Cine ar trebui să-i informeze pe părinți despre vaccinarea anti-COVID a copiilor: ”Medicul de familie este mai potrivit decât medicul pediatru”

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 22:30
1624 citiri
Cine ar trebui să-i informeze pe părinți despre vaccinarea anti-COVID a copiilor: ”Medicul de familie este mai potrivit decât medicul pediatru”

Mai sunt câteva zile și serul anti-COVID-19 de la Moderna va putea fi administrat și copiilor din categoria de vârstă 12-17 ani. Campania de vaccinare în acest caz se va face după procedurile deja stabilite și pentru celelalte categorii de vârstă, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță.

Potrivit șefului campaniei de vaccinare anti-COVID, platforma pentru realizarea programărilor urmează să fie optimizată, iar imunizarea se va face în două doze, la interval de 28 de zile, în toate centrele în care există vaccin de la Moderna.

Până în prezent, copiii și adolescenții din această categorie de vârstă au fost imunizați cu serul de la Pfizer.

Cați copii s-au vaccinat până în prezent

Conform datelor obținute de la CNCAV, la data de 27 iulie 2021, 19.341 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au primit schema completă de vaccin anti-COVID-19, adică un procent de 2.30% din numărul celor eligibili, iar alte 6.850 de persoane din aceeași categorie de vârstă au primit până în prezent doar prima doză. Astfel, 26.191 de copii din categoria 12-15 ani au fost vaccinați cu cel puțin o doză.

Un număr mai mare de administrări se vede la categoria de vârstă 16-19 ani, 128.668 de persoane, adică 15,7%, fiind vaccinate complet, iar alți 10.383 au primit până acum doar prima doză, astfel, 139.051 de persoane din această categorie au primit cel puțin o doză.

Cine ar trebui să le ofere părinților informațiile în luarea deciziei vaccinării copiilor

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a explicat că, în acest moment, părinții trebuie să decidă dacă își vaccinează copiii sau nu după o informare corectă, iar cei care pot face acest lucru sunt chiar medicii de familie.

”Cred că este foarte importantă informarea pe care medicii pediatri și, în special, medicii de familie să o ofere părinților acestor copii. Mai puțin un medic pneumolog poate să recomande acest lucru. Eu pot să spun doar că mi-am vaccinat băiatul (16 ani). Este important ca fiecare părinte să ia decizia cea mai bună pentru copilul lui dar să se informeze înainte.

O decizie bună vine doar atunci când ai informații venite de la specialiști, iar medicii de familie au aceste informații și pot să facă recomandarea ținând cont de istoricul copilului, ceea ce este foarte important.

Medicul de familie este mai potrivit în a face recomandarea decât medicul pediatru pentru că acesta asigură schema de vaccinare completă a copiilor, cunosc bolile copilului și, dacă este nevoie, cu siguranță vor cere și un consult de la un medic pediatru.

Eu cred că trebuie să redăm medicului de familie ceea ce este al lui și să îl poziționăm acolo unde tot noi avem practic nevoie de el”, a spus doctorul Beatrice Mahler.

Când au fost aprobate cele două seruri pentru copii

Pe 23 iulie Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat extinderea indicației de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vineri, 28 mai, vaccinarea adolescenților cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani cu vaccinul alinatei americano-germane Pfizer/BioNTech.

"Recomandarea este utilizarea vaccinului Comirnaty la copiii de la 12 la 15 ani la fel că în cazul persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. Se administrează ca două injecții în mușchiul brațului, la cel puțin 3 săptămâni distanță.

EMA monitorizează în continuare siguranța și eficacitatea Comirnaty atât la copii, cât și la adulți", au transmis reprezentanții EMA.

Citeste si:
Moderna recunoaște că eficacitatea vaccinului său scade în timp: „Primele şase luni sunt grozave, dar nu vă puteţi baza pe faptul că acest lucru va fi stabil până la un an şi peste”
Moderna recunoaște că eficacitatea vaccinului său scade în timp: „Primele şase luni sunt grozave, dar nu vă puteţi baza pe faptul că acest lucru va fi stabil până la un an şi peste”
Date provenite dintr-un studiu clinic de amploare efectuat de Moderna referitor la vaccinul său pentru Covid-19 arată că protecţia pe care o oferă acesta scade în timp, compania susţinând...
Dozele de ranfort ale vaccinurilor de la Moderna, eficiente împotriva noilor variante precum Delta STUDIU
Dozele de ranfort ale vaccinurilor de la Moderna, eficiente împotriva noilor variante precum Delta STUDIU
Dozele de ranfort ale vaccinului anti-COVID-19 şi variantelor multivalente produse de Moderna sunt bine tolerate şi sporesc nivelul de anticorpi împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2,...
Sursa: Ziare.com