Valeriu Gheorghita: 1,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge in Romania pana in februarie

Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 22:57
3222 citiri
Valeriu Gheorghita: 1,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge in Romania pana in februarie
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a declarat miercuri, pentru B1 TV, ca la finele lunii acesteia Romania va primi o "transa simbolica" de 10.000 de doze, care vor ajunge pentru 5.000 de persoane. Cantitati mult mai mari vor sosi in tara in ianuarie si februarie.

Vor fi vaccinati mai intai angajati din cele 10 spitale din linia intai. In urmatoarele etape vor fi vaccinati cei din sistemul medico-social, apoi varstnicii si cei cu boli cronice.

"De acum in 7 zile ar trebui sa avem prima autorizare din partea Agentiei Europene a Medicamentului. Pe 23 s-ar putea emite autorizarea conditionata de punere pe piata, apoi pe 25 - 26 sa avem primele transe in Romania si se intentioneaza ca pe 27 decembrie sa inceapa activitatea de vaccinare. E o transa simbolica de circa 10.000 de doze care ar asigura vaccinarea a 5.000 de persoane. E vorba de personalul medical din cele 10 spitale din linia intai, care sunt prevazute in ordinul Ministerului Sanatatii privind organizarea spitalelor. Urmatoarea transa - peste 100.000 de doze, care se livreaza saptamanal. Pentru ianuarie, vorbim de aproape 600.000 de doze, deci 300.000 de persoane din sistemul medico-social. In februarie vorbim de aproape un milion de doze. In etapa a doua intra personalul la risc cei peste 65 de ani cei care au boli cronice. In a treia etapa - 5 milioane de persoane", a declarat Valeriu Gheoghita, pentru B1 TV.

Acesta a precizat ca vaccinul nu se va gasi in clinicile private si ca vaccinarea va fi gratuita si voluntara.

"Sunt tari care au acelasi mecanism ca-n Romania de vaccinare gratuita si sunt alte tari care prevad, dupa o anumita etapa, posibilitatea de cumparare. Discutiile de la nivelul Comisiei Europene... s-a adoptat acel mecanism de scutire de TVA a celor care vor sa cumpere vaccinul. Deci sunt date in curs de elaborare. Din cate avem ca informatii pe surse, sunt tari care vor adopta si acest mecanism de cumparare din farmacii", a mai precizat Gherghita.

Cand va fi aprobat vaccinul anti-COVID de la Pfizer de Uniunea Europeana. Comisia, pregatita sa il autorizeze in doua zile

Valeriu Gheorghita: Avem peste 90% acoperire de persoane vaccinate in etapa 1

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Valeriu Gheorghita, #campanie vaccinare, #vaccin COVID, #coronavirus , #vaccin covid