Filosoful Sorin Cucerai, despre profilul anti-vaccinistului român: „Doar un continuator al societății închise produse de comuniști”

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 23:25
5263 citiri
Filosoful Sorin Cucerai, despre profilul anti-vaccinistului român: „Doar un continuator al societății închise produse de comuniști”

Filosoful Sorin Cucerai a subliniat sâmbătă, 2 octombrie, când protestul celor peste 10.000 de anti-vacciniști din centrul Capitalei a luat sfârșit, posibilitatea unei posibile corelații între societățile din țările post-comuniste, neîncrederea în autorități și procentul scăzut la vaccinare.

„În general, statele necomuniste au un procent de vaccinare de peste 67%, iar cele foste comuniste de sub 67%. Excepție fac Liechtenstein cu 65,8% și Lituania, cu 68,3%.

Asta sugerează că, într-adevăr, societățile din țările niciodată comuniste și cele din țările foste comuniste diferă (semnificativ) atât în ceea ce privește încrederea în autorități, cât și în privința încrederii în știință sau în privința valorilor comunitare și a înțelegerii democrației.

Aceeași graniță se observă, de exemplu, și cu privire la atitudinea față de persoanele LGBT, față de femei și egalitate de gen, sau față de temele ecologiste.

Comunismul lasă urme adânci și pe durată lungă. Regimurile comuniste au fost ele însele extrem de conservatoare dpdv social. Și asta, cum am spus, continuă să se vadă până azi: naționaliștii, tradiționaliștii, (ultra-)conservatorii, anti-globaliștii, speriații, extremiștii și anomicii zilei sunt urmașii direcți ai societății de ieri care se perpetuează prin ei.

Dacă vrei să fii pe bune anticomunist în România (și în orice altă societate postcomunistă), fii progresist, globalist și ecologist. Și învață să fii atent și la dimensiunea socială a existenței tale – la faptul că exiști alături de alții, de care normal ar fi să-ți și pese. Altfel ești doar un continuator al societății închise produse de comuniști.

Poți să nu mă crezi, dar datele nu mint – și ele arată o ruptură evidentă de mentalitate între societățile niciodată comuniste și cele postcomuniste.

3. Nu ai încredere în autoritățile din România? E perfect de înțeles. Dar atunci ai măcar încredere în autoritățile din Spania, Italia, Germania, Portugalia, Irlanda sau Danemarca – fă și tu ce le spun ele cetățenilor lor.

La urma urmei, multe dintre rudele tale și mulți dintre prietenii tăi (mă refer aici la un „tu” statistic) locuiesc în țările alea cel puțin o bună parte din an, deci ai și tu o legătură cu lumea de acolo”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook unde a prezentat și o listă a procentelor din populație vaccinate.

Citeste si:
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...
Robert Negoiță, afacerist îngropat în datorii, abandonat de partid și primar anchetat. Portretul unui politician care a luat BAC-ul la 31 de ani
Robert Negoiță, afacerist îngropat în datorii, abandonat de partid și primar anchetat. Portretul unui politician care a luat BAC-ul la 31 de ani
Pornind de jos, cu o firmă de pardoseală, Robert Negoiță a ajuns prin intermediul afacerilor sale să fie unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România și primar al Sectorului 3,...