Cum a apărut în România mitul vaccinului expirat. Noua dezinformare care face ravagii printre scepticii pandemiei

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 03:05
11580 citiri
Cum a apărut în România mitul vaccinului expirat. Noua dezinformare care face ravagii printre scepticii pandemiei
Doză de vaccin anti-COVID FOTO: Facebook/ RFoVaccianre

Faptul că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis prelungirea de la 6 luni la 9 luni a valabilității vaccinului Pfizer a alimentat, din nou, teoriile conspirației. Specialiștii explică însă de ce este sigur serul și în ce condiții este prelungit acest termen.

Sunt persoane care spun că nu este în regulă să ne vaccinăm cu dozele al căror termen de valabilitate a fost depășit. Iar aceste afirmații vin chiar din rândul unor parlamentari, cum este senatoarea Diana Șoșoacă.

Ea îi îndemna, într-un live pe Facebook, duminică seara, 31 octombrie, pe cei care merg să se vaccineze să nu îi creadă pe cei care le spun că vaccinul cu valabilitate depășită este bun, deoarece acesta este expirat. Politiciana le spunea să ceară să li se arate termenul de valabilitate de pe vaccin și să plece dacă acesta este depășit. Mai mult, Diana Șoșoacă le spunea oamenilor că oricum peste trei ani, toți cei vaccinați vor muri.

Cercetătorul Octavian Jurma: ”Este ca și cum am spune: ați văzut că a răsărit soarele? E grav!”

Octavian Jurma a explicat pentru Ziare.com că cei care dezinformează, încearcă să îi atragă pe specialiști în discuțiile lor, validându-le astfel teoriile conspiraționiste.

”S-a prelungit termenul de valabilitate și pe certificate pentru că totul s-a făcut transparent, nimic nu este pe ascuns. Acum că niște oameni interpretează cu rea credință aceste decizii, este ca și cum ar interpreta fenomene. ”Ați văzut că a răsărit soarele? Dar nu vă dați seama cât este de grav că a răsărit soarele?

Și faptul că traversezi strada se poate transforma într-o conspirație pentru că oamenii aceștia așa funcționează.

Cel mai periculos lucru pe care îl face un faker este să te atragă în teritoriul lui. Ei vin și spun, chiar și la mine pe pagină, cu astfel de reacții: ”demonstrează-mi că vaccinul nu provoacă leucemie peste 6 ani”, de exemplu. Atunci tu începi și comentezi și demonstrezi, iar după aceasta, el spune, să zicem, ”ok, atunci demonstrează-mi că vaccinul nu provoacă carii de dinți” și tot așa.

Intrând în conversație cu ei le validezi întrebarea. Este ca în zicala aceea că ”prostul aruncă o piatră în apă și 100 de înțelepți se aruncă să o scoată afară”. Dar ”prostul” are pietre infinite, înțelepții nu au timp infinit.

Ei sunt convinși că vaccinul este periculos și preferă să moară și ei și familiile lor numai să nu se vaccineze. Și când le-a murit cineva drag dau vina pe medici că ei i-au omorât acolo în spital din cauză că erau nevaccinați”, a explicat Octavian Jurma.

Dr. Sandra Alexiu: ”Ce rămâne după ce au trecut cele 3 ore, aruncăm”

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a explicat ce înseamnă această perioadă de valabilitate a vaccinurilor.

”Despre vaccinurile produse de Pfizer și Moderna știm că acestea sunt transportate la temperatură foarte joasă. Despre serul de la Pfizer pentru care s-a prelungit perioada de valabilitate, știm că trebuie conservat la temperatură cuprinsă între -90 și -60 de grade Celsius în frigidere speciale iar acestea se găsesc doar în câteva locații din România. De exemplu, în București se află la Institutul Cantacuzino. În aceste frigidere puteau fi păstrate, până acum câtăva vreme, după cum spunea producătorul, șase luni.

Trebuie să știm, însă, că producătorul continuă să facă testele de siguranță și s-a constatat că se poate prelungi perioada de valabilitate a acestui vaccin care stă la congelatorul special de la 6 luni, la 9 luni.

După ce este scos din congelator, el poate fi folosit, dacă este conservat în frigidere obișnuite, la temperatura la care noi păstrăm în general vaccinurile în cabinete, între 2 și 8 grade Celsius, vaccinul Pfizer poate fi folosit timp de 30 de zile.

În momentul în care a fost dizolvat cu ser, adică după ce soluția a fost reconstituită, acest vaccin poate fi folosit timp de 3 ore.

Atât flacoanele care au fost trimise în primele tranșe cât și cele care au fost acum sintetizate, toate vor avea valabilitate de 9 luni dacă sunt păstrate în acele congelatoare speciale.

Din acest motiv s-a anunțat în mod transparent faptul că vaccinul își păstrează aceleași proprietăți dacă este conservat timp de 9 luni”, a explicat medicul de familie.

Dr. Alexiu a mai precizat că totul este notat la minut și ore depășește intervalul stabilit se trece pe pierdere.

”Din momentul în care dozele sunt scoase din congelatorul special, se notează ora, minutul și data pe aceste flacoane din seria respectivă ca să se poată urmări cu exactitate acest interval. În momentul în care flaconul ajunge în cabinetele noastre, noi vom ști data la care au fost scoase din congelatoarele speciale, pentru că ele au fost aduse cu GPS iar noi, din acel moment le putem folosi 30 de zile.

La fel și noi, în momentul în care desfacem capacul și dizolvăm pudra pentru a utiliza vaccinul, scriem pe ele o dată și ora exactă la care am desfăcut flaconul.

După 3 ore, dacă au rămas doze, ele vor fi trecute la deșeuri, se trec la doze pierdute și se aruncă în recipiente speciale”, a mai punctat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Cercetătorul Octavian Jurma: ”La -80 de grade poți mânca un mamut înghețat acum un milion de ani”

Iar medicul cercetător Octavian Jurma a mai punctat că la temperatura la care sunt păstrate vaccinurile se oprește mișcarea moleculară.

”Producătorii de vaccin au fost foarte rezervați cu toate datele pe care le-au atașat. Ei au ales minimul posibil. Să fiu sincer, mă așteptam să fie prelungită această perioadă. Pentru că la -80 de grade stabilitatea este foarte lungă și mă aștept să fie mult mai lungă pentru că la această temperatură, putem să ne imaginăm că mâncăm un mamut înghețat acu un milion de ani.

La această temperatură îngheață aproape complet mișcarea moleculară. Nu m-ar mira să aflăm că la această temperatură să fie valabil și 10 ani. Experții, pe măsură ce timpul trece și verifică, prelungesc progresiv timpul de expirare. Acum că termenul a fost prelungit, nu înseamnă că vaccinul a expirat”, a precizat Jurma.

Doctorul Daniel Coriu: ”Toate flacoanele cu o dată de expirare după luna martie 2022 vor reflecta deja perioada de valabilitate de 9 luni”

”În data de 10 septembrie 2021 a fost aprobată în Uniunea Europeană (UE) o nouă perioadă de valabilitate în condiții de depozitare la temperatură extrem de scăzută pentru vaccinul COMIRNATY.

Informațiile despre produs au fost actualizate cu noua perioadă de valabilitate a flaconului congelat, care a fost prelungită de la 6 luni la 9 luni. Condițiile de păstrare rămân neschimbate (la temperaturi cuprinse între -90 °C până la -60 °C).

Această prelungire de 3 luni se aplică flacoanelor fabricate după data acestei aprobări.

Suplimentar, această prelungire a perioadei de valabilitate cu 3 luni poate fi aplicată retroactiv flacoanelor fabricate înainte de această aprobare.

Tăvile cu data de expirare tipărită pe etichetă începând cu luna septembrie 2021 până în luna martie 2022 pot rămâne în uz timp de până la 3 luni după data imprimată, atât timp cât au fost menținute condițiile de păstrare la temperaturi cuprinse între -90 °C și -60 °C”, a explicat președintele Colegiului Medicilor, Prof. dr. Daniel Coriu.

Exemplu:

Data tipărită -> Data de expirare actualizată

Septembrie 2021 → Decembrie 2021

Octombrie 2021 → Ianuarie 2022

Noiembrie 2021 → Februarie 2022

Decembrie 2021 → Martie 2022

Ianuarie 2022 → Aprilie 2022

Februarie 2022 → Mai 2022

Martie 2022 → Iunie 2022

”Toate flacoanele cu o dată de expirare după luna martie 2022 vor reflecta deja perioada de valabilitate de 9 luni”, a precizat medicul.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila: ”Nicun vaccin din centrele din România nu este expirat”

La rândul său, ministrul Cseke Attila, combătând, la rîndul său, fake news despre vaccinurile expirate, a explicat într-o emisiune televizată că siguranța vaccinării este garantată în orice centru din țară.

„În campania asta antivaccinare se folosesc tot felul de (gogomănii - n.r.). Nu sunt vaccinuri expirate care să fie distribuite la centrele de vaccinare. Niciunul din vaccinurile astăzi aflate la centrele de vaccinare din România, indiferent despre ce centru vorbim, în orice colț al țării, niciunul nu este expirat, astfel încât siguranța, din acest punct de vedere, este categoric garantată”, a dat asigurări Cseke Attila, la Digi 24.

Decizia EMA de a prelungi valabilitatea vaccinurilor

La finalul lunii septembrie, în urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech.

”Această decizie se aplică și loturilor fabricate și eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius.

Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, stabilită la nivelul Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis instrucțiunea care să reglementeze gestionarea cu eficiență a managementului dozelor de vaccin administrate populației, astfel încât procesul de vaccinare să se desfășoare în cele mai bune condiții, într-un mediu favorabil și sigur”, a transmis CNCAV într-un comunicat de presă din 30 septembrie 2021

Documentul a fost transmis direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale prevăzute în acest sens.

”În urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanțul de temperatura ultra joasă (intre -90 grade Celsius și -60 grade Celsius) în depozitele naționale au un termen de valabilitate extins, cu 3 luni, până cel mai devreme la finalul acestui an”, a arătat CNCAV.

Conform autorităților sanitare, vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vaccin COVID, #vaccin covid expirat, #Diana Sosoaca, #Octavian Jurma, #Sandra Alexiu medici familie , #vaccinare covid Romania