La începutul acestei săptămâni, pe 20 septembrie, Compania Pfizer anunța că vaccinul său anti-COVID-19 este sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. În urma testelor s-a demonstrat că o doză mai mică a determinat la fel de mulți anticorpi la copii, precum o doză completă la adolescenți și adulți tineri.
Doza de 10 micrograme administrate copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani reprezintă o treime din doza administrată persoanelor cu vârsta începând de la 12 ani, conform sciencenews.org.
Marius Geantă: ”Copilul nu este un adult în miniatură”
Președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă, a explicat pentru Ziare.com, referitor la vaccinul anti-COVD la copiii mai mici de 12 ani că studiile sunt în general greu de făcut pentru această categorie de vârstă.
”Studiile clinice care se adresează populației de vârstă pediatrică sunt în general mai greu de realizat, din mai multe motive. În cazul vaccinurilor anti-Covid, lucrurile stau la fel și primele date despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor, la grupa de vârsta 5-12 ani, au fost publicate la aproximativ un an distanță de la publicarea datelor pentru adulți.
Copilul nu este un adult în miniatură, ci are o constelație biologică, fiziologică și imunologică diferită de cea a adultului, de care trebuie să se țină cont în dezvoltarea vaccinurilor. Cu alte cuvinte, datele de la adulți nu pot fi pur și simplu extrapolate la copii, ci siguranța și eficacitatea vaccinurilor trebuie demonstrate de la zero, în studii clinice riguroase”, a precizat dmedicul Marius Geantă.
”Limitarea o reprezintă numărul relativ scăzut de copii care au făcut parte din studiile de faza 3”
”Datele pe care le avem, din comunicările companiilor Pfizer și Moderna, indică faptul ca vaccinurile bazate pe ARNm produc un răspuns imun consistent (evaluat prin nivelul anticorpilor) și au un profil de siguranță bun.
Limitarea o reprezintă numărul relativ scăzut de copii care au făcut parte din studiile de faza 3 citate, în comparație cu participanții din studiile care s-au adresat adulților (aproximativ 1.500 în studiul cu vaccinul Pfizer)”, a mai precizat expertul.
Potrivit doctorului Geantă, ”suntem acum în faza în care niciun vaccin anti-Covid nu este autorizat în UE sau SUA pentru administrarea la copiii cu vârsta sub 12 ani, fiind probabil ca în această toamnă să avem parte de o decizie a EMA și, respectiv, FDA, în această privință. Abia după aceea fiecare stat va decide când și cum va iniția vaccinare la această grupă de vârstă”.
SUA ar putea avea vaccin pentru copiii mai mici de 12 ani în această toamnă
Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a declarat duminică, 19 septembrie, că un vaccin COVID-19 pentru copiii cu vârsta sub 12 ani va fi disponibil din această toamnă.
„Cu siguranţă va fi disponibil din această toamnă. Va exista un interval de lansare între Pfizer şi Moderna. Cel mai probabil la începutul lunii octombrie, vom avea vaccinuri pentru copii”, a declarat Fauci, conform Agerpres.
Probabil va dura câteva săptămâni ca Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA să revizuiscă datele înainte de a lua o decizie finală privind furnizarea autorizaţiei de utilizare în regim de urgenţă a vaccinurilor, relatează Business Insider.
În cel mai bun caz, copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani ar putea fi eligibili pentru vaccin până la sfârşitul lunii octombrie, a declarat fostul comisar FDA Scott Gottlieb, care face parte din consiliul Pfizer.
Cuba vaccinează copiii de la 2 ani
Joi, 17 septembrie, Cuba a început o campanie masivă de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și 10 ani, devenind una dintre primele națiuni care au făcut acest lucru, conform CNN. Oficialii din domeniul sănătății din țară spun că vaccinurile din Cuba au fost găsite în siguranță pentru copiii mici. Guvernul cubanez a mai spus că speră să vaccineze peste 90% din populația de 11,2 milioane de oameni înainte de a redeschide frontierele internaționale la mijlocul lunii noiembrie. Vaccinul este produs în această țară.
Chile vaccinează copiii de peste 6 ani
Agenţia de reglementare medicală din Chile a autorizat luni, 7 septembrie, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac Biotech Ltd la copiii cu vârste de peste 6 ani, informează Agerpres.
Autorităţile din această ţară sud-americană au aprobat deja folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste de peste 12 ani, iar începând din luna mai 654.054 de rezidenţi chilieni de peste 12 ani au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză.
În România 5.286.623 de persoane au fost vaccinate până acum cu schema completă.