Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Va umple valul patru al pandemiei spitalele din România? Adevărata cifră este gradul de vaccinare al persoanelor vulnerabile

Joi, 19 August 2021, ora 02:45
2674 citiri
Va umple valul patru al pandemiei spitalele din România? Adevărata cifră este gradul de vaccinare al persoanelor vulnerabile
Doctorul Valeriu Gheorghiță vaccinează o femeie în vârstă FOTO Facebook/ RoVaccinare

Sunt țări cu un număr foarte mare de persoane vaccinate anti-COVID, iar numărul spitalizărilor este mic. În alte state crește numărul infectărilor și internărilor deși procentul vaccinărilor este mare și sunt și state în care numărul vaccinărilor este mai redus, însă nici numărul cazurilor grave nu este mare. Specialiștii spun că în prezent, măsurile privind stoparea pandemiei trebuie să se ia în funcție de situația din fiecare zonă în parte.

Studiile au arătat că vaccinul anti-COVID protejează populația de formele grave ale bolii. Chiar și în cazul celor care ajung la terapie intensivă, starea de sănătate este mult îmbunătățită față de cei care nu sunt vaccinați. Însă experții spun că nu trebuie să generalizăm situația infectărilor la nivel global.

Un grafic estimativ al vaccinărilor și spitalizărilor, făcut după datele ECDC și preluat de jurnalistul Marius Comper pe pagina sa de Fecbook, arată că, în cazul României, un val al variantei Delta va duce la 71% din spitalizările pe care le-am vedea fără vaccin. Nu e o reducere considerabilă a spitalizărilor, pentru că nu sunt vaccinați prea mulți bătrâni.

”Populația în vârstă nevaccinată din România este mult mai mare față de alte state”

”Pe măsură ce avansează pandemia și diferențele între țări, în privința vaccinării, sunt din ce în ce mai mari, este nevoie de studii și analize la nivelul fiecărei țări pentru a lua cele mai bune decizii în continuare și a vedea ceea ce trebuie făcut, fie că este vorba de vaccinare sau alte intervenții.

De ce spun acest lucru? Pentru că situația diferă, atât numeric- să spunem că România are un număr de vaccinări mai mic față de alte țări, dar și din punctul de vedere al profilului persoanlor care s-au vaccinat. Marea Britanie, Israel și alte câteva țări din vest au prioritizat persoanele în vârstă, iar atunci procentul de persoane vaccinate la grupa de vârstă ridicată este mai mare în comparație cu România.

Dacă vorbim despre persoanele tinere, lucrurile atunci sunt echilibrate. Dacă ne gândim că persoanele în vârstă au vulnerabilitate mai mare față de varianta Delta, trebuie să avem în vedere că populația în vârstă nevaccinată în România este considerabil mai mare decât în alte state.

Pe de altă parte, modul de viață, faptul că multe dintre persoanele în vârstă din România trăiesc în mediul rural și au interacțiuni sociale limitate, aceasta este, iarăși, o diferență importantă care vine în favoarea noastră de această dată, pentru că interacțiunea fiind limitată deoarece acesta este modul de viață, probabilitatea de infectare este și ea redusă”, a explicat medicul Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină, pentru Ziare.com.

Astfel, acesta a mai precizat că ”lucrurile trebuie nunațate și, dacă până acum ne puteam ghida după studiile realizate în Israel sau Marea Britanie ori SUA, sau chiar să preluăm concluziile, acum este din ce în ce mai important să înțelegem care este situația în România”.

Marea Britanie a raportat în ultimul timp o medie de 30.000 de cazuri zilnice de COVID-19, în timp ce în întreaga ţară sunt spitalizate 5.894 de persoane, dintre care 882 sunt conectate la ventilatoare, conform Digi 24.

Iar luni, în Israel, au fost raportate 8.500 de cazuri noi de îmbolnăviri și 559 de cazuri grave, fiind un record pentru acest val, potrivit timesofisrael.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vaccinare Romania, #eficacitate vaccin, #comparatie eficacitate, #masuri pandemie , #vaccin covid