrat cazuri de reactii adverse severe si nici cazuri de deces

", a transmis Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19.

In plus, autoritatile precizeaza ca Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", la care se face referire in continutul mentionat, nu are centru de vaccinare si este arondat Spitalului Obregia, la care nu a inceput vaccinarea.

"Prin urmare, precizam ca respectivul continut este in totalitate fals, inselator, avand

potentialul de a crea o stare emotionala negativa (panica, neincredere, frica)", a mai transmis comitetul in comunicat.

Cum sa ne ferim de FAKE NEWS

"Invitam cetatenii, in acest context, sa urmeze cativa pasi relativ simpli de verificare a unor astfel de continuturi si de distantare critica fata de acestea:

1. Sa evite consultarea informatiilor de pe conturi neasumate de persoane despre care sa se poata spuna dincolo de orice dubiu ca exista in realitate: conturi care nu au o poza recenta, conturi care nu prezinta informatii credibile despre viata personala/ profesionala a titularului, conturi care nu au postari cu persoane reale, tot din viata personala sau profesionala a titularului, conturi care posteaza, foarte des, dar pe un singur subiect (cum ar fi, in cazul semnalat de noi, vaccinarea);

in general, sunt mari sanse ca un cont fals sa fie insotit, la poza de profil, de imagini care mizeaza pe o asazisa apartenenta la armata (oameni in uniforma), pe o asa-zisa atractivitate a titularului/ titularei contului sau pe o asa-zisa manifestare a sentimentului religios.

2. Sa evite acceptarea cererilor de prietenie din partea unor astfel de conturi si, in

general, din partea unor persoane pe care nu le cunosc, despre care nu pot spune cu

certitudine ca exista in realitate si cu care nu impartasesc nici o experienta concreta

(loc de munca, evenimente la care s-au cunoscut, facultate sau scoala absolvite

impreuna).

3. Sa evite reactia/ engagement-ul (comentarii, like-uri, distribuiri) cu continuturi venite

de pe astfel de conturi, chiar si in situatia in care redistribuirea sau comentariul ar fi

tocmai de contrazicere a continutului respectiv. Precizam ca angajarea, chiar si din motive de critica sau contrazicere, cu astfel de continuturi false sau inselatoare, constituie mecanisme de viralizare, care le amplifica si le aduc si mai mult in atentie.

4. Sa amane pe cat posibil reactia/ engagement-ul cu un continut provenit din surse indoielnice (vezi mai sus) si care mizeaza pe emotii viscerale, imediate, pe reactii de

panica, frica, indignare, furie.

5. Sa coroboreze informatia cu alte surse: surse oficiale, surse din mass media mainstream (televiziune, presa scrisa, radio), surse de incredere (profesionisti din domeniu). Pe subiectul vaccinarii, sugeram consultarea informatiilor puse in circulatie de cercetatori, profesionisti, medici de stricta specialitate - epidemiologi si virusologi, ale caror identitate si experienta profesionala pot fi cu usurinta verificate.

6. Sugeram distantare critica fata de continuturile care nu sunt preluate in nici un fel de

mass-media mainstream. Este putin probabil ca o informatie care are indici de credibilitate sa nu inceapa sa fie investigata, in mod profesionist, de catre jurnalistii profesionisti care lucreaza in mass media.

7. Va sugeram sa verificati, pe cat posibil:

a. credibilitatea sursei care a publicat informatia;

b. numele domeniului de internet folosit; atentie la denumiri neobisnuite, generice sau obscure, la domenii care mimeaza website-uri cunoscute de stiri

c. tipul de organizatie/ actor media care a publicat informatia;

d. autorul articolului (sugeram prudenta daca informatia este anonima);

e. calitatea redactarii si stilul articolului (greseli de gramatica, de punctuatie si ortografie, utilizarea in exces a functiei ALL CAPS, punctuatie excesiva pentru un efect de dramatism (???,?!?,!!!! .... etc.);

f. coerenta textului;

g. caracterul excesiv de emotional/ dramatic al textului;

h. data publicarii;

i. sursele de date/informatii si declaratiile citate (care sa poata fi consultate

independent)", se mai arata in comunicat.

Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 este un organism interministerial, fara personalitate juridica, in subordinea directa a Secretariatului General al Guvernului si coordonarea Prim-ministrului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a acordat prima licenta de urgenta pentru vaccinul Pfizer-BioNTech

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#vaccin COVID, #fake news, #asistenta moarta, #spitalul Bagdasar Arseni , #vaccin covid