Ministrul interimar al Sănătății spune cum ar putea fi făcută vaccinarea obligatorie a unor categorii de angajați. „Vom veni în câteva zile cu anumite soluţii”

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 11:33
1722 citiri
Ministrul interimar al Sănătății spune cum ar putea fi făcută vaccinarea obligatorie a unor categorii de angajați. „Vom veni în câteva zile cu anumite soluţii”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a vorbit joi, 23 septembrie, despre vaccinarea obligatorie a unor categorii de angajați.

Cseke Attila a transmis că eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii de personal poate fi făcută doar printr-un proiect de lege în Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. El arată că testarea anti-COVID pe cheltuiala angajatului este o variantă de lucru, iar Ministerul Sănătăţii va prezenta în câteva zile anumite soluţii.

Cseke Attila a declarat, la RFI, după ce sindicatele din Sănătate şi Educaţie au cerut Guvernului să nu-i oblige pe angajaţii din aceste domenii care nu sunt vaccinaţi să se testeze pe banii lor, că Ministerul Sănătăţii va veni cu o propunere.

"Aici, în câteva zile, Ministerul Sănătăţii va veni cu o propunere, sunt mai multe posibilităţi, dar mesajul meu este acela de a fi responsabili. Majoritatea personalului din domeniul medical s-a vaccinat şi le mulţumesc, pentru că asta înseamnă nu numai responsabilitatea faţă de sine, ci înseamnă în primul şi în primul rând responsabilitate faţă de cei din jurul tău şi în primul rând faţă de pacienţi (...).

În ceea ce priveşte posibilitatea testării şi această testare să aibă loc pe cheltuiala angajatului, este o variantă de lucru. Eu trebuie să asigur şi vă spun la nivel de principiu, fără a antama o anumită soluţie, totuşi, noi trebuie să asigurăm pacientului încrederea şi siguranţa că atunci când păşeşte într-o unitate sanitară, are siguranţa că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical ori este vaccinată ori este testată (...). Acesta este principiul. În ceea ce priveşte modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluţii, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situaţii", a explicat Cseke.

Întrebat pe de altă parte dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajaţi, ministrul interimar al Sănătăţii a răspuns: "Vă rog să ne lăsaţi câteva zile să venim cu o soluţie, pentru că fiecare dintre aceste modalităţi trebuie discutate cu specialiştii. Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit. Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze.

Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă şi atunci noi analizăm posibilităţile care ne conduc la o siguranţă a funcţionării spitalelor. La ce mă refer? În ce priveşte o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. Deci aici avem un termen, dacă vreţi, prelungit. La partea de testare a personalului care nu este vaccinat, avem o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă, chiar dacă şi această măsură trebuie să treacă prin Parlament. Deci aceste chestiuni le discutăm cu specialiştii, inclusiv cu juriştii şi vom veni cu o soluţie pe una din aceste variante".

Citeste si:
Coronavirus România. 412 dintre românii morți în ultimele 24 de ore erau nevaccinați. 45 de copii, în stare gravă
Coronavirus România. 412 dintre românii morți în ultimele 24 de ore erau nevaccinați. 45 de copii, în stare gravă
Autoritățile au emis miercuri, 20 octombrie, un nou buletin informativ privind evoluția pandemiei în România, în ultimele 24 de ore. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, cu două...
Orașul unde toți funcționarii publici vor fi obligați să se vaccineze. Câți bani vor primi cei care acceptă imunizarea
Orașul unde toți funcționarii publici vor fi obligați să se vaccineze. Câți bani vor primi cei care acceptă imunizarea
Angajaţii publici din oraşul New York vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva COVID-19 până la sfârşitul săptămânii viitoare sau, în caz contrar, vor fi trimişi în concediu fără...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii