Ce propune Nelu Tătaru pentru creșterea ratei de vaccinare în România. Declarația a fost făcută în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 23:26
3028 citiri
Ce propune Nelu Tătaru pentru creșterea ratei de vaccinare în România. Declarația a fost făcută în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri
Nelu Tataru este consilier onorific al premierului FOTO Arhivă Ziare.com

Angajaţii din sectoarele esenţiale vor avea de ales între vaccinarea gratuită, testarea din propriul buzunar sau căutarea unui alt loc de muncă.

Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului pe probleme de sănătate publică, a declarat marţi că este adeptul vaccinării obligatorii a lucrătorilor din anumite sectoare şi că va discuta cu premierul despre acest lucru în şedinţa de miercuri, precum şi în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, conform Adevărul.ro.

Declaraţia a fost făcută în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19, situaţie care ar trebui să ducă la decizii şi asumări. „Persoanele din sectoarele esenţiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testaţi săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau la testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca şi consilier onorific, le promovez la nivelul premierului, după ce am făcut o evaluare a stării actuale.

Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătăţii sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înţelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât primul sau al doilea val“, a argumentat Tătaru.

Cine ar putea fi obligat să se vaccineze sau să se testeze pe banii proprii

În opinia fostului ministru al Sănătăţii, profesorii intră în categoria celor care desfăşoară activităţi esenţiale, dar şi poliţiştii, pompierii şi jandarmii. „În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantaţi, imunodeprimaţi“, a completat consilierul.

În cazul în care o persoană ar refuza atât vaccinarea, cât şi testarea, Tătaru e de părere că interzicerea dreptului la muncă ar fi o variantă: „În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere şi situaţia din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim şi la acest lucru. Trebuie să înţelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual“.

Miercuri, înainte de şedinţa de Guvern, fostul ministru al Sănătăţii a apreciat că actualele restricţii impuse sunt suficiente, dar că respectarea lor trebuie verificată. „Sunt adeptul faptului că nu ar trebui să plătească cel care s-a vaccinat, cel care a respectat nişte condiţii, cel care şi-a asumat la un moment dat acele aşa-zise riscuri ale vaccinării şi în acest moment să nu poată beneficia de o activitate culturală sau de orice beneficiu, în contextul în care ceilalţi îi îngrădesc acest lucru“, a mai spus Nelu Tătaru.

Acesta a precizat că imunizarea sau testarea obligatorie nu vor fi impuse până când nu va fi furnizată o evaluare – pe care a solicitat-o – privind numărul de angajaţi din sistemul medical care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau care au trecut prin infectarea cu acest virus.

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Florin Cîţu a declarat că s-a discutat în primă lectură un proiect de ordonanţă potrivit căruia angajaţii din domeniul asistenţei sociale vor fi obligaţi să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie săptămânal test negativ, fie dovada trecerii prin boală.

Consilierul onorific al premierului Nelu Tătaru a afirmat miercuri, că în prezent sunt operaţionale 933 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID, dar se poate ajunge la 1.500 de astfel de paturi.

Citește și:
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...